Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 септември се отбелязва като Ден на Добрич

Празник на Добрич през 2021
Снимка: БГНЕС

През 1990 година е взето решение на 25 септември да се отбелязва като Ден на град Добрич. Поводът е 50-тата годишнина от подписването на Крайовския договор през 1940 година, благодарение на който изконната българска територия Южна Добруджа след повече от 25 години под румънска власт се връща отново в пределите на страната ни. На този ден преди 82 години българската армия навлиза във вече освободения Добрич и е посрещната от местното население с цветя, хляб и много радост.

Затова и 25-ти септември става Ден на Добрич и винаги се отбелязва с много почести и празнични събития.

Денят, в който за първи път в Добрич влизат българските войски, след като градът от 1913 година е под румънска власт, от 44-та до 89-та година не е бил отбелязван с подобаващото уважение и преклонение. Причината за това е повече от ясна. След т.нар. демократични промени от 1990 година обаче градът връща старото си име Добрич с Указ на президента и 25-ти септември става официално Ден на Добрич.

"За да разберат вашите слушатели колко трагично е било положението на местните хора ще ви дам пример с това, че са затворени почти всички училища. На местното население е било забранено да говори на български, да пише на български и освен това са сменени имената на улиците", каза за БНР уредникът от Регионалния исторически исторически музей в Добрич Цветан Сашев. 

За предаването "Закуска на тревата" той добави:

"Реално погледнато те са обречени да загубят идентичността си. Между 1913 и 1940 година в региона са преселени 107 хиляди румънски колониалисти. Това са процеси, които започват от 1922 година и продължават до 1940. Ако не беше Крайовският договор, който носи свободата на Южна Добруджа и на Добрич, може би след някое друго десетилетие районът щеше да бъде с румънски профил".

За днешните жители на Добрич е трудно да си представят еуфорията и щастието на този ден, които са изпитвали техните предци, защото не са живели под принуда, не са били част от опитите на румънската власт да пречупят българското в тях, но тогава – през 1940 година цялото население на Добрич, което е около 32 000, излиза на централната улица, за да посрещне българската войска. Неслучайно и именно тази централна улица и до днес носи името „25-ти септември“.  


За Добричката епопея, за великите български пълководци от онова време обаче се знае твърде малко, защото тя, независимо че се сравнява от някои историци с битката при връх Шипка, и до днес остава недостатъчно засегната в учебниците по история. За сметка на това дейността на РИМ в Добрич полага неимоверни усилия да запознава, да учи и да припомня.

"Музеят през тези вече 30 години след 1990 година провежда огромен брой мероприятия като под мероприятия не визирам само изложби. Правят се много конференции, издават се много вестници".

Празничният ден в Добрич ще започне с Панихида и поднасяне на цветя на Военните гробища в Добрич. Там ще бъде изнесен и традиционният за този ден военен ритуал. В 10.30 часа в залата на Художествената галерия ще бъде проведена празничната сесия на Общинския съвет на Добрич. През целия ден в градския парк са предвидени редица забавления за деца, сред които състезателни игри, конкурс за рисунки, сапунена и творческа работилници и други. В 12.00 часа на площад „Свобода“ ще започне празничният концерт на Професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с художествен ръководител Стоян Господинов. Концертните изяви с много изпълнители ще продължат в късния следобед, както в градския парк, така и на площад „Демокрация“. И дори и да не успеем да посетим нито едно от събитията, днес със сигурност не трябва да пропуснем да сведем глава пред подвига и усилията и на военни, и на дипломация, за да можем днес в тази част на България да говорим свободно родния си език и да се наричаме българи. Крайовската спогодба е договор, подписан в град Крайова на 7 септември между Царство България и Кралство Румъния. За осъществяването му са съдействали всички велики сили, участващи във Втората световна война, като измежду тях особена тежест при преговорите и крайния резултат имат Германия, СССР и Италия. 

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в монтанското село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ „Козлодуй“ е село Сумер. Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия..

публикувано на 01.07.24 в 15:48

Защо аптеки се готвят да спрат работа със Здравната каса?

Фармацевти се готвят да спрат изпълнението на рецепти по Здравна каса , заради планираната промяна в начина, по който им се заплаща за това. На 4-ти юли, четвъртък,  изтича общественото обсъждане на промените, предложени от здравното министерство. Те имат за цел да оптимизират разходите на Здравната каса и да улеснят пациентите с предписването..

публикувано на 01.07.24 в 15:44
Негово Светейшество - новият предстоятел на Българската православна църква - Българска патриаршия, оглави първата си Света литургия като първойерарх и предстоятел на БПЦ-БП, и произнесе патриаршеско слово към клира и миряните - 1 юли 2024 г.

Патриарх Даниил оглави първата си Света литургия като предстоятел на БПЦ

Новоизбраният Български патриарх Даниил оглави първата си Света литургия като предстоятел на Българската православна църква в храм-паметника "Свети Александър Невски" и обяви, че ще работи за единство на църквата и на народа.  Видинският митрополит Даниил е новият патриарх Патриарх Даниил: Призванието на църквата е да събира тези, които..

публикувано на 01.07.24 в 15:24
Румяна Угърчинска

Румяна Угърчинска: Френските избиратели бламираха политиката на Макрон

"Французите вярват в избирателната си система, вярват в изборите и знаят, че изборът зависи наистина от тях . И когато знаят, че съдбата на държавата се решава, се мобилизират много силно, активността се покачи с около 20% от предишните парламентарни избори. Мобилизацията беше историческа ".  Това каза пред БНР журналистката Румяна Угърчинска,..

публикувано на 01.07.24 в 15:02
Капитан Васил Данов от Съюз на офицерите от запаса

Васил Данов: Позицията на България за срещата във Вашингтон е известна, добре е, че Радев се отказа

" Сигналът е ясен, че всеки остава на своите позиции, мнозинството, досегашното, в НС и МС остават на позициите, които вече официално са приети от българската държава в лицето на правителството и главно на парламента. Президентът остава на своята позиция, като противник на помощите с оръжие на Украйна с опасенията си за разгръщане на..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

КЕВР утвърди цена на газа за юли - с 2,43% по-ниска

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. юли в размер на 58,10 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след..

публикувано на 01.07.24 в 14:52

МОН публикува резултатите от външното оценяване след 7. клас

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува резултатите от националното външно оценяване в края на 7. клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература На национално външно оценяване по български език и..

публикувано на 01.07.24 в 14:14