Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично бедствено положение в райони от областите Бургас, Ямбол и Хасково заради мигрантите

Министрите Иван Демерджиев и Явор Гечев на инспекция в района на ГКПП „Малко Търново“
Снимка: Даниела Костадинова

Заради мигрантския натиск частично бедствено положение е обявено в райони от областите Бургас, Ямбол и Хасково.

Целта е да се подсигури работата на гранична полиция, и за да започне спешен ремонт на пътища, които отвеждат до границата. Това обяви след проверка на ГКПП "Малко Търново" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"За да можем успешно да се справяме с вълната, която нараства ежедневно от незаконни мигранти, ние трябва да имаме обезпечени условия за придвижване на нашата техника тук на терен. По тези пътища, в това състояние, изпълнението на тези функции е невъзможно. Такъв проект имаше подготвен при предишния служебен кабинет, оказа се, че не е реализиран и ние сме длъжни да го реализираме в момента и да го доведем до край."

Съвместни патрули на МВР и горското стопанство започват обходи в Странджа. Целта е да се противодейства на бракониерството и незаконната сеч, обясни министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

От своя страна земеделският министър Явор Гечев отново заяви , че няма доказателства за незаконна сеч в района на наводнените селища в Карловско. Констатирани са само административни нарушения.

"Бяха направени тотални проверки на всичко каквото можеше да се провери. Хванати са редица несъответствия по отношение на непочистени сечища, неправилно съхранена временно дървесина, включително по отношение на интензивността на сечищата. Един компонент само още не ни е известен и той е болестите, заради които са извършени редица сечища. Редица от нещата, които засичаме, може и да не са правилни, но са законово издържани. Т.е. ние на практика проверяваме законност."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Високите цени на фериботите отказват туристите да почиват на гръцките острови

В Гърция юни започна с високи температури до 35 градуса и пълни плажове. Цените на билетите за фериботите обаче, отказват много туристи да почиват по островите. Високи температури до 35 градуса, силно слънце и кристална вода на морето посрещна туристите тази сутрин. Силен е трафикът в цялата страна, предупреждават от пътна полиция и..

публикувано на 01.06.24 в 11:39

Над 400 еднодневни трудови договори за бране на череши в Кюстендилско

В Кюстендил Инспекцията по труда е издала над 400 еднодневни договори за отглеждане и бране на череши. Кампанята започва след този уикенд. От Инспекцията по труда разясняват, че договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа - т.нар. еднодневни договори, не лишават берачите и работниците по масивите от правото им на социално..

публикувано на 01.06.24 в 11:32

Близо 3 000 се събират за 13-тото издание на фестивала "Насред мегдана в Арбанаси"

Близо три хиляди изпълнители се събират за 13-тото издание на Националния фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси" днес и утре. "Насред мегдана в Арбанаси" събира изпълнители на автентичен и обработен фолклор от цялата страна. Най-малкият участник е 2-годишният Данислав Йорданов от село Хотница, а най-възрастният е Слава Данева на 87..

публикувано на 01.06.24 в 11:25
Димитър Главчев

Главчев категоричен: Няма скандал с българската позиция за Сребреница

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма скандал около българската позиция за Сребреница. Премиерът коментира изтеклата в публичното пространство информация, че има настояване за промяна на позицията на страната ни за събитията от 1995 година. Той потвърди, че тя ясно изразена при гласуването на българския представител на ООН и не е..

публикувано на 01.06.24 в 11:20

За седма поредна година: "Трабант фест" в Трявна

За седма поредна година Трявна е домакин на фестивал, който събира почитателите на колите с марка "Трабант". За тазгодишното издание на "Трабант фест"-а се очаква около 60 соцвозила да бъдат изложени в центъра на града. Събитието привлича десетки почитатели на легендарните немски автомобили, които разглеждат с любопитство и се снимат с..

публикувано на 01.06.24 в 11:11

Главчев даде старт на разчистването на терена за Националната детска болница

Служебният премиер Димитър Главчев даде ход на дейностите по разчистване на терена за построяването на Националната детска болница. Заедно с министрите на здравеопазването и на регионалното развитие, той присъства символично на началото на процеса. Очаква се разчистването на терена да отнеме шест - седем месеца, а изграждането на самата..

публикувано на 01.06.24 в 10:54

В Добричко започват регионалните фолклорни прегледи на художествената самодейност

От днес в Добричко започват регионалните фолклорни прегледи на художествената самодейност - под надслов "Добруджа, обич моя!". Фолклорните прегледи се провеждат непосредствено преди традиционния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" край село Дебрене. Традиционните за Община Добричка Регионални фолклорни прегледи на художествената..

публикувано на 01.06.24 в 10:38