Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийска премиера на сръбското предложение за "Оскар"

Силно българско участие във филма "Мрак" на Душан Милич

Душан Милич
Снимка: Art Fest

Сръбският режисьор Душан Милич е у нас, за да представи най-новия си филм "Мрак", в който има и силно българско участие. Лентата е посветен на последиците от войната в Косово. Днес стана ясно, че "Мрак" е сръбското предложение към Американската киноакадемия за номинациите за "Оскар".  

Този филм е вдъхновен от истинска история. Преди няколко години бившият сръбски президент Борис Тадич се появи пред Съвета на ООН, за да прочете едно писмо, написано от момиче от Косово – Слободанка Тасич. В това послание бяха описани тежките условия, в които девойката и семейството ѝ живеят след началото на военния конфликт на Балканите през 1999 година. Тя разказва как бронирана кола я кара до училище, където са останали едва три деца, а всяка вечер има отчайващото усещане, че целият свят е забравил за нея и семейството ѝ.  

Кадър от филма

Историята за последиците от войната в Косово е разказана в рамките на 108 минути през очите на 11-годишната Милица, която живее някъде в планината в имот, заобиколен от гъста гора заедно с майка си и дядо си и ходи на училище с танк на мироопазващите сили, ръководени от НАТО KFOR. Когато слънцето залезе, семейството се барикадира в къщата, уплашено от ужасните писъци, които се чуват в гората.  

"Мрак" е копродукция между Сърбия, Дания, Италия и България. Душан Милич е автор и на сценария на филма, освен че го режисира. Той казва, че след войната в Косово много семейства и от двете националности – сърби и албанци, са били разединени, уплашени и съсипани, както физически, така и душевно. Убеден е, че никой е нямал нужда от тази война: 

"Определено не съм очаквал, че ще пуснем филма в ситуация на нова война! Излъчването му се отложи с 1 година заради Covid пандемията и се оказа, че сега го пускаме в една напълно нова ситуация в света, която е много злощастна.  

Посветих този филм на баба ми, която почина в годината, когато завършихме филма. Бях изключително близък с нея и затова ѝ го посветих. Иначе идеята за филма ми хрумна преди 6-7 години, но в киното никога не знаеш кога ще получиш финансиране. 2-3 години писах сценария и развивах идеята. През 2018-а година получих финансиране, а 2019-а започнахме реално работа по филма. 

Лично аз смятам това за най-добрия си филм от четирите досега, но може би това е заради сюжета, заради темата.  

Разказах историята през очите на едно невинно дете и мисля, че това беше единственият и най-адекватен начин, защото ако го направиш през очите на възрастен, ще стане съвсем различно. Затова го направих чрез това момиченце и нейното семейство, които са в една изключително враждебна среда и тя се отразява много тежко върху тяхната психика. И въпросът в целия филм е дали тази заплаха е реална, или тя е въображаема. Но и в двата случая страха си го има и в крайна сметка се оказва, че няма значение дали заплахата е реална, или въображаема – страхът, който те преживяват, е съвсем реален".

Копродуцент на филма "Мрак" е Стефан Китанов. Двамата с Душан Милич се познават отдавна, защото роденият в Белград режисьор е един от авторите на сценария на филма "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, режисиран от Китанов.

Оператор на филма "Мрак" е Кирил Проданов, който стои зад лентите "Блаженият", "Ирина", "Живи комини", "Радиограмофон".  

"Мрак" тръгва в българските киносалони от 23 септември. Премиерно ще се излъчи тази вечер от 20 часа в Дома на киното

Душан Милич остава у нас още няколко дни, защото ще представи филма си лично пред публиката в Перник, Варна, Велико Търново и Габрово.  

Репортаж на Светослава Кузманова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Art Fest

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от карнавалните макети, чиито глави художниците крият до деня на карнавала

74 весели картини разсмяха габровци и гости на карнавала на хумора

74 весели картини разсмяха габровци и гостите на града по време на традиционния карнавал на хумора. Повече от 3 хиляди души се включиха в забавните епизоди на шествието, а поне десет пъти повече се веселиха отстрани. Карнавалното шествие в Габрово потегли, след като легендарният основател на селището Рачо Ковача удари с чука по наковалнята.  След него..

публикувано на 18.05.24 в 20:07

Кипър регистрира в ЕС местна розова вода като защитен продукт

Кипър ще регистрира в Европейския съюз местна розова вода като продукт със "защитено географско указание", съобщи министърът на земеделието и развитието на селските райони Мария Панайоту. Днес и утре в кипърската "розова долина" се провежда 16-ото издание на Фестивала на розата. Досието на "Розова вода от Агрос" – селото в планината Тродос,..

публикувано на 18.05.24 в 19:50

Фондът за социално осигуряване на Кипър - жизнеспособен поне до 2080 г.

Фондът за социално осигуряване на Кипър е устойчив и финансово жизнеспособен поне до 2080 г., показват резултатите от извършеното от Международната организация по труда /МОТ/ актюерско проучване. За дългосрочната му стабилност допринасят със заплатите и вноските си и многото българи, които работят на острова. Приходите във фонда от осигурителни..

публикувано на 18.05.24 в 19:46
12-годишния тогава Александър, който изчезна в района на Перник, трогна цяла България

Сашко от Перник отново се изгуби, откриха го за по-малко от час

Сашко от Перник, който през 2022 г. се изгуби за 9 дни в гората, беше издирван отново от полиция и жандармерия. За щастие, момчето бе намерено за по-малко от час. Това съобщи БиТиВи. Сигнал е получен в 17:45 часа от бащата на Сашко, че при разходка в гората между БЧК Лозен и Лозенски манастир детето се е загубило. В 18:40 часа Сашко е..

публикувано на 18.05.24 в 19:42

Певец, печелил "Санремо", е новият носител на наградата Amnesty International Italia

Носител на наградата Amnesty International Italia за 2024 г. е певецът Диодато, който спечели „Санремо“ през 2020-а година. Диодато е носител на наградата на Amnesty International Италия заради песента си La mia terra (Моята земя). Композирана е за филма Palazzina LAF на режисьора Микеле Риондино.  По тази линия, Диодато е и носител на..

публикувано на 18.05.24 в 19:36
За да се получи еко сертификат „Син флаг“ един плаж трябва не само да има чиста вода, но също така да отговаря на още 32 критерия относно чистотата, управлението на околната среда и организация, образование и информация за околната среда, безопасност за посетителите и услуги, както и за защита на природата, на брега и крайбрежната зона.

465 плажа в Италия получиха "син флаг"

465 плажа в Италия получиха син флаг тази година, който е най-разпространеното и общопризнато международно отличие за качеството на крайбрежните зони в целия свят Отличени са 14 италиански морски курорта. Син флаг ще се развява на 465 плажа, принадлежащи на 236 общини - един рекорд в сравнение от преди 3 години, когато тези плажове бяха само 201...

публикувано на 18.05.24 в 19:22
Пропалестинска демонстрация в Лондон, архив.

Голяма пропалестинска демонстрация в Лондон

В Лондон е в ход голяма пропалестинска демонстрация, която съвпада с отбелязването на 76-тата годишнина от "Накба" - дума на арабски, която означава "катастрофа" и се използва от палестинците, за да опишат възникването на Израел.  Кампанията за палестинска солидарност (PSC), която организира протеста, заяви, че походът, започнал близо до сградата на..

публикувано на 18.05.24 в 19:07