Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще гласуват ли сънародниците ни в засегнатите от урагана Йън райони в САЩ?

Представителите на българските общности в засегнатите от урагана Йън части на САЩ имат желание да проведат изборите в неделя, въпреки че е обявено извънредно положение и въпреки че командированите от външното ни министерство представители в секционните комисии не могат да пристигнат навреме заради затворени пътища и отменени полети.

В писмо до външното ни министерство ЦИК предлага варианти как да протече изборния ден. 

"Ако не могат да бъдат попълнени с предвидените резерви или с други, предложени от общността лица, комисиите да работят в намален състав - от трима, вместо от петима членове. Съответно като упълномощени от министъра лица да бъдат определени представители от местната общност. Да се провери дали предаването на машината от Сейнт Питърсбърг ще може да бъде извършено в присъствие на техник от "Сиела Норма" и ако не може да бъде осигурено това, съответно да бъдат дадени инструкции на членовете на СИК как да процедират", каза Елка Стоянова, член на ЦИК.

Посолството ни във Вашингтон е в непрекъснат контакт с членовете на комисиите в САЩ и утре ЦИК ще излезе с решение за гласуването в засегнатите от урагана секции. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинарите в Кюстендил канят новоизбраните депутати от 10 МИР на среща

Общинските съветници в Кюстендил ще поканят с писмо новоизбраните депутати от 10 МИР на среща, за да поемат конкретни обещания за развитието на града и региона. Новите депутати от 10 МИР са бившият вътрешен министър Христо Терзийски, който влиза за четвърти път в парламента от ГЕРБ, Димчо Димчев от Възраждане, който не е кюстендилец. В..

публикувано на 15.06.24 в 11:02

Какво означават изборните резултати за ЕП в икономически план?

Еврото поевтиня, а френските облигации - доскоро смятани за сигурно инвеститорско убежище, се наредиха сред рисковите в Европа. Така пазарите реагираха на изборните резултати в първия ден след безсънната нощ на 9 срещу 10 юни, когато крайнодесните сили постигнаха очаквано добър резултат, а във Франция президентът Еманюел Макрон свика предсрочни..

публикувано на 15.06.24 в 10:55
Христомир Сърбинов

Флашмоб "Ела в София" на 16-ти юни на стадион “Юнак”

Богатство е да живееш на приказно място , за което легендите и до днес разказват истории за града наричан с много имена – Сердика, Сердикия, Триадица, Средец. В "Нощен хоризонт" ви каним на вълнуващо пътешествие с разказ за богатата историята на София и нейните наименования.  С Христомир Сърбинов разкриеваме магията на столицата ни,..

публикувано на 15.06.24 в 10:33

Започва двудневният празник на тетевенската саламура

В Тетевен започва двудневният празник на тетевенската саламура - традиционна местна рибена чорба, която майстори кулинари от региона са приготвили за гостите на празника. Кулинари от Тетевен и околните села по поречието на планински реки ще представят тетевенска саламура приготвена по местни рецепти. Посетителите ще видят как се..

публикувано на 15.06.24 в 10:33
Джорджа Мелони

Мелони и старите нови силни в Европа

В третата по големина икономика в Европейския съюз - Италия - изходът от евроизборите беше до голяма степен очакван.      Премиерът Джорджа Мелони беше оглавила листата на своята радикално дясна популистка партия "Италиански братя", и спечели с близо 29 процента от гласовете - с три пункта повече от изборите за италианския парламент през 2022..

публикувано на 15.06.24 в 10:31

Изтеглят 60 вида сандвичи и салати от магазините във Великобритания

Производители на храни във Великобритания изтеглят от магазините 60 вида предварително опаковани сандвичи и салати поради възможно заразяване с бактерии. В съобщенията на британските медии се казва, че в продуктите не са открити бактерии E. coli, но тяхната продажба е спряна като предпазна мярка. Предполага се, че това са продукти, съдържащи..

публикувано на 15.06.24 в 10:14
Владимир Шопов

Владимир Шопов: Ключовият играч в предишния ЕП бяха либералите, сега ще е ЕНП

Десните партии сумарно имат мнозинство в Европейския парламент . Центристките проевропейски партии отново получиха мнозинство, което по всяка вероятност ще е достатъчно за избиране на председател на Европейската комисия . Това каза пред БНР политологът Владимир Шопов. Той обърна внимание върху фрагментирането на десницата и посочи, че..

публикувано на 15.06.24 в 09:59