Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвят нов протест срещу строителството на сградата "Златен век"

Снимка: Ани Петрова

Протест срещу незаконното строителство на сградата "Златен век" ще се проведе следващата седмица в София, "ако институциите не си свършат законово работата". Това обяви Никола Вапцаров от инициативния комитет "Лозенец" - противници на строежа:

"Ние настояваме в този момент администрацията да продължи да спазва закона. Тази крачка, която вече беше направена миналата година със спиране на строежа поради това, че незаконен, трябва да бъде доведена до естествения си край, а именно - премахване на строежа".

Съдът окончателно отхвърли иск на "Артекс" срещу спирането на строежа "Златен век" в София

Строителството на сградата "Златен век" бе обявено за незаконно заради изтекло разрешително за строеж. Преди дни обаче стана ясно, че главният архитект на София Здравко Здравков е издал удостоверение за степен на завършеност на строежа на 11 октомври.

ДНСК спира строителството на "Златен век" въпреки протеста

"Артекс" настоява с петиция да дострои "Златен век"

Междувременно от "АРТЕКС ЗЛАТЕН ВЕК" ООД изпратиха своя позиция по казуса със строежа.

В нея се казва следното:

"И ние, строителите на едни от най-красивите и качествени сгради в страната, и десетките хиляди удовлетворени наши клиенти, се чувстваме омърсени от поредната злонамерена атака, организирана от компрометирани личности, които в нечистия си стремеж към кметския пост, са решили да градят предизборна популярност на гърба на семейната ни компания и проекта „Златен век“. Когато вместо човек да се съсредоточи към съзидателното той потъпква красивото, за да се докопа до политическите облаги, това е обидно за всички, които искат да живеят в красиви градове. Когато политическата кариера се гради на разрушения и клевети, вместо на съзидание, това означава, че по същия начин ще се осъществява и самата политика.

Строежът на сградата никога не е обявяван за незаконен поради изтекло разрешение за строеж – нито със заповед на началника на ДНСК, нито с решение на съда. Никога.

С решението на ВАС от юли месец тази година, предявеният от „АРТЕКС ЗЛАТЕН ВЕК“ установителен иск не беше отхвърлен като неоснователен, а само беше оставен без разглеждане по същество, защото ВАС прецени, че дружеството разполага с друг ред за правна защита. От това решение по никакъв начин не произтича извод за невалидност на разрешението за строеж, за незаконност на строежа, а още по-малко за разрушаване на сградата или части от нея.

Нещо повече, през 2021 г., по повод на обжалвана обезпечителна мярка, друг състав на ВАС се произнесе, че същият този иск на „АРТЕКС ЗЛАТЕН ВЕК“ е допустим и вероятно основателен. На първа инстанция искът беше уважен от АССГ, който прие за установено, че разрешението за строеж е валидно до 2024 г. Горният извод беше на практика възприет и с последното решение на ВАС, в което съдът изрично посочи, че: „… В настоящия случай, от доказателствата по делото се установява, че за ищеца „АРТЕКС ЗЛАТЕН ВЕК“ ООД е налице правен интерес от установяване на съществуването на правото да извършва строително-монтажни работи, произтичащи от разрешение за строеж № 134/26.01.2007 г. на главния архитект на Столична община, което не е загубило правното си действие, както и правилно приема първоинстанционният съд.“

На база изводите на съда относно валидността на разрешението, отразени в съдебните решения и определения по водените дела, както и с оглед на обстоятелството, че грубият строеж на сградата междувременно бе фактически завършен още в края на 2021 г., ДНСК с изрична заповед прекрати висящото административно производство за спиране на строежа, като намери, че не са налице правни основания за продължаване на такова производство. Нещо повече, ДНСК (като държавен орган под контрола на МРРБ) писмено инструктира Главния архитект да завери грубия строеж на сградата, завършването на който беше установено от ДНСК с Констативен протокол още на 25.07.2022 г. Към настоящия момент е налице валидно издадено удостоверение за завършен груб строеж от 11.10.2022 г., така че на практика съдържанието на разрешението за строеж като административен акт следва да се счита за изчерпано, съответно правата по разрешението – за напълно реализирани и казусът - за приключен.

