Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин поиска гаранции, че санкциите, засягащи оборудването за "Северен поток 1", няма да бъдат прилагани

Станция от газопровода Северен поток 1 в Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент поиска гаранции, че санкциите, засягащи оборудването за газопровода "Северен поток 1", няма да бъдат прилагани, съобщи Ройтерс.

Владимир Путин обяви, че страната му няма нищо общо с поскъпването на природния газ в Европа и упрекна за това Украйна и западните санкции.  Той предложи на германските власти да пуснат в експлоатация новия газопровод "Северен поток 2", а на европейците да попитат защо Киев е спрял транзита през един от тръбопроводите на своя територия.

Украинският оператор спря транзита по тръбата през Луганска област през май като посочи, че местните сепаратисти крадат от горивото, предназначено за Европа.

Федералното правителство в Германия "замрази" новата тръба в Балтийско море през февруари, след като Русия призна откъсналите се от Украйна Донецка и Луганска република.

Доставките на руски газ за Европа намаляха съвсем в края на август, когато "Газпром" спря подаването по "Северен поток 1" първо за профилактика, а след това с обяснението за теч на машинно масло в една от турбините - обяснение, което не бе прието от поддържащата оборудването германска фирма "Сименс".

Днес президентът Путин настоя, че Москва ще изпълни задълженията си по енергийните договори.

През април "Газпром" прекъсна доставките на синьо гориво по договора си с България след като поиска - безуспешно - да му бъде заплащано в рубли.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Медии в РСМ: Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания

"Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания", "броят на македонците там е намалял наполовина". Със заглавия в подобен дух медиите в Северна Македония съобщиха за резултатите от преброяването на населението в Албания и ги определиха  като изненадващи. Те пишат и за партия, която не признава резултатите. Повече от 7000..

публикувано на 29.06.24 в 08:28
Светите равноапостоли Петър и Павел

Петровден е!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.

публикувано на 29.06.24 в 08:24

Отбелязват Националния ден за безопасността на движението с фестивал

Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата"  отбелязва днешния Национален ден на безопасността на движението с фестивал пред Художествената галерия на площад "Княз Александър Първи" в столицата. Предвидени са демонстрации, игри и викторини с награди.  Ще направят демонстрация на това как да обезопасяваме децата си в детски..

публикувано на 29.06.24 в 08:18

Отбелязваме Деня на Дунав

29 юни е Денят на Дунав - на тази дата  преди 30 години е подписана Конвенцията за опазване на реката , която е втората по големина в Европа. Сега за климатичната устойчивост на Дунавския регион се работи по три международни проекта, ръководени от български организации. Началото на празничния за река Дунав ден ще започне с регата от каяци,..

публикувано на 29.06.24 в 08:05

Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан на живо от 51 млн. зрители

51 милиона зрители са гледали на живо телевизионния дебат между кандидатите за президент в Съединените щати Джо Байдън и Доналд Тръмп, информира Ройтерс, като се позова на една от големите компании за измерване на зрителски интерес. Броят е с около 30% по-нисък от гледалите първия сблъсък между същите двама кандидати през 2020 г...

публикувано на 29.06.24 в 07:58

Загинал и 12 ранени при руски ракетен удар в Днепър

Един човек е загинал и 12 са били ранени след руския ракетен удар в украинския град Днепър вчера. Руска ракета е попаднала в 9-етажен жилищен блок в града. Трима от пострадалите са в тежко състояние, две жени са в неизвестност. Украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко заяви, че броят на жертвите може да се увеличи, тъй като..

публикувано на 29.06.24 в 07:52

Проф. Кирил Топалов: България трябва да реагира по-остро на антибългарската риторика в РСМ

България трябва да реагира много по-остро на антибългарската риторика на управляващите в Република Северна Македония, както прави Гърция. Това каза пред Хоризонт проф. Кирил Топалов, който е член на двустранната комисия по историческите и образователни въпроси. Той потвърди, че комисията  се събира редовно. Последното й заседание е било в..

публикувано на 29.06.24 в 07:47