Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Куюмджиев: Корнелия Нинова движи щуротиите в енергетиката

"България няма нужда от въвеждане на две тарифи за тока, тя може да си позволи да подпомага всички"

Явор Куюмджиев
Снимка: БГНЕС

Идеята за двете тарифи на тока за бита беше лансирана преди 10 дни от вицепремиера Христо Алексиев, който ръководи Кризисния енергиен щаб. На негово заседание беше обяснено, че се разработва вариант за социална тарифа – за българските граждани, които са затруднени финансово и на друга, по-висока –за онези, които искат да си топлят басейните.  Идеята звучеше социално приемливо, но се нуждаеше от обществено обсъждане. Изненадващо в петък министърът на енергетиката Румен Христов съобщи, че въвеждането на двете тарифи ще стане факт през 2023 година. Една нощ по-късно идеята отпадна с обяснението, че цените на енергийния пазар вървят към намаляване.

Това беше плах опит да се въведе едно от изискванията на новия регламент на ЕК за диференциране на помощта за гражданите и бизнеса в целия ЕС, обясни пред БНР Явор Куюмджиев, който е енергиен експерт.

"Идеята беше тези, които нямат нужда, да не бъдат подпомагани. Това обаче е безпредметно в българските условия. Страната ни притежава една от най-развитите енергетики в целия Европейски съюз. Ние сме износител на колосални количества електроенергия. Голяма част от производството е държавно и можем да си позволим, без да диференцираме, да подпомагаме всички. Българските граждани са привилегировани, защото все още не са на свободния пазар, а всички останалите европейци са там. Ние сме все още на регулирания пазар".

Не е работа на служебно правителство да прави такива резки промени, смята експертът. "То няма моралното право за това, особено в сферата на енергетиката, която е много чувствителна".

Двете тарифи  и въвеждането на таван на цените на производителите, при това по-нисък от този, който предлага ЕК, са в програмата на Корнелия Нинова, обясни експертът в предаването "Нещо повече".

"Тя движи всички тези щуротии и си закачи на ревера замразяването на цените, което доведе до други големи проблеми. Когато се намесиш грубо, като слон в стъкларски магазин, няколко вази се чупят".

Най-късно до 1 януари 2026 година и ние трябва да излезем на свободния пазар, поясни Куюмджиев.

"Има обаче и нещо, което е още по-страшно в Плана за възстановяване и устойчивост. Там е записано, че България трябва да изпълни определени квоти по Зелената сделка, свързани с намаляване на въглеродния двуокис, което означава затваряне на "Мариците".

Зелената сделка ще бъде преразгледана, иначе няма да има достатъчно електроенергия в Европа, уточни той: "Всички страни започнаха отново да си отварят ТЕЦ -овете. Дано да имаме редовно правителство, което да предоговори този абсурд за затваряне на "Мариците". Надявам се в него да влязат хора, които знаят какво правят“


Цялото интервю на Диана Янкулова с Явор Куюмджиев може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-ниски цени на краставиците и доматите на борсите

Повишение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повиши с 1,25 на..

публикувано на 19.05.24 в 08:16

Очакват се нови силни слънчеви изригвания

Нови силни изригвания на Слънцето се очакват скоро, след като през последните седмици те станаха причина да бъде наблюдавано северно сияние в редица държави - Великобритания, Германия, Ирландия и дори Румъния. Очаква се голямата група слънчеви петна, от които бяха регистрирани лъченията, да се окажат отново обърнати по посока на Земята след..

публикувано на 19.05.24 в 08:07

Тир се е врязал в къща във врачанското село Баница

Тир се е врязал в къща в центъра на врачанското село Баница рано тази сутрин. Засега няма данни за пострадали хора, а само за материални щети. Преди удара в жилищната постройка тежкотоварният камион е отнесъл крайпътно дърво. През селото минава международният трафик за ферибота в Оряхово и там често стават катастрофи въпреки..

публикувано на 19.05.24 в 08:04
Доналд Тръмп на среща на Националната оръжейна асоциация,

Тръмп обеща да отмени ограничения за носене на оръжие

Бившият американски президент Доналд Тръмп се зарече да премахне ограничения, свързани с носенето на огнестрелни оръжия, въведени от настоящия държавен глава Джо Байдън. Това стана по време на едночасова реч на Тръмп пред Националната оръжейна асоциация, след като републиканецът прие изборната подкрепа на това влиятелно лоби. Байдън и Тръмп в..

публикувано на 19.05.24 в 07:58

Правилникът за прилагане на Закона за собствеността на земеделските земи готов до 24 май

До 24 май ще бъде изготвен правилникът за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Такова уверение са получили членовете на Българската аграрна камара при първата си среща със служебния земеделски министър Георги Тахов. Правилникът за прилагане на закона е нужен, за да влязат в сила съществените изменения, които..

публикувано на 19.05.24 в 07:49
Предвидени са срещи с Вселенския патриарх Вартоломей.

Български духовници са на визита в Истанбул

Делегация от български архиереи е на посещение във Вселенската патриаршия в Истанбул. По време на визитата са предвидени срещи с Вселенския патриарх Вартоломей и Киевския и на цяла Украйна митрополит Епифаний, съобщава изданието "Ортодокс таймс". Очаква се днес българските и украинските духовници да отслужат заедно божествена литургия в..

публикувано на 19.05.24 в 07:42
Бени Ганц

Разрив във военновременния кабинет на Израел

Разрив в израелския военновременен кабинет - центристът Бени Ганц постави ултиматум на премиера Бенямин Нетаняху. Същевременно стотици участваха в пропалестински протест във Вашингтон, докато съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан е на посещение в Саудитска Арабия и Израел през уикенда за разговори, свързани с войната. Днес..

публикувано на 19.05.24 в 07:29