Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Джоргов: Нямаме притеснения за качеството на ремонтирания участък с жълти павета на булевард „Цар Освободител“

Днес започна дългоочаквания ремонт на улиците „Кукуш“ и „Йосиф Щросмайер“

Ангел Джоргов, заместник-кмет на София по строителството
Снимка: БГНЕС

От днес е отворен за движение участъка на булевард „Цар Освободител“ между бул. „Васил Левски“ и улица „15 ноември“. Той беше затворен заради подмяна и пренареждане на жълтите павета. За целта са използвани автентични каменни блокове.

Преди около два месеца започна ремонта на площада пред парламента. Независимият общински съветник Борис Бонев заяви пред БНР, че там има проблеми, които са възникнали, защото Столична община не е възложила цялостно ремонта и не е осъществявала необходимия контрол. „Реденето на павета си е майсторлък. Допуснати са огромни фуги и разминавания. Ако не бяхме сигнализирали, вероятно всичко щеше да бъде пуснато с ниско качество. Надявам се, че могат да се пренаредят. Фирмата също има своята вина“.

Работещи на обекта обясниха пред БНР, че разполагат и с резервни павета. Граждани пък смятат, че ремонтът продължава прекалено дълго.

Нямаме притеснение по отношение на качеството на ремонтирания участък, заяви в ефира на предаването „Хоризонт до обед“ Ангел Джоргов, който е заместник-кмет на София по направление „Обществено строителство“. „Коментира се проблем с един много малък периметър от няколко метра и част от кръстовището при „15 ноември“, което ще се ремонтира през пролетта. В останалото пространство, което е около два декара и половина, паветата са наредени добре. Те са автентични и не всички са с идеална правоъгълна форма. Всяко от тях, което е достатъчно здраво, се използва отново. Основата е по-добра, отколкото беше. Спомняте си какви коловози бяха в този участък. Самото кръстовище с улица „15 ноември“ и част от жълтите павета, които са в посока улица „Раковска“, ще бъдат пренаредени през пролетта, когато трафикът намалее и позволява да се извършват такива дейности на централен булевард. Затова ремонтът се извършва само частично, където има нужда. Там, където е предимно пешеходно движението, каквато е зоната пред Народното събрание, не е увредено от тежкия трафик и за момента няма нужда от ремонт. Затова се извършва частично“.

При пренареждането, ваденето и поставянето отново се рискува паветата, които са напукани, да се счупят, обясни Джоргов. „Имаме на склад известно количество, но то не е безкрайно. Четирите ленти са добре пренаредени. Движението върви гладко“.

Самите жълти павета и основата под тях изобщо не са предвидени за такъв тип натоварване, уточни още той. „Трафикът в София от година на година се засилва все повече. Не само жълтите павета, а всички улици, които са с паваж, се налага да се ремонтират. Там, където настилките са асфалтови, са проектирани за по- тежък трафик“.

За ремонта на жълтите павета се дава гаранция от 5 години, каза заместник – кметът. „Ако нещо се случи междувременно, фирмата ще си го поеме. Тази зона, която е пренаредена, представлява една малка част от целия ремонт на централната градска част. Ремонтът умишлено е разделен на зони, за да не се затвори целия център“.

Тунелът на Люлин е може би най-натовареното място, на което се извършват ремонтни дейности, поясни Джоргов. „Там строителството ще продължи до края на февруари, но се надяваме, че до края на тази година ще успеем да пуснем трамвая“.

Днес започна дългоочаквания ремонт на улиците „Кукуш“ и „Йосиф Щросмайер“. Ремонтът е разделен на четири подучастъка, съобщи заместник – кметът по направление „Обществено строителство“.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58