Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В град Елена се провежда за девета година празника на Еленския бут

Празник на Еленския бут
Снимка: Здравка Маслянкова

За девета година възрожденският град Елена посреща хиляди гости за празника на Еленския бут. Местните майстори балканджии на 22 и 23 ще демонстрират кулинарното си изкуство, а гостите от близо и далече ще могат да опитат от прочутия еленски бут и да слушат концерти на различни музиканти като подарък от домакините от община Елена.
Еленчани са гостоприемни хора, горди балканджии, които около Димитровден отварят широко портите на къщите си, за да посрещат гости за празника на еленския бут. Местните майстори на кулинарния деликатес от свинско месо ще представят пред гостите на града тънкостите на касаплъка. С какво е уникален еленският бут разказва потомственият еленчанин Ивелин Иванов: 

Навремето са обичали хората да гледат големи прасета – по 240-250 килограма, обаче са ползвали повечето свинската мас като биопродукт, и са ставали огромни бутове - по 25-30 килограма. Сега днешните прасета, които ги гледаме, са около 140-150 килограма и бутовете стават най-много по 10-12 килограма".

   Празник на Еленския бут

Освен прословутият еленски климат, който е задължително условие за неповторимия вкус на месния деликатес, балканджиите си имат и тайни табиети при самото приготвяне на месото, за да се получат вкусни и дъхави еленски бутове, разказва Антон Антонов: 

Като се разфасова вече прасето, изрязва се бутът и се поставя в тези постави. Осолява се хубаво бутът и така стои около 40-50 дена. След това се изважда, измива се с вода или зелева чорба и се слага да съхне. И характерното е самият климат. Сега като се коли по Димитровден, около Коледа, вече около юни, юли става да се реже на сухо. Сладостта на бута не го прави месото, а сланината. И като се разреже един стар бут да замирише на хубаво, в квартала се усеща, че е домашно, хубаво прасе“. 

Празник на Еленския бут  Снимка: Здравка Маслянкова

По време на откриването на празника днес в парка около Бакаловата къща ще бъде направена възстановка „Гостоприемство по балканджийски“. Предвидена е и кулинарна изложба „От рецептите на нашите баби“, а на площадката до Художествената галерия ще има забавно състезание за възрастни. За децата също са организирани забавления и почерпка.  

Еленските домакини знаят как се посрещат касапите, обяснява Цанка Христова: 

Традицията е такава, че когато се коли прасе, посрещаме касапите сутрин рано вкъщи, гласим им софричка, където има сготвен боб, баница, греяна ракия задължително. С това ги посрещаме, те си хапват и след това се захващат на работа“.  

Прасето помага на едно семейство да се изхрани, разказва Красимира Дичева: 

Цяла година, каквото ви остане от ядене, от продукти, нищо не се изхвърля, всичкото отива за прасето. После, като се заколи, едно време от кожата са правили обувки. Сланината я стопяват на мас. Припържват с маста, и което остава, се събира и се прави сапун“.  

Стотици еленски бутове са подготвили за празника балканджиите. Един от производителите е Владислав Велев: 

Пробвали са се много еленчани на други места, където са се изселили, и не са получили този продукт".

С какво е по-различен един бут на шест години от този на година и половина?

"Самото месо придобива още по-силен аромат, един специфичен вкус, който ценители като шеф готвачите го оценяват".

С какво еленският бут е по-добър от прошутото и хамона?

"Няма консерванти, няма Е-та, месото е българско и с една солчица, и на проветриво място“.   

За доброто настроение на еленчани и гостите на града ще се погрижат Володя Стоянов и оркестър „Карандила“, популярните певици Мария и Магдалена Филатови. Вечерта е концертът на сръбската легенда Бобан Здравкович, след което ще има празнична заря. 

Празникът на еленския бут продължава и в неделя с кулинарни игри и забавления, и много фолклорна музика.   

Повече можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдан Богданов, Лена Бориславова

ПП-ДП внесе в НС официално становище за освобождаване на двама членове на Номинационната комисия

Народните представители от парламентарната група на ПП-ДБ Лена Бориславова, Богдан Богданов и Свилен Трифонов внесоха официално становище до членовете на антикорупционната комисия в Народното събрание. В становището се изразяват сериозни съмнения относно безпристрастността на двама от членовете на Номинационната комисия за КПК - Силвия Къдрева..

публикувано на 05.08.25 в 14:18
Георги Милков

Георги Милков: Пълна окупация на Газа е доста рискована стъпка

"Случват се наистина много неща и само през последното денонощие имаме толкова новини от Израел, че едва ли ще можем да ги обобщим ". Това заяви пред БНР журналистът Георги Милков : "Командири за сигурност на Израел" е една организация, която е учредена преди повече от 10 години и в която влизат бивши шефове и началници от специалните..

публикувано на 05.08.25 в 14:06
Евгения Гуцул

Осъдиха на 7 г. затвор лидерката на Гагаузия Евгения Гуцул

Прорускaта лидерка на молдовския регион Гагаузия беше осъдена на 7 години затвор. Според съда в Кишинев Евгения Гуцул е финансирала с големи недекларирани суми от Русия сега забранената партия "Шор". Нейният лидер - проруският олигарх Илан Шор - впоследствие бе осъден за измама. Гуцул в момента е политически противник на проевропейското..

публикувано на 05.08.25 в 14:00

Кражби в хранителните магазини в Гърция

Увеличиха се кражбите в хранителните магазини в Гърция. Поради високите цени туристите почиват със собствен чадър и храна от вкъщи, които води до големи загуби на таверните. Зачестили са кражбите в магазините за хранителни продукти, съобщават от полиицята. Търговците увеличиха охраната на магазините и въпреки това кражбите продължават...

публикувано на 05.08.25 в 13:51
Пожар бушува през август 2024 г. между пернишките села Вискяр и Расник продължава.

Село Расник е сред най-засегнатите от безводието в Пернишко

Пернишкото село Расник е сред най-засегнатите от безводието населени места в община Перник. Селото е на целогодишен режим. Проблемът с водата е от години, но това лято заради засушаването положението е критично. Населеното място се водоснабдява от местни водоизточници, но заради продължителната суша притокът в резервоарите е намалял..

публикувано на 05.08.25 в 13:50

Минималната заплата за 2026 г. ще бъде 50% от средната

Минималната работна заплата за 2026 г. трябва да бъде определена по сега действащия механизъм в Кодекса на труда и ще бъде 50 процента от средната - това обяви пред БНР главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев: "Министерството удължи работната група до 30 септември. Засега нямаме срещи поне от месец насам. Има действащ..

публикувано на 05.08.25 в 13:21

Мълния запали къща в с. Драгодан

Мълния запали къща в кюстендилското с. Драгодан, Община-Кочериново, съобщиха от Областната полиция. Нанесени са щети по сградата. Огънят е угасен от екип на пожарната в Рила. Няма пострадали, сградата е спасена.  По-рано днес беше съобщено и за друг пожар, предизвикан от мълния. Мълния предизвика пожар в село Цегриловци Преди два дни мълния..

публикувано на 05.08.25 в 13:15