Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветелина Великова препоръчва да правим разходки навън за засилване на имунната система

Д-р Цветелина Великова
Снимка: личен архив

Разходките навън, дори при лошо време, засилват имунната защита. Важни също са редовното хранене и достатъчното часове сън, за да бъдем здрави и да се адаптираме към резките промени на времето, особено осезаеми през този месец. Тези съвети отправи д-р Цветелина Великова, клиничен имунолог в болница „Лозенец“. Тя припомни, че метеорологичните промени се понасят най-трудно от хората със сърдечни проблеми и заболявания на костите и ставите, а за всички останали са предизвикателство за имунитета.
"Промените във времето и на температурите, смяната на сезоните обикновено е предизвикателство за целия организъм, включително за имунната система. Това може да се види най-често при пациенти със сърдечно съдови заболявания", каза за БНР д-р Цветелина Великова.

При застудяване на времето може да се наблюдава едно по-често боледуване на уязвими групи хора - малки деца, хора с различни заболявания.

"Хубаво е, че имаме научна информация по темата и тя е свързана с това, че е необходимо да прекарваме времето навън, дори да няма слънце, да е мъгливо времето и да е неблагоприятно за излизане навън, помага ни да имаме по-добра имунна защита. Това е свързано както със закаляването на организма, така и с това да имаме достатъчно движение навън, за да може нашата имунна система да достигне до всяка една част на тялото. Препоръката е да прекарваме навън, защото ние няма да се разболеем от студеното време - напротив ние се разболяваме от вирусите, а вирусите ги срещаме при контакт с други хора и то в затворени помещения. Излизането навън ни помага ние да имаме по-добра имунна защита".
 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Проф. Петър Делев за делата на Александър Велики, за апогея и разпадането на империята

През последните дни темата Северна Македония отново влезе в новините с претенциите на тази държава. Претенции към съседите си. И ако сега на дневен ред е краденото на нашата средновековна и нова история, допреди десетилетие, когато отново управляваше ВМРО-ДПМНЕ, на мода беше търсене на преки връзки с античното царство Македония на Филип Втори и..

публикувано на 17.05.24 в 13:46
Възстановеният военен мемориал ще се завърне в района, в който бе премахнат неговият предшественик - паметникът, посветен на 1300 години България

Бавното завръщане на Военния мемориал пред НДК

Много от хората, които дадоха страшно много енергия и сърце за възстановяването на този паметник, вече не са между живите , отбеляза в интервю за БНР Борис Станимиров, председател на Съюза на възпитаниците на военните на негово величество училища. Проектът е доста близък до това, което е представлявал паметникът. Изключително важно е София..

публикувано на 17.05.24 в 11:10

В родопско село правят кастинг за актьори. Наесен ще играят "Женско царство"

Родопското село Пчеларово обяви кастинг за актьори  любители . Те ще участват в театрална пиеса, чиято  премиера е планирана за есента. Идеята е на семейства, завърнали се неотдавна от Канада .  Шепата ентусиасти и доброволци искат да върнат славата на Пчеларово от времената, когато в него са живели 4000 души. Красимира Стоянова е..

публикувано на 16.05.24 в 10:04

"Към този момент е лека джунгла." Защо изоставиха крепост над Габрово?

Габровци алармират с тревога, че останките от историческата крепост "Градище" над града – предпочитано място за разходка на местните хора и гости на града, продължават да се рушат. На мястото на някогашното укрепено селище, културна ценност от местно значение , сега избуява висока растителност, а зидовете, поддали под напора на времето, са..

публикувано на 14.05.24 в 09:45

Екопътеката край Царевец крие любопитни истории

Ще се разходим по един атрактивен маршрут с живописна природа и любопитна история. Това е екопътеката до скалните рисунки в мездренското село Царевец. Графитите в пещерите във варовиковия венец край селото са множество надписи и изображения, издълбани върху камъка между 16 и 19 век. Те са интересно историческо свидетелство, което все още не е..

публикувано на 12.05.24 в 08:40

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи. Според преданията, девойката е водила съпротивата на местните хора при завладяването на планината от османските турци и от кръвта й са израснали красивите пролетни цветя. Момичето е описвано с дълга руса коса и бяла роба, което води бял кон или държи меч. И до днес..

публикувано на 12.05.24 в 05:30

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35