Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александруполи - новият стратегически хъб на Балканите

Високопоставен американски военен: Интересът ни тук ще продължи дълго!

5
Карго терминалът на пристанището в Александруполи
Снимка: Мерим Тенев

Директорът на командването на логистичната военна бригада на американската армия на пристанището в Александруполи Андри Камерън сподели в специално интервю за БНР, че интересът на САЩ и НАТО към Александруполи е заради стратегическо място на града и пристанището му. В момента портът се ползва за получаването и обработването на военни товари, които пристигат по море. Впоследствие, през сухопътната и жп инфраструктура на Гърция и България, те пътуват към различни точки в Европа.

„Мисля, че интересът към Александруполи и обработването на военно карго ще продължи да се случва още дълго време“, каза още Андри Камерън.


Въпреки че в Александруполи няма американска база, военните от САЩ и НАТО се възползват от наличните гръцки военни съоръжения и самото пристанище.

Целият военен персонал, който преминава през пристанището на Александруполи е временно тук. Подпомога приемането на товара си и придвижването на бойните машини, както и техниката. Скоро след това си тръгва“, разказа пред БНР директорът на командването на логистичната военна бригада на американската армия на пристанището в Александруполи.


За това докъде е стигнал проектът за нов плаващ терминал за втечнен газ край гръцкото пристанище и защо не се наблюдват строителни дейности в открито море, както и още важни и любопитни теми от Александруполи, чуйте в новия епизод на подкаста „Следващият ден“.

Всички епизоди на "Следващия ден" ще намерите:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

50+ - новият сребърен капитал на Европа

"Платформата "Млади таланти 50+" е за тези, които вярваме, че за възможностите за ново начало или за успешно професионално развитие, са важни опитът и желанието за работа . 50+ не е краят на активната кариера и живот, а начало на следващ етап в него , който подкрепяме с обучения, предложения, условия съобразени с опита, нуждите и хоризонта на..

публикувано на 25.10.24 в 11:51

Чатбот ще помага на младите за първата им работа

Темата за функционалната грамотност е много важна. Тя не е достатъчно застъпена в дневния ред на обществото, а тя е разковничето за развитието на всички.  Това заяви пред БНР Дария-Лора Дачева, председател на Сдружение "Синтезис", което утре ще представи новия си проект "Роден да бъдеш", чиято цел е да се улеснят младите хора при търсенето и..

публикувано на 25.10.24 в 11:09
Проф. Христо Пимпирев

Започва тренировъчният лагер-среща на участниците в 33-ата национална антарктическа експедиция

От днес до 27 октомври в Ахелой ще се проведе тренировъчен лагер-среща на участниците в 33-ата национална антарктическа експедиция с ръководител проф. Христо Пимпирев . Ще бъдат представени 8 нови научни и няколко артистични проекта. Тази година в експедицията, която трябва да тръгне през декември, ще вземат участие и учени от Гърция, Черна гора,..

публикувано на 25.10.24 в 09:51
Оръжеен фестивал в Пенсилвания, октомври 2023 г.

Над 1/4 от американците се опасяват от гражданска война след президентските избори

Анкета, поръчана от вестник "Таймс", показва, че повече от една четвърт от американците смятат, че гражданска война може да избухне след тазгодишните президентски избори. Опасенията за избухване на насилие се споделят от 27 процента от пълнолетните американци с всякакви политически убеждения. 20 процента от анкетираните са казали, че..

публикувано на 24.10.24 в 07:50

Подготовката за гласуването за НС в Турция протича нормално

Подготовката за гласуването за Народно събрание в Турция протича нормално, а променената политическа обстановка в България не пречи на организацията на изборите. Това обясни за БНР генералният консул в Истанбул Васил Вълчев, а генералният ни консул в Одрин Радослава Кафеджийска допълни, че в районите близо до границата с България върви активна..

публикувано на 24.10.24 в 07:27
Матю Каруана Галиция в предаването

Матю Каруана Галиция: Далече сме от осъждането на корупцията, която доведе до убийството на майка ми

В предаването "Хоризонт до обед" Марта Янчкарова, която е водеща от словашката обществена медия – Радио и телевизия – Словакия, разказа за получените смъртни заплахи, след като в нейното шоу предизвиква политически спор през 2023 г. В предаването тя отказва да пусне политик от опозиционна партия тогава да замени друго поканено за..

публикувано на 23.10.24 в 11:05

Закриват жп линии в Северна България. На места спира и последният влак

С масово недоволство и протестни подписки хората от Северна България се противопоставят на новото разписание на влаковете и предвижданото от БДЖ Пътнически превози закриване на линии . Към исканията на пътниците се присъединяват общините и областните управи. От БДЖ Пътнически превози обещават да размислят за някои от влаковете, но не е..

публикувано на 23.10.24 в 09:10