Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елтън Джон беше удостоен с Националния хуманитарен медал на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската поп легенда Елтън Джон беше удостоен с Националния хуманитарен медал на Съединените щати заради заслугите му в борбата с вируса на СПИН.

Медалът беше връчен на популярния музикант лично от президента Джо Байдън на специално събитие в Белия дом, на което присъстваха около 2000 гости, сред които активисти, участници в LGBTQ кампании, медицински сестри, учители. "Ясно е, че музиката на Елтън Джон е променила живота ни", каза Байдън.

"И преди съм свирил на някои красиви места, но това вероятно е черешката на тортата", подчерта Джон.

Певецът говори и за значението на борбата с ХИВ/СПИН и благодари на Съединените щати за ролята им в битката с вируса.

Елтън Джон пя в Белия дом по покана на президента Джо Байдън, след като отхвърли няколко покани на предшественика му Доналд Тръмп.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избори в страната за Народно събрание и за Европейски парламент

Днес, 9-и юни, в страната и чужбина се провеждат избори за български и за европейски парламент. В Пловдив 303 262 ще могат да упражнят вота си днес в извънредните парламентарни избори. С около 9 хиляди по-малко са тези, които имат право да гласуват за българските избраници в Европейския парламент. Според окончателните списъци, предоставени на..

публикувано на 09.06.24 в 07:13
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Екзитполът е още една гаранция за достоверността на отчитането на вота

Партньор на БНР в отразяването на изборите 2 в 1 е агенция "Галъп интернешънъл болкан". Директорът ѝ Първан Симеонов сподели за БНР: "Както и в други изборни дни, "Галъп интернешънъл болкан" ще предоставя през целия ден информация за активността и структурата на вота и за двата типа избори. Това, което ние представяме през целия ден, ще..

публикувано на 09.06.24 в 07:11

Над 1000 служители на МВР охраняват реда в изборния ден

Над 1000 служители на МВР охраняват реда в изборния ден в цялата страна. До момента сигналите постъпили във вътрешното министерство за нарушаване на изборните права на гражданите са над 350. Хората могат да подават сигнали за нарушения в поделенията на полицията в цялата страна. От МВР допълват, че към момента няма данни за нови схеми за..

публикувано на 09.06.24 в 06:58
Зала

Изборните книжа в София - в "Арена София" и в "Асикс - Арена"

В края на изборния ден в София протоколите и изборните книжа ще се предават на две места. В "Арена - София" - за 23-и и 25-и Многомандатни избирателни райони и в "Асикс - Арена" - за 24-и Многомандатен избирателен район. Заради гласуването за Европейски и за Български парламент очакването е процесът по предаване на протоколите да забави..

публикувано на 09.06.24 в 06:51

България гласува за национален и европейски парламент

Днес България отново гласува. Този път за национален и за европейски парламент. Гласуването отново ще е с машини и с хартиени бюлетини, като номерата на партиите са еднакви и за двата вида избори. Изборният ден ще започне в 07.00 часа и ще приключи в 20.00 часа. Ако пред секциите има още желаещи, те ще могат да гласуват, но не по-късно от..

публикувано на 09.06.24 в 06:50
Генералният ни консул в Истанбул Васил Вълчев

Основният въпрос за изборите в Турция е свързан с активността на избирателите

Гласуването на изборите "2 в 1" в Турция ще се осъществи в 166 секции. Подготовката за вота премина спокойно, а основният въпрос днес е свързан с активността на избирателите. От изселническите организации отчитат умора сред гласоподавателите, защото това са шестите поред избори за Народно събрание в рамките на три години. Секциите в Турция са..

публикувано на 09.06.24 в 05:18

Осем изборни секции очакват днес българите в Кипър

Осем изборни секции очакват днес българите в Кипър да гласуват в европейските и парламентарни избори на страната ни. На острова пребивават около 30 000 българи. Очаква се високите температури да не спрат желаещите да упражнят правото си. Броят на секциите е същият, както и на предишните избори. Те са разкрити във всички градове в Кипър, където..

публикувано на 09.06.24 в 04:55