„Навремето са обичали хората да гледат големи прасета – по 240-250 килограма, обаче са ползвали повечето свинската мас като биопродукт, и са ставали огромни бутове - по 25-30 килограма. Сега днешните прасета, които ги гледаме, са около 140-150 килограма и бутовете стават най-много по 10-12 килограма".
Освен прословутият еленски климат, който е задължително условие за неповторимия вкус на месния деликатес, балканджиите си имат и тайни табиети при самото приготвяне на месото, за да се получат вкусни и дъхави еленски бутове, разказва Антон Антонов:
„Като се разфасова вече прасето, изрязва се бутът и се поставя в тези постави. Осолява се хубаво бутът и така стои около 40-50 дена. След това се изважда, измива се с вода или зелева чорба и се слага да съхне. И характерното е самият климат. Сега като се коли по Димитровден, около Коледа, вече около юни, юли става да се реже на сухо. Сладостта на бута не го прави месото, а сланината. И като се разреже един стар бут да замирише на хубаво, в квартала се усеща, че е домашно, хубаво прасе“.
По време на откриването на празника днес в парка около Бакаловата къща ще бъде направена възстановка „Гостоприемство по балканджийски“. Предвидена е и кулинарна изложба „От рецептите на нашите баби“, а на площадката до Художествената галерия ще има забавно състезание за възрастни. За децата също са организирани забавления и почерпка.
Еленските домакини знаят как се посрещат касапите, обяснява Цанка Христова:
„Традицията е такава, че когато се коли прасе, посрещаме касапите сутрин рано вкъщи, гласим им софричка, където има сготвен боб, баница, греяна ракия задължително. С това ги посрещаме, те си хапват и след това се захващат на работа“.
Прасето помага на едно семейство да се изхрани, разказва Красимира Дичева:
„Цяла година, каквото ви остане от ядене, от продукти, нищо не се изхвърля, всичкото отива за прасето. После, като се заколи, едно време от кожата са правили обувки. Сланината я стопяват на мас. Припържват с маста, и което остава, се събира и се прави сапун“.
Стотици еленски бутове са подготвили за празника балканджиите. Един от производителите е Владислав Велев:
„Пробвали са се много еленчани на други места, където са се изселили, и не са получили този продукт".
С какво е по-различен един бут на шест години от този на година и половина?
"Самото месо придобива още по-силен аромат, един специфичен вкус, който ценители като шеф готвачите го оценяват".
С какво еленският бут е по-добър от прошутото и хамона?
"Няма консерванти, няма Е-та, месото е българско и с една солчица, и на проветриво място“.
За доброто настроение на еленчани и гостите на града ще се погрижат Володя Стоянов и оркестър „Карандила“, популярните певици Мария и Магдалена Филатови. Вечерта е концертът на сръбската легенда Бобан Здравкович, след което ще има празнична заря.
Празникът на еленския бут продължава и в неделя с кулинарни игри и забавления, и много фолклорна музика.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Народните представители от парламентарната група на ПП-ДБ Лена Бориславова, Богдан Богданов и Свилен Трифонов внесоха официално становище до членовете на антикорупционната комисия в Народното събрание. В становището се изразяват сериозни съмнения относно безпристрастността на двама от членовете на Номинационната комисия за КПК - Силвия Къдрева..
"Случват се наистина много неща и само през последното денонощие имаме толкова новини от Израел, че едва ли ще можем да ги обобщим ". Това заяви пред БНР журналистът Георги Милков : "Командири за сигурност на Израел" е една организация, която е учредена преди повече от 10 години и в която влизат бивши шефове и началници от специалните..
Прорускaта лидерка на молдовския регион Гагаузия беше осъдена на 7 години затвор. Според съда в Кишинев Евгения Гуцул е финансирала с големи недекларирани суми от Русия сега забранената партия "Шор". Нейният лидер - проруският олигарх Илан Шор - впоследствие бе осъден за измама. Гуцул в момента е политически противник на проевропейското..
Увеличиха се кражбите в хранителните магазини в Гърция. Поради високите цени туристите почиват със собствен чадър и храна от вкъщи, които води до големи загуби на таверните. Зачестили са кражбите в магазините за хранителни продукти, съобщават от полиицята. Търговците увеличиха охраната на магазините и въпреки това кражбите продължават...
Пернишкото село Расник е сред най-засегнатите от безводието населени места в община Перник. Селото е на целогодишен режим. Проблемът с водата е от години, но това лято заради засушаването положението е критично. Населеното място се водоснабдява от местни водоизточници, но заради продължителната суша притокът в резервоарите е намалял..
Минималната работна заплата за 2026 г. трябва да бъде определена по сега действащия механизъм в Кодекса на труда и ще бъде 50 процента от средната - това обяви пред БНР главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев: "Министерството удължи работната група до 30 септември. Засега нямаме срещи поне от месец насам. Има действащ..
Мълния запали къща в кюстендилското с. Драгодан, Община-Кочериново, съобщиха от Областната полиция. Нанесени са щети по сградата. Огънят е угасен от екип на пожарната в Рила. Няма пострадали, сградата е спасена. По-рано днес беше съобщено и за друг пожар, предизвикан от мълния. Мълния предизвика пожар в село Цегриловци Преди два дни мълния..
Партиите се готвят отрано за президентските избори, защото те предполагат стратегическа маневра. Това обясни пред БНР социологът Андрей Райчев...
Министерски съвет скри списъка с обявените за продажба 4400 държавни имота. Това съобщи пред БНР блогърът, IT специалист и активист за отворените..
Ново повишение на температурите започва в края на седмицата . Това обясни пред БНР синоптикът Анастасия Стойчева. "От петък нататък". Циклон във..