Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мощни експлозии" причинили течовете от газопроводите "Северен поток" 1 и 2

Снимка, направена от самолет на шведската брегова охрана, показва изтичане на газ от "Северен поток 2" в шведската икономическа зона в Балтийско море, 28 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Мощни експлозии" са причинили течовете в датската част от газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море. Това показват резултатите от предварителното разследване на датската полиция.

В разследването на причините за пробойните по тръбопроводите в изключителната икономическа зона на Дания на по-късен етап ще се включи Службата за сигурност и разузнаване на страната, както и Швеция и Германия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков реагира на съобщението в Копенхаген с упрека, че разследването има за цел да бъде обвинена Русия.

"Това (международно) разследване е организирано, за да хвърли вината върху Русия. Това е абсурдно! Руските служби разполагат с всички доказателства, за да докажат обратното",, заяви Песков, като допълни, че Москва съжалява, че разследването протича в много затворен режим без достъп и без комуникация с руската страна, която е съсобственик на газопровода.

Три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември, а по-късно бе открит и четвърти. Газопроводите под Балтийско море се оказаха в центъра на геополитическото напрежение през последните месеци, след като Русия спря доставките на синьо гориво за Европа като предполагаемо отмъщение срещу западните санкции след нахлуването ѝ в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Промяна в организацията на движението при 16-и км на АМ "Струма" в посока София заради ремонти

От 8.00 ч. на 29 май, се променя организацията на движението при 16-и км на АМ "Струма" в посока София за всички автомобили. Заради ремонтни дейности по авариралата на 28 април подпорна стена се ограничава движението в дясната активна лента, като трафикът ще преминава по лявата активна лента и изпреварващата лента. Скоростта на движение се намалява..

публикувано на 28.05.24 в 21:48

Прага: До дни Украйна ще получи 155-милиметрови снаряди

Украинската армия ще получи десетки хиляди снаряди за тежката си артилерия през следващия месец, заяви министър-председателят на Чехия Петр Фиала. Това съобщи агенция Ройтерс. В рамките на ръководената от Прага инициатива 15 държави от Европейския съюз и НАТО събраха повече от 1,6 милиарда евро, за да закупят 155-милиметрови снаряди от трети..

публикувано на 28.05.24 в 21:40

Радев: Голямата задача на бизнеса е да подпомага българската култура

Държавата трябва да създава условия, в които културата да се развива с помощта на частната инициатива, това посочи президентът Румен Радев. Той участва във форум, посветен на инвестициите в сферата на културата. "От криза се излиза с ясна посока и с обединение на нацията. Културата е страхотно оръжие! Тя е мека сила! Това е и голямата задача на..

публикувано на 28.05.24 в 21:36
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин предупреди западните държави да не разрешават Киев да ползва оръжието им за удари на руска територия

Руският президент Владимир Путин предупреди западните държави да не разрешават на Украйна да използва оръжието им за удари на руска територия. Пред журналисти в Узбекистан, където бе на официално посещение, Путин говори за рискове пред малките европейски държави: "Представителите на страните от НАТО, особено тези в Европа и особено в..

публикувано на 28.05.24 в 21:24
Лидерът на партия „Алтернатива” Африм Гаши, архив.

Африм Гаши е избран за председател на парламента в Скопие

Африм Гаши беше избран за председател на новия парламент в Република Северна Македония, който днес проведе първото си заседание.  Четиригодишният мандат на законодтелния орган започва да тече от днес, както и срокът от 10 дни, в който президентът Гордана Силяновска трябва да даде мандат за съставяне на правителство. Гордана..

публикувано на 28.05.24 в 21:08
Олаф Шолц и Еманюел Макрон

Франция и Германия с допълнителна финансова помощ за Украйна

"Трябва да позволим на украинците да неутрализират руските военни бази, откъдето Украйна е обстрелвана с ракети." Това каза президентът на Франция Еманюел Макрон като подчерта, че западното оръжие не бива да бъде използвано срещу цивилни цели. Френският лидер направи коментара броени часове след като руският президент Владимир Путин предупреди..

публикувано на 28.05.24 в 21:01
Американски и израелски войници оценяват ситуацията на американски военен кораб в град Ашдод, Израел, на 26 май 2024 г. 
Според САЩ армейските кораби, превозващи част от дока, предназначен за предоставяне на хуманитарна помощ на Ивицата Газа, са изхвърлени на брега в Ашдод поради метеорологичните условия.

САЩ са преустановили доставките на хуманитарна помощ за Газа през плаващия кей

Американските военни са преустановили доставките на хуманитарна помощ за Газа през плаващия кей, съобщи NBC. Съоръжението, което бе монтирано по-рано този месец, е пострадало в резултат на лошото време. Не е ясно кога и дали изобщо ще може да заработи отново.  Кеят беше използван за доставка на храни и други стоки на първа необходимост от Европейския..

публикувано на 28.05.24 в 20:09