Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще пее птичето под диригентството на Илон Мъск?

Фотоколаж: Силвия Петрова

Съкращения, пазарлъци и отлив на рекламодатели - всичко това само за 10 дни след като най-богатият човек на планетата - Илон Мъск, купи "Туитър" за 44 милиарда долара. Какво следва - ще бъде ли Мъск като Мидас и ще превърне ли най-важният форум за политически диалог в процъфтяващо пространство, или предстоят дори още по-големи проблеми на хоризонта?

"Мъск е не само най-богатият индивид на планетата, но и най-могъщият бизнес лидер, тъй като вече е начело на един от най-важните в политическо отношение форуми, но също така е и на върха на най-важният производител на електромобили. Освен това има и роля във войната в Украйна, където дава достъп до сателитната си мрежа, осигуряваща интернет - "Старлинк". Мъск също така обмисля собствени идеи за мирен договор, които се приемат, че са в полза на Руската федерация. Опасна ситуация би било, ако Мъск спре доставката на "Старлинк" в Украйна - това би имало голямо влияние във войната и е важно законотворците да бъдат сигурни, че той не може да злоупотреби с ролята си", казва Юлиан Рингхоф от Европейския съвет за външна политика.

Именно това намерение на Мъск, касаещо "Старлинк", въпреки че в последствие промени решението си, както и предложението му за провеждането на повторни референдуми в анексираните от Москва украински региони, станаха повод за размяна на остри реплики между Мъск и бившия световен шампион по шах Гари Каспаров

„Срамота! Цената е огромна, но Украйна я плаща. Така че защо хората, които си седят в уюта на своите имения в Силициевата долина, се опитват да казват на Украйна как да управлява своите дела? Това е морален идиотизъм и геополитическа слепота", коментира Гари Каспаров предложенията на Мъск, който обаче не му остана длъжен с думите, че: "Вярно е, че Каспаров играе шах почти толкова добре, колкото моя iPhone, но иначе е идиот“.

Сдобива ли се Илон Мъск с опасно много власт? Мнението на Мат Навара - Мат Навара - анализатор на социалните медии и бивш съветник по социални стратегии към британското правителство:

""Опасно" е субективна дума. Той определено има много повече власт и влияние сега, спрямо преди да купи "Туитър", който е един от най-популярните форуми за дискусии онлайн. А той вече има пълен контрол над него и определено има платформа, на която да рекламира бизнес начинанията си. Той ще може да усили неколкократно посланията, които мисли, че са важни. Но в същото време твърди, че е абсолютист по въпроса за свободата на словото и вярва, че всеки трябва да има глас, който да бъде чут. Ако се приддържа към това - ситуацията ще е добра, но ако ограниченията отпаднат и няма изискваното от компаниите и потребителите ниво на модериране, ще има проблем. Ще е предизвикателство за него да реши проблемите на платфората и тя да започне да бъде доходоносна - а "Туитър" хич не го бива да прави пари. Първата година на управлението му определено ще бъде интересна."

Да прави пари и то бързо, е цел на Мъск и това се доказа от идеята му да таксува синята значка на т.нар. потвърдени профили. Първоначално искаше 20 долара месечно, на което остро се въпротиви световноизвестният американски писател Стивън Кинг и заплаши да напусне платформата. 

Насмешка предизвика у някой потребители отговорът на най-богатият човек на Земята, звучащ като пазарлък: "все някак трябва да плащаме сметките! "Туитър" не може да разчита изцяло на рекламодатели. Какво ще кажеш за 8 долара?"

Проблемът с рекламодателите също се изостри, след като редица големи компании, като "Фоклсваген", "Ауди", "Дженерал Мотърс" и британската компания за зърнени храни "Дженерал Милс" обявиха, че спират рекламите в социалната мрежа.

Юлиан Рингхоф от Европейския съвет за външна политика разчита в поведението на Мъск следните намерения:

"Той ще сподели цялостната си визия за "Туитър" през следващите дни. Засега има само изявление, споделено с рекламодателите, в което се опитва да ги успокои, че промените няма да са твърде драстични, както и че "Туитър" няма да заприлича на достъпен за всички ад, а че ще се придържа към законите и това трябва да бъде топла и приветлива платформа. От една страна той има различен подход към модерирането на съдържание, тъй като за него свободата на словото е по-важна от всичко. От друга страна той разбира, че в световен мащаб няма да може да бъде абсолютистът, който би искал да е."

И конкретният пример е Европейският съюз:

"Европейският съюз е много по-добре подготвен за оглавяването на "Туитър" от Мъск, защото в САЩ има много малко регулации, които да го ограничат. Но в ЕС със законодателството за дигиталните услуги, по което наскоро се постигна съгласие, от 2024 г. ще има нови правила за големите онлайн платформи, към които вероятно ще спадне и "Туитър". Ще са в сила различни правила, като например Мъск няма да може да дава приоритет на съдържание от неговите компании спрямо останалото съдържание. Ще бъдат разглеждани алгоритмите и данните на платформата, за да се определи как се модерира съдържанието. Ще има одити и оценки на риска и - което е важно - ще има задължения за премахване на съдържание, което представлява заплаха за обществото като например език на омразата, терористично съдържание, дезинформация и невярна информация."

