Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връща ли се хартиената бюлетина? "Да" каза Правната комисия, НС решава през седмицата

Снимка: Ани Петрова

Напрегнато първо заседание проведе днес новата Правна комисия в Народното събрание. Депутатите от "Продължаваме промяната" го напуснаха. Това стана, след като не беше прието предложението им - законопроекти, които са внесени от депутати, да не бъдат разглеждани, преди да преминат през обществено обсъждане.

Става дума за четири законопроекта, внесени от депутати: три за промяна в Изборния кодекс и един от двата антикорупционни - точно този, който е внесен от самите депутати от „Продължаваме промяната“. Този проект, както и проектът на служебното правителство получиха подкрепата на първо четене от депутатите от ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС, ДБ и "Български възход". "Възраждане" се въздържаха.

Всички участвали заседанието представители на парламентарни групи обявиха, че ще предложат своя редакция между първо и второ четене. Двата законопроекта се различават по обхвата, по начина на избор на антикорупционния орган и по кръга на лицата, които да се разследват.

Според служебния правосъден министър Крум Зарков гласуването им на първо четене им дава шанс да продължат напред, но само политиците ще са тези, които ще решат как да бъде конструиран новият орган, дали той да се занимава само с корупцията и колко е широк кръгът на разследваните лица:

„От Министерство на правосъдието се надяваме да е достатъчно тесен, за да бъде ефективен, а не да се разшири, за да се раздроби. Естествено, че е важно за Плана (за възстановяване и устойчивост) това да се случи до края на годината, но е изключително важно и за върховенство на закона като цяло и за усещане на българските граждани, че има хора над закона“, коментира Крум Зарков.

Отново в отсъствието на депутати от "Продължаваме промяната" мнозинството в парламентарната Правна комисия върна - засега само на първо четене, хартиената бюлетина като алтернативна в секциите над 300 души. Това стана по предложение на БСП за промяна в Изборния кодекс.

Подкрепа получиха и другите два законопроекта за промени в Кодекса – на "Демократична България", с който се създава специално звено за управление на машинното и електронно гласуване, и на „Възраждане“, което предвижда промяна в състава на ЦИК.

Очаква се изборните промени да влязат на първо четене в пленарната зала още тази седмица. Връщането на хартиената бюлетина трябва да бъде разгледано в пленарна зала тази седмица.

От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" поискаха премахването на точката от програмата. Връщането на хартиен вот във всички секции се подкрепя от ГЕРБ, ДПС и БСП.

"Ние знаем, че вие имате мнозинството да приемете тези промени в Изборния кодекс", заяви Милен Матеев от ПП.

Не е ясно как ще протече работата на депутатите през следващите дни, след като през днес те не успяха да приемат правилник за работата на Народното събрание.

Тази седмица трябва да бъде окомплектован и състава на парламентарните комисии по спорта, земеделието и вероизповеденията. След споровете от миналата седмица "Продължаваме промяната" се отказаха от номинациите на Радостин Василев и Иван Христанов за председатели на първите две комисии.

От втората политическа сила предложиха Росен Костурков за председател на земеделската комисия и юриста Васил Стефанов да оглави Комисията по правата на човека и вероизповеданията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриарх Даниил

Първа света литургия ще отслужи новият патриарх Даниил

Новоизбраният български патриарх Даниил ще оглави от 9 ч. първата си света литургия като предстоятел на Българската православна църква в храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще произнесе Патриаршеско слово към клира и миряните. В службата ще участват представители на поместните православни църкви, архиереи и свещенството. Видинският..

публикувано на 01.07.24 в 07:56

КЕВР определя цената на природния газ за юли

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се очаква да поевтинее и синьото гориво за този месец. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно..

публикувано на 01.07.24 в 07:47
Жордан Бардела

Крайната десница е победител на първия тур от вота във Франция

Крайната десница - партията "Национален сбор", е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция. Това показват данните от проучванията на изхода на избирателните секции. Президентът Еманюел Макрон, чиято центристка коалиция е едва трета, призова за демократично и републиканско обединение за втория тур. "Национален..

публикувано на 01.07.24 в 07:40
Бойко Борисов и Румен Радев

Президентът връчва първия проучвателен мандат за кабинет на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС

В изпълнение на конституционната процедура - първи проучвателен мандат за съставяне на правителство връчва тази сутрин държавният глава Румен Радев.  На "Дондуков" 2 номинираният за премиер от най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, ще получи в 09:00 часа папката от държавния глава. Кандидатът за министър председател  има седем..

публикувано на 01.07.24 в 07:36

БНБ понижи основния лихвен процент

Българската народна банка определи по-ниско ниво от 3,63 на сто на основния лихвен процент от 1 юли. През май и юни основната лихва беше 3,78 на сто. Показателят е технически, но ясно отразява тенденция. Основната лихва е важна за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения.

публикувано на 01.07.24 в 07:34

Ваучерите за храна вече са електронни

Ваучерите за храна от днес са изцяло електронни. Някои търговци обаче все още имат проблеми с електронната система. Възможно е в началото да се отказва и плащането на битови сметки с подобни ваучери. Срокът на валидност на хартиените остава до датата на валидност, отбелязана на тях. "28,5% от работещите ползват ваучери, малко над 800 000..

публикувано на 01.07.24 в 07:31

От днес пенсиите се увеличават с 11 процента

От днес - 1 ви юли, пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 11 процента. Това повишава   доходите на близо 2 милиона българи.  Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева. По данни на Националният осигурителен институт, броят на възрастните с пенсии и добавки под..

публикувано на 01.07.24 в 07:16