Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Да се стремим към по-консервативен бюджет, да не се раздават пари на калпак

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС
Днес на извънредно заседание в парламента ще бъде изслушан служебния министър на финансите за бюджета. Според финансисти, за да не се получи забавяне, както стана с миналогодишния, настоящият бюджет трябва да влезе в парламента до края на тази седмица.

Вече сме в период, в който дефицитът е доста голям, но се предвижда той да се удвои като абсолютен размер – над 10 млрд. лева. Това обясни пред БНР Петър Ганев, който е старши изследовател в Института за пазарна икономика.

Това изисква доста голям дълг, тъй като по него има да се правят и стари плащания. Той вече е и по-скъп, и лихвените плащания стават основна тема“.

Можем да влезем в новата година без бюджет, но това не е препоръчително, заяви експертът.

„Създава рискове за различните системи и слага всички на изчакване, включително местните власти, които не могат да си приемат бюджетите. Поставя под риск и баланса в бюджета, като изпраща сигнал към външните партньори, че в България има нестабилност за втора година и не може да се гласува дори основния закон. По-добре е да излъчваме други сигнали. Този път има и време. Ако има редовно правителство, то може да направи и корекции“

Дебатът за този бюджет ще бъде много труден, отчете Петър Ганев.

Трябва да се върнем в едни по-консервативни рамки. Не е добре да приемем бюджет с дефицит от над 10 милиарда лева. Нормалните граници, към които трябва да се стремим, са около 3%. Няма как да раздуваме дефицита и да спазим всички правила. Ще забравим за членството в еврозоната и ще влезем в дълъг период, през който се опитваме да спасим бюджетното салдо“.

Добро бюджетно салдо може да се постигне с приоритизиране на разходи и неагресивното им покачване, обясни той.

„Със сигурност ще има увеличение на социални разходи, но въпросът е кои да бъдат те. Не трябва да се раздава на калпак“.

Цялото интервю на Диана Дончева с Петър Ганев може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пурпурното полярно сияние се дължи на мощно слънчево изригване

Пурпурно полярно сияние беше наблюдавано тази нощ в небето на България. Явлението се дължи на мощно слънчево изригване, обясни доц. Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория "Рожен": "Ние всъщност виждаме най-високите йонизирани светещи частици от земната атмосфера на височини над 150-200 километра над земната повърхност, които..

публикувано на 11.10.24 в 18:40

Пожарът в депото за твърди битови отпадъци край Враца е потушен

Пожарът в депото за твърди битови отпадъци край Враца е потушен. Продължава оросяването и засипването с пръст, за да не се допусне възпламеняване на тлеещи огнища.  Районът остава под наблюдение.  Замърсяване на въздуха не беше отчетено, въпреки че до обед в града се усещаше неприятна задушлива миризма. Репортаж на нашата кореспондентка..

публикувано на 11.10.24 в 18:17

Разследват полицай от РПУ Велинград заради сигнал за сексуално посегателство над непълнолетно момиче

Полицай от РПУ Велинград е бил задържан за 24 часа, заради сигнал, че е упражнил сексуално посегателство над непълнолетно момиче. По случая е образувано досъдебно производство. Веднага след получаването на сигнала, полицейският инспектор е бил задържан от служители на "Дирекция вътрешна сигурност" на МВР със съдействието на полицаи от..

публикувано на 11.10.24 в 18:11
Снимката е от удари в Одеса и е илюстративна

Четвърта руска ракетна атака срещу Одеска област в рамките на последните пет дни

Миналата нощ Русия подложи на нов въздушен удар района на Одеса, украинските власти и партньорите им в Лондон съобщават за неотслабващи атаки на войските ѝ в Донбас. Според сводката на Британското военно разузнаване, публикувана от Министерството на отбраната на Обединеното кралство, руснаците обграждат град Селидове и ще се опитат да го..

публикувано на 11.10.24 в 17:59
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Израел атакува за втори път пост на мироопазващите сили на ООН в Ливан

Израел атакува за втори път пост на мироопазващите сили на ООН в Ливан. Нарастват опасенията и от нови бомбардировки срещу Бейрут, след като при израелска атака снощи в централната част на ливанската столица загинаха 22 души, а близо 120 бяха ранени. Израелски военен булдозер е съборил огражденията на пост на мариоопазващите сили на ООН в..

публикувано на 11.10.24 в 17:41
Веселин Топалов

Веселин Топалов: Центърът на шахмата ще се измести към Азия

Центърът на шахмата ще се измести към Азия. Такава прогноза направи пред БНР световеният шампион по шахмат Веселин Топалов. "Индия в момента се развива много добре. Има и други страни, като Узбекистан, които са създали поколения от млади таланти. Усещането е, че в бъдеще повечето важни състезания ще се провеждат в Азия. В момента Китай държи..

публикувано на 11.10.24 в 17:35

"Булгаргаз" вдигна наложения запор върху сметка на "Топлофикация София"

"Булгаргаз" ЕАД вдигна наложения запор върху сметка на "Топлофикация София" ЕАД след като двете дружества сключиха извънсъдебно споразумение и "Топлофикация София" извърши частично плащане в размер на 10 млн. лв.  Към момента задълженията на "Топлофикация София" ЕАД към "Булгаргаз" ЕАД са 856 млн. лв. Днес "Булгаргаз" ЕАД изпрати предложение за график..

публикувано на 11.10.24 в 17:16