Същите недобронамерени хора твърдяха, че „АРТЕКС ЗЛАТЕН ВЕК“ е извършил строителни нарушения. Но две съдебни инстанции с влязло в сила решение на Върховния административен съд по категоричен начин още през 2021 г. установиха, че „Златен век“ стриктно е спазвал разрешението за строеж и правилата за строителство.

Компетентните административни органи и съдът вече многократно се произнасяха по случая. Разпространението в публичното пространство от отделни лица на неверни и манипулативни твърдения за незаконност на сградата ще разглеждаме като умишлени злонамерени действия, целящи директно да увредят имуществените интереси на хиляди ползватели на построени от нас жилища, а също и на строителната компания и нейната репутация. За тези действия ние няма да се поколебаем да защитим клиентите и строителната ни компания с всички законови средства. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Радев: Приемането на еврото догодина е реалистичен сценарий

Според управителя на БНБ Димитър Радев приемането на еврото догодина остава реалистичен сценарий. Мнението му е изказано в интервю за БТА, в което Радев потвърждава, че е възможно инфлационният критерий да бъде изпълнен до края на настоящата година. На директен въпрос дали догодина е реалистично да въведем единната европейска валута,..

публикувано на 26.06.24 в 21:09
Държавен фонд

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания се удължава до 8 юли

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по тазгодишната кампания се удължава до 8 юли, съобщават от Министерството на земеделието.  Промяната е на база извършен анализ, който обхваща подадените заявления и очертаните пощи в електронната система на фонд "Земеделие". Под внимание са взети и постъпилите в..

публикувано на 26.06.24 в 20:57

657 нови случая на морбили през последната седмица в Румъния

В Румъния са регистрирани 657 нови случая на морбили през последната седмица, съобщи Националният институт за обществено здраве, цитиран от Аджерпрес. 18 са смъртните случаи в резултат на заболяването в северната ни съседка от 1 януари 2023 г. За този период са потвърдени близо 20 хиляди случая на морбили във всички региони на страната. Най-много..

публикувано на 26.06.24 в 20:11
Президентът на Кения Уилям Руто

Президентът на Кения оттегля закона за повишаване на данъците

Президентът на Кения Уилям Руто обяви, че ще оттегли новоприетия закон за повишаване на данъците, който предизвика масови протести в цялата страна. По последни данни, при безредиците до момента са загинали най-малко 23 души. В обръщение към нацията президентът Уилям Руто заяви, че няма да подпише законопроекта - ден, след като беше одобрен от кенийския..

публикувано на 26.06.24 в 20:02

Втори случай на лаймска болест в Монтанска област

Жена от ломското село Ковачица се лекува от лаймска болест. Случаят е втори за годината в област Монтана.  През изминалата седмица има и двама болни от хепатит . Жената, разболяла се от лаймска болест, е на 90 години, уточниха от хигиенната инспекция в Монтана. Заболяването се получава след ухапване от кърлеж.  Това е вторият случай на..

публикувано на 26.06.24 в 19:22
Милена Милотинова

Милена Милотинова: Евроинтеграцията на Северна Македония зависи от самата нея

Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи от самата нея .  Коментара направи пред БНР журналистката Милена Милотинова, автор и водещ на предаването "Брюксел 1" по телевизия "България Он еър". " Има Преговорна рамка, с която РСМ трябва да се съобрази и трябва да изпълнява . Има договори с България и Гърция, както и протоколи към тях,..

публикувано на 26.06.24 в 19:03

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници в неравностойно социално положение, завършили с отличен успех. Подкрепа получиха шестима абитуриенти. Пет еднократни стипендии по 500 лева и две по 400 лева връчиха дамите от женското благотворително дружество в Габрово на шестима зрелостници в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00