Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАСА за първи път изпрати в Космоса астронавтка от коренното американско население

3
Никол Ман
Снимка: nasa.gov

За първи път в Космоса полетя жена от коренното американско население. Тя участва в мисия до Международната космическата станция, на  борда на ракета, изстреляна от "Спейс Екс" и НАСА. В полета е включен и руска космонавтка.

Исторически за САЩ космически полет в момента на път към Международната космическа станция с участието на Никол Ман (45 г.). Ман е командир на мисията и първата жена от коренното американско население в космоса. След пристигането си екипажът ще прекара там около шест месеца в провеждане на експерименти и поддръжка на станцията. В екипажа от четирима участват още един американец, японец и рускинята Анна Кикина.

Включването на Кикина носи доза символизъм на фона на руската война в Украйна и напрежението между Вашингтон и Москва.  Само преди две седмици американски астронавт бе изстрелян в космоса с руска ракета "Союз".

Планираната от дълго време насам програма по размяна на астронавти между Русия и САЩ продължава и след руската инвазия в Украйна, която влоши руско-американските отношения.

Осигуряване действието на Международната космическа станция е една от малкото останали области на сътрудничество между САЩ и Русия. Подобно взаимодействие напомня на това в разгара на Студената война, когато през 1975 г. двете сили се включиха в мисията "Аполо - Союз".

Снимка: ЕПА/БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Гложенски манастир

Единственият път до Гложенски манастир е в лошо състояние

Слушатели на Хоризонт и управата на Гложенския манастир сигнализираха за лошото състояние на единствения път до светата обител.  Какво е състоянието на участъка от село Малък извор до манастира може да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.05.24 в 14:21
Президентът Румен Радев е на посещение в Бургас - 17 май 2024 г.

Румен Радев: Няма основание от промени в НСО

Инциденти е имало през всички години, откакто я има службата. Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО. Нека всички компетентни органи да установят реалните причини и тогава ще говорим. Така президентът Румен Радев коментира тежкият инцидент с автомобил на службата за охрана на властта, станал снощи при Аксаково, в който..

публикувано на 17.05.24 в 14:16

Оставка на Александър Мумджиев от Инспектората на ВСС

Александър Мумджиев от Инспектората на Висшия съдебен съвет е подал до Народното събрание заявление за прекратяване на трудовото му правоотношение с Инспектората, съобщиха от Висшия съдебен съвет.  Мумджиев беше задържан във Враца заради непристойно поведение в хотел в града, а Районната прокуратурата в града образува досъдебно производство...

публикувано на 17.05.24 в 14:05
Снимката е илюстративна

Историческия трактат на Петър Богдан представят в президентството на 21 май

Историческият трактат, посветен на България - "За древността на бащината земя и за българските дела" на Петър Богдан - ще бъде представен в сградата на Президентството на 21 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Трудът, написан на латински език, е завършен 1667 година и е един от най-ценните български писмени паметници. Архиепископ..

публикувано на 17.05.24 в 13:57
Калин Стоянов

Вътрешният министър: 16 досъдебни производства за купуване на гласове, 46 са сигналите

16 досъдебни производства за купуване на гласове са образувани до момента, 46 е броят на сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство, по които към момента МВР работи. Това съобщи при посещението си в Казанлък служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов: "Работим доста активно. Към днешна дата..

публикувано на 17.05.24 в 13:53

НСИ за първото тримесечие на 2024-та: Разходите на домакинствата за храни - почти 30%

Българинът яде все повече месо, плодове и зеленчуци, и употребява по-малко хляб, тестени изделия и олио - това сочат данните от наблюдението на Националния статистически институт за потреблението на основни храни през първото тримесечие на годината. Общият разход средно на човек от домакинството за този период е малко над 2500 лева или с близо 18% повече..

публикувано на 17.05.24 в 13:42

Гърция продава оръжия на Киев, обвиняват от опозицията

Гръцката опозиция изрази съмнение, че Атина продава оръжия на Киев без разрешение на парламента. От Министерството на отбраната отрекоха. Гръцката опозиция поиска спешно изслушване на министъра на отбраната Никос Дендиас след медийни публикации, че Гърция изнася тайно неизвестни видове оръжие за Украйна. В отговор Дендиас категорично..

публикувано на 17.05.24 в 13:38