Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19-годишна загина, след като камион удари спирка на градския транспорт в София

Снимка: Николай Христов, БНР

Камион с минерална вода се е врязал в спирка на градския транспорт на бул."Гоце Делчев" преди кръстовището с бул."България".  На няколко метра от спирката се е намирала и 19-годишна млада жена, която е починала на място.

Починалото момиче е било блъснато на издигната пешеходна пътека, съобщиха от прокурарурата. При справка в СДВР е установено, че шофьорът не е имал предишни провинения  на пътя.

Инцидентът е станал около 9:43 ч. Линейката на "Спешна помощ" е била на мястото, в 9:51 ч., но медиците само констатирали смъртта.

Шофьорът на товарния автомобил е 53-годишен мъж, който е с множество наранявания, е откаран в "Пирогов", където е настанен в противошкова зала. Няма опасност за живота му. Според директора на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров, работната диагноза към момента е "комоцио". Мъжът е докаран под силен стрес. Не е ясно  дали му е прилошало или друга причина е довела до инцидента. Според д-р Димитров, той е бил дезориентиран, но състоянието му е стабилно. Направени са му тестове за наличие на вредни субстанции. Към момента те са с отрицателен резултат. Очакват се и резултатите от кръвните проби. Шофьорът ще остане за наблюдение в Неврохирургичната клиника.

На място на инцидента има и екипи на полицията. Районът е отцепен. 

Изясняват се и причините за инцидента. Една от версиите е прилошаване на водача. 

Живущи в района споделят, че по булеварда често се шофира с превишена скорост.


Очевидец на инцидента сподели за БНР:

"Удари жената. Най-вероятно не знае какво се е случило човекът. Беше с висока скорост и най-вероятно е изгубил управление. Жената вървеше по тротоара и той я удари. След това се спря на автобусната спирка. Добре, че нямаше хора на нея. 9:40 ч. беше. Според мен, след като дойдох да видя шофьорът как е, ми се стори, че е около 40-годишен. Не знам, нямам представа. Не мога да преценя, защото гледката беше много грозна. Шофьорът беше в шок. Казах му да не мърда, че линейката сега ще дойде, и това е.


Заместник-градският прокурор на София Иво Илиев обясни, че момичето е било блъснато на пешеходна пътека, която се намира на около 20-25 метра преди спирката на градския транспорт, и буквално е било влачено от камиона до спирката:

"Реагирахме бързо. СДВР бяха уведомени на момента и се отзоваха. Местопроизшествието беше запазено от патрул на 4-то РПУ, след което дойдоха и разследващи полицаи Незабавно дежурният прокурор дойде. Досъдебното производство ще е под надзора и ръководството на Софийска градска прокуратура. По всяка вероятност то ще бъде за причиняване на смърт в следствие на нарушаване на правилата за движение по пътищата. Тепърва ще се събират доказателства. Има свидетели на инцидента. В района на пешеходната пътека въпросният камион, превозващ минерална вода, или бус - както и да го наречете - не е спрял и е осъществил съприкосновение с преминаващо момиче, в резултат на което може би го влачи двайсетина метра и в последствие катастрофирал в спирката. Поне на нея е нямало хора и няма други пострадали. За съжаление, имаме жертва, която е на място. Не видях да има спирачен път. Ще се правят експертизи. По всяка вероятност има камери на мястото. Ще видим дали има годни записи. Имаме свидетели, които след гледката са били в шок. Дали са сведения. Тепърва ще се разпитат подробно като свидетели. Първоначалната ни информация е, че е станало на пешеходна пътека. Като имаме предвид ограничението от 30 километра, къде се намира тялото и къде е камионът, аз лично смятам, че скоростта вероятно е била доста висока".

Минути по-късно и главният разследващ полицай на СДВР обясни, че шофьорът е без актове и фишове до момента, тоест няма провинения на пътя, а тестовете за алкохол и наркотици са отрицателни. Полицаите се опитват да установят дали изобщо има спирачен път. Скоростта на камиона ще бъде установена на по-късен етап.


Снимки: Николай Христов, БНР





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов, и.ф. апелативен прокурор Светослав Калчев, районният прокурор на В. Търново Тихомир Шабов и говорителят на РП Тотко Тотев

Увеличение на общоопасните престъпления във Великотърновско

Прокуратурата във Велико Търново отчете увеличение на общоопасните престъпления, сред които са шофирането след употреба на алкохол и наркотици, и те вече са повече от престъпленията срещу собствеността.  21-годишният неправоспособен и дрогиран водач от ловешкото село Катунец със скъп спортен автомобил, който вчера след полицейско преследване..

публикувано на 29.05.24 в 14:11

Изгубени в Котленския балкан туристи бяха спасени след обаждане на 112

Изгубени туристи в Котленския балкан бяха открити, след като операторът ги е локализирал по сигнала на мобилния телефон. От МВР уточняват, че обаждането е осъществено снощи преди 20.00 часа на телефон 112. Благодарение на внедрената в "Национална система 112" разширена мобилна локализация, изгубените мъже били открити, а тяхното..

публикувано на 29.05.24 в 13:59

Отложиха изслушването на бившия съдебен инспектор Александър Мумджиев

Прокурорската колегия отложи изслушването на бившия съдебен инспектор Александър Мумджиев и разглеждането на молбата му да бъде възстановен като следовател. Въпреки многократните опити, нито наета куриерска фирма, нито администрацията на Колегията са успели да го открият, за да му връчат доклада от проверката за поведението му в хотел във..

публикувано на 29.05.24 в 13:57

ЕК прекрати процедурата срещу Варшава за върховенството на закона

Европейската комисия съобщи, че днес е решила да прекрати процедурата срещу Полша за върховенството на закона, предаде БТА. Днешното решение е само формално, отбеляза по този повод говорител на комисията, след като по-рано това намерение на ЕК получи одобрение в Съвета на ЕС. Според комисията повече няма заплаха от сериозни нарушения на..

публикувано на 29.05.24 в 13:52
Районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов

24 мъже и една жена са осъдени в област Велико Търново за домашно насилие

24-ма мъже и една жена са били осъдени през миналата година от Районните съдилища в област Велико Търново за домашно насилие. Случаите се увеличават. 52 са новообразуваните досъдебни производства във Великотърновската районна прокуратура през миналата година за домашно насилие. Статистика за тази няма, но случаите се увеличават, коментира пред..

публикувано на 29.05.24 в 13:43

Анатоли Атанасов: Закъснението на един влак води до закъснение на още пет - шест

Към 20.30 часа снощи се е нормализирало движението на влаковете на Централна гара след катастрофата на първи коловоз. Но нощните влакове от София за Бургас и Варна заминаха със закъснение от 90 – 100 минути. Това обясни в интервю пред БНР инж. Анатоли Атанасов, директор оперативна дейност в БДЖ. Тази сутрин са закъснели..

публикувано на 29.05.24 в 13:37
Снимката е илюстративна

Владимир Дунчев, бивш директор на БДЖ: Всичко идва от ниска експертиза и липса на компетентност

Кадрово железниците са в много тежко състояние . Това обясни пред БНР Владимир Дунчев, бивш директор на БДЖ. "Липсват много кадри – маневристи, стрелочници.  Възрастовият състав е над 50 години".  Експертът коментира вчерашния индидент на Централна гара в София , при който маневрен локомотив удари пътнически влак, като 12 души пострадаха.  "..

публикувано на 29.05.24 в 13:27