Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на руснаците, преминаващи границата с Финландия, се е удвоил

Снимка: Ройтерс

Броят на руснаците, преминаващи границата с Финландия се е удвоил, откакто Владимир Путин обяви частична мобилизация. Прилив от руснаци има и към границата с Грузия.

На гранично-пропускателния пункт Ваалимаа между Финландия и Русия днес опашката е дълга 400 метра и е по-дълга от редицата автомобили вчера. По-дълги от обикновено са и опашките на граничния пункт Нуиямаа.

Около 7 хиляди души са дошли от Русия вчера, 6 000 от тях руснаци, съобщават финландските гранични служби.

Това е ръст от 107% в сравнение със същия ден миналата седмица.

Трима души вчера са поискали убежище, за сравнение в същия ден преди седмица броят на търсещите убежище е бил нула.

Граничните пунктове с Финландия са най-удобната входна точка за руснаците към Европа, след като редица държави - Балтийските и Полша затвориха границите си и въздушното си пространство. Финландия избра да остави границата отворена за руснаци след инвазията, макар през септември да намали значително издаването на туристически визи за руснаци. Километрични опашки има и на границата между Русия и Грузия.

"Има опашка 10 километра. Тук съм от рано сутринта и едва сега успях да мина", казва руснак.

Повечето хора, идващи от Русия, избягват да говорят пред медии, а тези, които го правят, казват, че решението на руския президент е безумно.

"Говорих с приятеля ми. Той е в Краснодар. Каза, че по улиците няма мъже, странно е, няма задръствания, няма коли, всички са изчезнали", споделя друг мъж от Русия.

Руснаците пристигат в Грузия и със самолети. На летището в Тбилиси Александър казва:

"Ще се опитам да си намеря работа в Грузия и после ще видим... Бих отишъл навсякъде, само не и Русия. Всичко, за което съм работил толкова в Москва през последните 30 години, е било напразно - образованието ми, работата ми, личния ми живот. Идвам тук с празни ръце".

Грузия отмени изискването за виза за руснаците през 2012 година.

Русия и Грузия нямат дипломатически отношения от войната през 2008 година, между двете страни няма директни полети и руснаците идват в страната със самолети от други държави, за които не им искат визи - Турция, Азербайджан или Армения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
При обиск в домовете на арестуваните са намерени милиони евро в брой.

В Атина арестуваха 14 общински служители - организирана престъпна група за изнудване

Гръцката полиция разби организирана престъпна група за изнудване на собственици на заведения и магазини в Атина. Арестувани са 14 общински служители, участвали в престъпната схема. Повече от шест месеца са следени общински служители в Атина, за които е имало официални жалби за рекет срещу търговци в Атина. Служителите на общината са организирали..

публикувано на 07.07.24 в 19:29

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов, отдал живота си на радиото между 1977 и 1994 година, съобщиха наши колеги. Той е автор на сигналите на предаването "12+3" на "Хоризонт", които звучат в ефир вече 35 години. Сергей Джоканов беше и един от първите композитори на електронна музика в България...

публикувано на 07.07.24 в 19:24

ПП заявиха, че ще останат опозиция в 50-ото Народно събрание

В 50-то Народно събрание не виждаме условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство и потвърждаваме, че ще бъдем конструктивна опозиция. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната" след заседание на Националния съвет на формацията, публикувана в профила ѝ в една от социалните мрежи. Божидар Божанов: Ако гледаме анонсите..

публикувано на 07.07.24 в 19:10
Жена гласува на втория тур на френските парламентарни избори в секция в Рабат, Мароко - 7 юли 2024 г.

Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция

Френските избиратели масово излязоха на втория тур на парламентарните избори. Франция се готви да посрещне първите резултати от балотажа  в 20:00 ч. местно време. Преди това президентът Еманюел Макрон свиква заседание в Елисейския дворец. "Нищо не е решено, всичко ще зависи от резултатите" - заяви той при гласуването си в Туке, запитан от АФП за..

публикувано на 07.07.24 в 19:02
Древното светилище е разкрито от италианска научна експедиция.

В Кипър италиански археолози разкриха светилище отпреди 4000 години

В Кипър бе открито свещено място, датирано отпреди 4000 години. Най-старият древен храм, установяван досега на острова, се появи на бял свят при археологически разкопки на италианска научна експедиция. Важното археологическо откритие е направено в района на село Ерими в област Лимасол , където вече 15 години работи научна мисия на университета на..

публикувано на 07.07.24 в 18:23
Българският патриарх Даниил - 7 юли 2024 г.

Българският патриарх Даниил с призив да пазим вярата: Ние живеем, тъй както вярваме

С тържествени богослужения, започнали още от вчерашния ден, новият патриарх Даниил встъпи и като Софийски митрополит в столичния храм "Света Неделя", където беше представен на вярващите. Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит Митрополитската катедрала отбеляза храмовият си празник днес,..

публикувано на 07.07.24 в 17:58

Община Монтана изгражда соларна система, за да намали разходите за електричество

Община Монтана изгражда соларна система за 120 000 лв., за да намали разходите си за електрическа енергия. Соларната система се монтира на покрива на ниската част на сградата на Община Монтана. Панелите са поставени на площ от около 600 квадратни метра. Системата е от 100 киловата с батерия за съхранение от 150 киловатчаса, поясни..

публикувано на 07.07.24 в 17:49