Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Очевидно има неспособност за решаване на реалните проблеми"

Михаил Миков: Начинът, по който тръгва 48-ият парламент, вещае нови избори

"Дори да се състави проукраинско правителство, то ще влезе в сблъсък с очакванията на хората"

Михаил Миков
Снимка: Ани Петрова

"Времето, което президентът разумно даде, беше пропиляно безвъзвратно. Конфронтацията започна още на тези предварителни разговори, освен ако на базата на тази конфронтация не се търси формиране на някаква евро-атлантическа ос, както се манифестира, някакво проукраинско правителство, както се надпреварват партиите от десницата - ГЕРБ, ДБ, ПП. И всичко това на фона на редица задълбочаващи се проблеми в обществото, в Европа, които искат работа за законодателни решения, а не политическо говорено, още повече когато става дума за чужди, а не за български интереси".

Това мнение изрази пред БНР Михаил Миков, бивш председател на 42-рото Народно събрание и бивш лидер на БСП.

По думите на Миков темата за Русия и Украйна се извежда като приоритет, защото "очевидно има неспособност за решаване на реалните проблеми, свързани с икономическата ситуация, рекордната инфлация, с перспективите за зимата, с дълбоките неравенства в нашето общество".

"Темите, които се обсъждат в парламента, са такива, по които българските граждани са разделени. Има много теми, по които гражданите биха дали подкрепа и съгласие, те обаче не присъстват в разговорите, водени в НС".

Според бившия председател на парламента обсъждането дали да бъде поканена руската посланичка Елеонора Митрофанова на откриващото заседание на НС е било "безумие":

"И ако това безумие не спре, очевидно срокът, който беше даден за търсене на съгласие, се проваля. Вече няма да може да се очаква нищо друго. Дори да се постигне някакво съгласие на мнозинство за проукраинско правителство, то ще влезе в тежък сблъсък с настроенията и очакванията на българските граждани".  

Михаил Миков посочи, че начинът, по който се тръгва в 48-ия парламент, вещае нови избори, "на които ще се даде оценка и за пропиления шанс за едно нормално управление".

Интервюто на Даниела Големинова с Михаил Миков в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Правителство ще има, да видим дали ще е устойчиво

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира пред Нова тв, че правителство ще има, но по думите му предстои да видим дали ще бъде устойчиво Преговорите за правителство трябва да започнат утре "Според мен е все по-видимо, че ГЕРБ и ДПС и - предполагам - ИТН ще направят формат, някакво правителство - дали ще бъде експертно, дали ще бъде коалиционно,..

публикувано на 16.06.24 в 20:14
Александър Вучич

FT: "Рио Тинто" може да получи зелена светлина за експлоатацията на литиевото находище в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич се подготвя да даде зелена светлина на концерна "Рио Тинто" за експлоатацията на най-голямото находище на литий в Европа, съобщава "Файненшъл Таймс" (FT). Отново протест срещу проекта за добив на литий в Сърбия Блокират пътища в Сърбия заради сондажи за литий Две години след масовите протести в..

публикувано на 16.06.24 в 19:07
Президентът на Украйна Володимр Зеленски

Зеленски: Преговорите за мир може да започнат още утре, ако Русия се изтегли от нашите земи

Украйна не се отказва от целта да си върне всички територии, окупирани от Русия. Това даде да се разбере президентът Володимир Зеленски два дни след като руският лидер Владимир Путин поиска от украинците да се оттеглят от Херсон, Запорожие и Донбас. "Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака, ако се изтегли от нашите законни земи," каза..

публикувано на 16.06.24 в 19:04
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева пристигат на летище Подгорица - 16 юни 2024 г.

Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора, като бе посрещнат в Подгорица от шпалир от гвардейци и червена пътека. В делегацията по посрещането на президента  от черногорска страна  бяха Алекса Бечич, заместник министър-председател по сигурността, вътрешните работи, европейските и външните отношения, Младен Гъргич,..

публикувано на 16.06.24 в 18:42
 Дмитрий Песков

Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на Путин

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на руския президент Владимир Путин да изведе войските си от Херсон и Запорожие, както и от частите на Донбас, които остават под властта на Киев: "Настоящата динамика на фронта ни показва съмсем явно, че положението на украинците продължава да се влошава...

публикувано на 16.06.24 в 18:08
Палестинско момче гледа своята част от хранителната помощ преди празника Курбан байрам, Йерусалим, 15 юни 2024 г.

Според израелски медии нито Нетаняху, нито Галант са били уведомени за решението за "тактически паузи"

Израелските въоръжени сили обявиха, че всеки ден ще правят тактически паузи в операциите в южната част на Ивицата Газа, за да бъдат улеснени доставките на хуманитарна помощ. Съобщението за тактически спирания на огъня в района на Рафах през светлите часове на деня последва инциденти, при които загинаха 11 израелски войници. 8 израелски войници..

публикувано на 16.06.24 в 18:08
Отляво надясно: Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Бойко Борисов, Рая Назарян, Деница Сачева

Преговорите за правителство трябва да започнат утре

Преговорите за правителство трябва да започнат утре, както обявиха от ГЕРБ-СДС. Лидерът Бойко Борисов даде заявка за съставяне на кабинет с първия мандат и излъчи преговорен екип. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии От ПП-ДБ заявиха, че независимо какво..

публикувано на 16.06.24 в 17:41