Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение около отварянето на Македонски културен клуб в Благоевград

Македонски културен клуб
Снимка: БНР

Предстоящо откриване на Македонски културен клуб в Благоевград, за което до преди два дни нямаше никаква официална информация, а от българските власти няма и до момента, породи сериозно напрежение, което ескалира. Едната причина е, че бъдещият културен център се обявява за защита на правата на македонците в България и по света, а другата е, клубът носи името на Никола Вапцаров, обявен от инициаторите за македонец.

За откриването на Македонски културен клуб “Никола Вапцаров“ в Благоевград, местната власт, медиите и обществеността в областния център разбраха от покана, публикувана на "Фейсбук" страницата на Обединената Македонска Организация „Илинден-Пирин“. Поканата е написана на официалния език в Република Северна Македония, има и превод на български. Събитието е планирано за 30 октомври, неделя, от 12 часа. Уточнено е, че са поканени премиерите на двете съседни държави, посланици, кметът на Благоевград  медиите от двете страни на границата и всички „добронамерени хора, които споделят и поддържат нашите цели“. 

В Инициативния комитет за учредяването на Македонския културен клуб основно е посочено местното Сдружение за защита на основни човешки права и финансиращата организация-Македонското международно движение за човешки права в Канада.  

Клубът си поставя за цел "развитието на македонската традиционна и модерна култура, изграждане на културен мост между България и Македония, укрепване на връзките между македонците в България и македонците по света". Последното взриви социалните мрежи, а първата официална реакция беше декларация на Общинския съвет в Благоевград, приета преди дни.

Председателят на местните законодатели Радослав Тасковуточни, че след официалното изявление на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, който преди два дни заяви, че предстои да внесе пред българската държава документите за разкриването на Македонския културен клуб в Благоевград, нещата са малко по-спокойни, но съмнението за истинската дейност на клуба остава.

Оказа се, че покана за откриването на Македонския културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград са получили и племенниците на големия ни поет-Мая и Никола Вапцарови.

Всъщност въпросното сдружение е регистрирано като юридическо лице с нестопанска цел и с адрес в Благоевград през февруари 2019 година. Заради целите, които си поставя и откритата антибългарска линия в дейността му обаче, същата година прокуратурата внася иск в Окръжния съд да прекрати дейността, респективно регистрацията на Сдружението. Съдът е потвърдил основателността на иска, Апелативният съд в София - също, а на 6 октомври тази година и Върховният касационен съд, чието решение е окончателно. Направихме справка и в Агенцията по вписвания, откъдето ни информираха, че е открито производство за обявяване в ликвидация на Сдружението за защита на основните индивидуални човешки права.   

Следват въпросите: Ще има ли време официалната власт в България да провери детайлите, в които е заровено кучето? Публично това беше поискано от съпредседателя на ВМРО Ангел Джамбазки. И какво ще се случи в неделя? 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отлага се доставката на двата нови медицински хеликоптера у нас

Доставката на новите два медицински хеликоптера у нас се отлага за началото на следващата година. Това става ясно от съобщение на здравното министерство, в което се цитира писмо от производителя на машините - италианската фирма "Леонардо". От фирмата са посочили, че новият срок за доставка на единия хеликоптер е януари 2025 година, а за..

публикувано на 03.10.24 в 12:24
Джейхан Ибрямов

Какво се знае неофициално за казуса "Джейхан Ибрямов"?

Независимият депутат Джейхан Ибрямов, който е и кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи", е задържан снощи в момент на получаване на 100 000 предварително белязани лева.  За ареста, който е по закона за МВР, са уведомени Централната избирателна комисия и председателят на Народното събрание Рая Назарян, тъй като Ирбямов е лице с..

публикувано на 03.10.24 в 12:13
Иван Таков, председател на Комисията по транспорт в СОС

Три комисии в СОС решиха: Отпускат над 18 млн. лв. за столичния градски транспорт

След общо заседание комисиите по транспорт, финанси и икономика в Столичния общински съвет решиха да отпуснат над 18 милиона лева на столичния авто- и електротранспорт. Председателят на комисията по транспорт Иван Таков информира как ще бъдат разпределени средства. СОС решава за заем за общинските дружества "Автотранспорт" и "Електротранспорт"..

публикувано на 03.10.24 в 12:03

ЕК отпуска допълнителни 30 млн. евро хуманитарна помощ за Ливан

Европейската комисия отпуска допълнително 30 млн. евро хуманитарна помощ на най-нуждаещите се в Ливан на фона на сблъсъците между радикалната групировка "Хизбула" и Израел.  Помощта има за цел да осигури спешно храна, подслон и здравни грижи, както и да помогне за други основни нужди. Тя е в добавка към вече обявените 10 млн. евро в края на..

публикувано на 03.10.24 в 11:56

Къде има акции на МВР срещу купуването на гласове?

Продължават акциите на МВР срещу купуване на гласове. Днес такива текат на няколко места в страната. 15 задържани при акцията срещу купуването на гласове във Варна и областта Във Варна има задържани. Акцията е започнала през изминалата нощ в квартал "Аспарухово".  От полицията в морския град обясниха, че имат данни за влияние на вота чрез..

публикувано на 03.10.24 в 11:54
Опустошения в Дахие - контролирано от

Израел предупреди жителите на южните предградия на Бейрут да се евакуират

Най-малко шестима души са загинали при израелски въздушен в центъра на Бейрут. Израел предупреди и жителите на гъсто населените южни предградия на ливанската столица да се евакуират.  Израел нанесе поредица от въздушни удари срещу Бейрут тази нощ като за първи път беше атакувана цел в центъра на ливанската столица. Мишена на израелския удар..

публикувано на 03.10.24 в 11:49
Камала Харис и Доналд Тръмп

Колко тежи подкрепата на звездите в предизборната кампания в САЩ?

В предизборната кампания за президент в Съединените Щати в ситуация, в която проучванията не посочват недвусмислен фаворит, борбата за всеки един глас е свирепа . На терена на битката между вицепрезидента Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп се включиха и звезди от музикалната сцена. По-рано този месец Тейлър Суифт обяви подкрепа за Харис...

публикувано на 03.10.24 в 11:45