Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкривява ли вота играта с преференциите в листата на ГЕРБ-СДС в Благоевград?

Марио Русинов, АКФ: Стефан Апостолов е на радара ни от изборите през ноември 2021

Снимка: Ани Петрова

Кандидат-депутатът Стефан Апостолов, който отново беше под номер 22 в кандидатдепутатската листа на ГЕРБ-СДС в Благоевград и е от гражданската квота, отново събра най-много преференциални гласа. Повечето от тях са от родната му община Симитли, в която баща му, Апостол Апостолов, е пети мандат кмет. Точно от тази община в РИК бяха подадени най-много сигнали за нарушения на изборния процес, за притискане и заплахи за саморазправа, включително и към съставите на секционните комисии. Реакция на институциите до днес нямаше. Пред медиите вътрешният министър Иван Демерджиев потвърди, че той е сезирал прокуратурата за неправомерните действия най-вече на кмета на Симитли, но от там отказали да образуват досъдебно производство. Вътрешният министър заяви, че "това е един от случаите, в които прокуратурата показа, че крехкото доверие, изградено между двете институции, може би е в опасност" .

Как и защо хората от област Благоевград и най-вече от Симитли, избират младия Стефан Апостолов за депутат вече пет пъти? 

В деня на изборите повече от половината жалби и сигнали, подадени в Районната избирателна комисия-Благоевград, бяха от община Симитли. В тях се посочваше, че кметът и синът му, който е кандидат за 48-ото НС, обикаляли всички секции и открито агитирали. Други лица оказвали помощ на избиратели как и за кого да гласуват. Трети - директно заплашвали председатели и членове на секционни комисии, които им пречели да вършат онова, за което са изпратени.

На всички сигнали Районната избирателна комисия се е произнесла по един и същи начин: "Указва на секционните комисии за спазват Изборния кодекс и методическите указания за нормалното протичане на изборния ден". 

Нито една от жалбите не е препратена към прокуратурата по компетентност. Тя не се е самосезирала и от медийните репортажи.

Изборите отминаха, резултатите бяха огласени, очаква се разпределението на мандатите.

Цифрите показват, че Стефан Апостолов, който е от гражданската квота в листата на ГЕРБ, има 7 357 преференциални гласа и от последното място - застава след водача Росен Желязков. Преференциите на бившия транспортен министър са над 4 пъти по-малко, но към тях се добавят и гласовете без конкретно предпочитание. 

Този феномен не е нов. На парламентарните избори през април, миналата година Стефан Апостолов бе национален рекордьор с 9 507 преференции. Но това може да се обясни и с рекордно ниската избирателна активност на последните избори в областта - едва 37 процента.

И още една интересна съпоставка в цифри - избирателите в община Симитли са 12 420. Активно гласували са 59,9 процента, тоест 7 352 жители на общината. От всички преференциални гласове за Стефан Апостолов - около 5400 са от родната му община. Уравнението показва, че близо 75% от неговите съграждани са дали преференциалния си вот за него.

В предаването "Нещо повече" Марио Русинов от Антикорупционния фонд заяви, че Стефан Апостолов е на радара на организацията им още от изборите през ноември 2021 г.:

"Това е кандидат, който получава много голям брой преференции, концентрирани на малко места в избирателния район. Забелязваме огромна концентрация на преференции за него в 29-те секциите в община Симитли. В над 20 секции 90% от гласовете на ГЕРБ-СДС са с негова преференция, което е необичайно. Подобни статистически отклонения много често намекват за някакъв тип контролиран вот.  Със сигурност това е необичайна структура на вота. Днес наблюдатели в СИК в Симитли, които не са от общината, но са били там като членове на секционните комисии, се свързаха с нас и ни разказаха за потресаващи нарушения на Изборния кодекс".

Русинов посочи, че в село Градево дори не е имало т.нар. тъмна стаичка, а там се гласува с хартиени бюлетини.

Антикорупционният фонд ще излезе с доклад за използването на преференциите в партийните листи на изборите на 2 октомври.

Репортаж на Кети Тренчева и интервю на Диана Янкулова с Марио Русинов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковите файлове.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11

Областният съвет на БСП в Русе заяви пълна подкрепа за новото партийно ръководство

Областният съвет на БСП в Русе разпространи съобщение, в което заявяват пълната си подкрепа за новото партийно ръководство и широко ляво обединение.  Корнелия Нинова подава оставка Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците! Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП На свое заседание социалистите в..

публикувано на 02.07.24 в 19:51