Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Йерусалим са добавяли във виното ванилия

Печат за юдейска търговия
Снимка: личен архив

Смята се,че ванилията е дошла в Европа след откриването на Америка. Това е една от подправките, пренесени от Мексико. Но се оказва, че още в периода на края на Първия храм, в Йерусалим, са добавяли във виното точно ванилия. Загадката е дали и в Индия са отглеждали подправката или е сред доказателствата, че хора от Стария свят са познавали пътя към Америка. Този и още много други въпроси, а и потвърждение на библейски текстове, е донесло откриването на доста запазен дворец от 6-ти век преди нашата ера, който е бил проучен и с най-новите достижения на научните технологии в помощ на археологията. Това стана ясно на 23-та конференция за изследване на древния Йерусалим и града на Давид.

Пожар по време на превземането на Йерусалим от вавилонския военачалник Новуходоносор бележи края на епохата на Първия храм. В Библията това е доста трагически описано, но не липсват и предсказанията за такъв край на първото царство на юдеите. За мнозина думите на укор на пророк Амос, който говори, че Господ ще накаже Града на Давид: „тези, които са самодоволни в Сион (на планината Цион е изграден Йерусалим) ...които лежат на легла от слонова кост...които пият от фонтани за вино“. Изглежда като метафора на оялата се аристокрация, която не се интересува от съдбата на обикновените хора. Но археологическо откритие на сравнително добре запазени не само основи, но и цялата източна част на дворец, доказва, че пророкът Амос е говорил за съвсем конкретни неща. За това ни разказва ръководителя на разкопките д-р Ифтах Шaлeф

Свикнали сме да мислим за Йерусалим по време на Първия храм като свято място, но и тогава е бил икономически център, където аристокрацията е живеела охолно. За пръв път по време на разкопки на изток от сегашния стар град в района наречен Градът на Давид попаднахме не на обществена сграда или храм, а на дворец. В началото са надявахме, че това е прочутия дворец на Соломон, но предполагаме, че той е бил разграбен от войниците на завоевателя. Тази двуетажна сграда с голям вътрешен двор е почти запазен, защото по време на пожара са се срутили камъни от съседна сграда и са затрупали източната част на постройката, значителна и за сегашните представи на частен дворец. На въпроса ни чий ли може да е бил, ни помогна да отговорим намерен пръстен-печат от ахат, на който е написано името Натан Ел и няколко глинени печата със същото име. Според Библията, така се е казвал брата на Седекия -последният цар, по времето Първия храм, чието царуване е края на разцвета на Юдея.

Една от реставрираните плочки от слонова кост   Снимка: личен архив

На долния етаж на двореца е била приемната зала и залата за пирове. Там се намират над 1500 парчета от плочки от слонова кост с флорални мотиви (религията не е позволявала да бъдат изобразявани хора или животни). След направен анализ, се изясни, че те са били монтирани на мебели от явор. Комплектът за обзавеждане е бил купен (или подарен ) от Асирия. В околността не растат такива дървета. В древния свят слоновата кост е била по скапа от злато, а тук личат бордюри от такива плочки не на столове, а на канапета за полягане по време на пира.

Не по-малка изненада бе анализа на напитките, които са се пазели в огромните амфори в намерения в източната страна на сградата, където е склада. Те са били разпити още по време на пожара, но камъните са създали вакумна зона, където парчетата са се запазили сравнително добре. Вината, съхранявани в тези съдове, са били от далечни страни. Има проучвания на виноделието на територията на тогавашна Юдея, които говорят за съвършено други видове вина и начин на производството им. Запасите са били такива, че въпреки че не може да се разбере как точно са действали „фонтаните за вино“, (по думите на пророка Амос) са били възможни. Тук се натъкнахме на подправката. Тъй като знаехме, че не е възможно по това време в Стария свят да са познавали ванилията, повторихме и потретихме изследването, но то само го потвърждаваше. Печат върху амфорите показва, че са били част от юдейската търговия. Използвани са многократно. В една от тях, са открити и следи от зехтин. До сега чиниите са били изследвани само като произведения на изкуството или етнографията. За пръв път е направен анализ какво е сипвано в тях. Според нашите специалисти, е било поднасяно месо: телешко, козе и агнешко, и много екзотични риби: от Нил и морска. Не са намерени прибори за хранене.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57
Десислава Тихолова

За първи път в България изкуството от окопите е във фокуса на изложба

За първи път в България изложба поставя фокуса върху изкуството от окопите .  Автор на експозицията, която можете да бъде видяна в Музея на градския живот в Русе , е етноложката Десислава Тихолова.  Близо година тя работи по темата за тренч арт - окопното изкуство и получава подкрепа от много музеи в страната.  Досега много от..

публикувано на 06.05.24 в 16:03
Николай Илчевски

Николай Илчевски разказва житието на селския кмет в роман

" Житието на кмета, който е описан, е сборно. Аз съм наблюдавал много кметове, които познавам . Много практични казуси са събрани в книгата. Персонажът е един кмет, но опитът е по-мащабен, национален". Това каза пред БНР писателят Николай Илчевски, който представи предпремиерно романа си "Д/Гневник на селския кмет". "Кметът е избран от народа, а се..

публикувано на 06.05.24 в 15:02

Мария Кетева дарява хранителни продукти на Дома за стари хора в село Фатово

19-годишна студентка от Смолян събра хранителни продукти в благотворителна кампания за хората от Дома във Фатово. „Щедростта е дар, който принадлежи на душата. Не зависи от това, което имаш, а от това което си! Ценим благородният жест на всеки един дарител, подкрепил каузата“. Това написа във Фейсбук страничката на дома директорът Снежана..

публикувано на 05.05.24 в 09:31

Майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис в живо дърво

За Великден майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис. Той е оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца.  Засега в естествената кухина в дървото има красиво изографисана икона на св. Богородица, пана с иконостасна дърворезба, метален кръст и свещник. Те са..

обновено на 05.05.24 в 09:01

2000 лв. бяха събрани в помощ на 27-годишната Силвия Пенева на великденски благотворителен базар

На Възкресение възкресяваме вярата в доброто и обичта между хората. Доказаха го стотици горнооряховци, които се събраха в двора на храма „Свети Три светители“ и се включиха в благотворителния великденски базар, за да подпомогнат лечението на 27-годишната Силвия Пенева. Младата жена се нуждае от операция в Турция, за да може да ходи нормално...

публикувано на 05.05.24 в 08:07