Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Хлебаров: Ще могат да се търсят обезщетения за здравни вреди заради мръсен въздух

"ЕК публикува проектостандарти за качеството на въздуха"

Снимка: www.zazemiata.org

"Европейската комисия публикува проектостандарти за качеството на въздуха. ЕК излиза с предложения, следващата стъпка е Европейският парламент и Съвета излизат със свои позиции. След това започва т.нар. "триалог", дискусията по същество по самата директива, след което се приема окончателен вариант".

Това каза пред БНР Ивайло Хлебаров от еко сдружението "За Земята", екип "Въздух".

И посочи, че предложението на ЕК е дългоочаквано, тъй като след 2008 година, когато е въведено законодателството, научната информация, която е събрана досега, е изключително много:

"През последните десетина години качеството на въздуха и проблемите със здравето бяха на преден план в научната общност. Данните показаха, че европейските стандарти са много далече от защита на човешкото здраве и околната среда. СЗО излезе с насоки, които ЕК сега се опитва да въведе".

По думите му се очаква ЕП да поиска по-високи стандарти, но изрази съмнение, че членките на Съвета ще са на тази позиция, тъй като обикновено се опитват да разводнят законодателството.

В предаването "Хоризонт до обед" Хлебаров посочи, че ЕК вижда проблеми, които знаем, че ги има в България, като систематични и в други държави:

"Затова ЕК ще се опита още на ниво законодателство да постави основата те да бъдат разрешени. Едно от нещата е, че достъпът до правосъдие ще трябва да бъде даден още на ниво директива, за да няма различна интерпретация между членките. Вече се предвижда граждани или организации да търсят компенсации, обезщетения за нанесени здравни вреди от това, че не се постигат нормите за качество на въздух. Това ще е добро за хората, но трудно за общините заради продължаващото превишаване на нормите".

Според него което и правителство да е на власт, то трябва да припознае темата като важна.

Интервюто с Ивайло Хлебаров можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмина задържани за незаконна преработка и производство на оръжия и боеприпаси

Прокуратурата в Ловеч и подразделението ѝ  в Тетевен разследват незаконна  преработка, производство и държане на оръжия, боеприпаси и взривни вещества.  Задържани са седем души. След проведена от ГДБОП-МВР специализирана полицейска операция на територията на областите Ловеч, Плевен и Враца, на 12 юни 2024 г.  от специализираните отдели на Главната..

публикувано на 13.06.24 в 18:27
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вдясно) и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин

Аржентина се присъедини към групата за подкрепа на Украйна "Рамщайн"

Започна заседанието на Съвета НАТО-Украйна във формат министри на отбраната, в което участва и ЕС. Освен допълнителни и дългосрочни доставки на оръжие за Украйна, особено ПВО, те ще разискват и отговора на зачестилите случаи на саботажи, дезинформация и кибератаки срещу страните от Пакта.  Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви,..

публикувано на 13.06.24 в 18:27
Село Къпиново

Кметът на Велико Търново призова да се даряват стари цигли и керемиди

Започна оценката на щетите от снощната буря с едра градушка в област Велико Търново. В Лясковец е обявено бедствено положение, а във Велико Търново е задействан общинският кризисен план за кризи, за да могат двете най-засегнати общини да получат държавна помощ за справяне с бедствието. Нанесени са огромни поражения по имоти, земеделска..

публикувано на 13.06.24 в 18:26

МВР издирва 81-годишен мъж от Габрово

МВР издирва 81-годишен мъж от Габрово на име Херувим Иванов Гъньов. Той е в неизвестност от 7 юни, когато е напуснал дома си. Висок е около 170 см със слабо телосложение, кафяви очи, средно дълга бяла коса. Носи очила с черна рамка. Облечен е с тъмносиво, почти черно яке и черен панталон. Ползва метален разтегателен бастун. Мъжът се издирва по молба..

публикувано на 13.06.24 в 18:19
Снимката е илюстративна, архив.

Мъж е прегазен от микробус при маневра на заден ход в центъра на Чепеларе

Възрастен мъж е бил прегазен от микробус при маневра на заден ход в центъра на Чепеларе. Трагедията е станала в района на автогарата в града. Мъжът е починал на място. На място се извършват следствени процесуални действия.

публикувано на 13.06.24 в 18:12

Близо 13 килограма кокаин откриха полицаи при рутинна проверка на кола край Симитли

Близо 13 килограма кокаин, скрити в тайник на лек автомобил, откри полицията в Благоевград. Вчера  в района на пътен възел Симитли   на главния път Е-79 е спрян за рутинна проверка 53-годишен мъж от Петрич. При извършена справка в масивите на МВР полицейските служители установили, че шофьорът е с множество криминални регистрации в полицията и  е..

публикувано на 13.06.24 в 18:01

Силна градушка в Ботевград и околните села

В късния следобед днес Ботевград и околните села бяха засегнати от силна градушка, която нанесе значителни щети. Късовете лед, някои от които с размерите на орех, причиниха сериозни повреди в района, съобщава местният информационен сайт "Балканец". Изпочупени са клони на дървета и са унищожени земеделски насаждения. Множество граждани съобщават за..

публикувано на 13.06.24 в 17:44