Поглед към бъдещето на една от най-големите социални платформи, които съществуват, отправи Мат Навара:

"Преходният период, в който той поема управлението, ще бъде много труден, защото ще трябва да балансира между нуждите на компаниите, на потребителите и собствените си идеи за промяна. Ще му е трудно с модерирането на съдържанието и спазването на правилата и законите на различните страни по света за социалните медии, които постоянно се променят. В момента има голяма въпросителна за бъдещето на Туитър. Съществуват опасения, че някои от предложените от Мъск промени ще доведат до упадък за платформата и интересът към нея ще спадне. Но той е човек, който прави чудеса, така ще рзберем посоката след няколко месеца."

Може ли да се очаква промяната в собствеността на компанията да окаже влияние на предстоящите следващата седмица междинни избори в САЩ?

"Това, че Илон Мъск вече е собственик на "Туитър" вероятно ще има ограничено влияние на този вот в сравнение с останалите избори, тъй като беше направено много за справяне с дезинформацията. Регулацията вече е в сила и няма признаци, че Илон Мъск ще отмени въведените мерки и ограничения за защита на изборите или пък че ще промени коренно политиките на комапниятаОчаквам обичайната висока активност в "Туитър" във връзка с изборите - смесица от дезинформация и фалшиви новини, които ще притсняват политици и от двете страни на политическия спектър. Мисля, че на Илон Мъск му харесва да се "държи" и за двата лагера - демократи и републиканция, и ще се възползва от властта си над "Туитър". В дългосрочен план, фактът, че един от най-богатите хора на света, вече е собственик на "Туитър" и има подобен контрол върху нещо, което има огромен културен отзвук и влияние върху интернет диалога и особено - политиката, е причина за тревога. Ще трябва време, за да се оцени какви ще са последиците."

А тях първи усетиха половината от служителите на компанията, които вчера бяха съкратени с цел намаляване на разходите и налагане на нова трудова етика.

Снимки: ЕПА/БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джейк Съливан и Йоав Галант

Белият Дом: Джейк Съливан е обсъдил с израелски представители алтернативи на операцията в Рафах

Израелски служители са запознали Съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан с нов алтернативен подход, който да замени военната операция в град Рафах в Ивицата Газа, предаде агенция Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом. Съливан е заявил пред израелците, че възобновяването на преговорите между Тел Авив и Кайро..

публикувано на 20.05.24 в 23:44
Реджеп Ердоган

Турция обяви Ден на национален траур заради кончината на иранския президент Раиси

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в понеделник, че Анкара ще има ден на национален траур във връзка със смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, външния министър Хосейн Амир Абдолахян и другите, които загинаха при инцидент с хеликоптер, съобщава Ройтерс. "Решихме да обявим ден на национален траур в нашата страна, за да споделим..

публикувано на 20.05.24 в 23:33

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за смъртта на президента Ебрахим Раиси

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за трагичната смърт на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер вчера, но говорителят на държавния департамент Матю Милър отбелязва същевременно, че това събитие няма да промени американската позиция по отношение на Техеран. Говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом..

публикувано на 20.05.24 в 23:29

Руското правителство нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти за 2023 г.

Руското правителство инструктира в понеделник държавния газов гигант "Газпром" да не изплаща дивиденти за 2023 г., съгласно постановление, публикувано на неговия уебсайт и цитирано от Ройтерс. Решението е факт, след като в началото на май компанията отчете, че през 2023 г. е излязла на първата си годишна загуба от 1999 г. насам...

публикувано на 20.05.24 в 22:37

Кипър се нуждае от 40 млрд. евро инвестиции до 2050 г. за постигане на нулеви въглеродни емисии

Кипър ще се нуждае от близо 40 млрд. евро инвестиции в чисти технологии до 2050 г., за да постигне нулеви въглеродни емисии, показва изследване на независима консултантска компания, което бе представено на проведената днес в Никозия първа среща на върха за "Зеления дневен ред" в Кипър (Green Agenda Cyprus Summit). Най-големите капиталови..

публикувано на 20.05.24 в 21:51
Бенямин Нетаняху

Нетаняху определи решението на МНС като абсурдно и насочено срещу целия Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че решението на прокурора на Международния наказателен съд в Хага да поиска заповеди за арест срещу него и неговия министър на отбраната е абсурдно и че този ход е бил насочен срещу целия Израел. МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас" "Отхвърлям с..

публикувано на 20.05.24 в 21:27

Поредно заседание в Московски съд по дело срещу театралките Беркович и Петрейчук

В Москва се състоя поредното заседание по делото за оправдание на тероризма срещу режисьора Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрийчук. Беркович и Петрейчук не се признаха за виновни по обвиненията в оправдаване на тероризма в първия ден от процеса срещу тях за постановката на наградена пиеса,   съобщи днес независимата руска медия..

публикувано на 20.05.24 в 21:00