Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бен Уолъс: Русия бавно губи войната в Украйна

Бен Уолъс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия бавно губи войната в Украйна. Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс пред украинци, обучавани във Великобритания.

При посещение на военен лагер в графство Кент, където украински войници се обучават за бойни действия в конфликта, Бен Уолъс отбеляза също, че Русия е била "активен противник" на Великобритания през последните години.

"Мнозина ще си спомнят отравянията в Солзбъри, където руснаци използваха нервнопаралитично вещество. Русия редовно стои зад кибератаките срещу страната ни. Разбира се, Русия не харесва факта, че Обединеното кралство се изправя срещу нея", каза британският министър на отбраната.

Уолъс допълни, че Великобритания защитава ценности като свободата, демокрацията и човешките права и няма да се откаже.

Министърът каза още, че Великобритания ще продължава да подкрепя Украйна и нейната суверенна територия срещу незаконното нашествие.

В същото време по Скай нюз бившият командващ британската армия сър Ричард Данат коментира по повод на новините за планирано изтегляне на руснаците от Херсон, че то може да се тълкува по два начина: истинско намерение за прегрупиране или уловка за украинците да напреднат, допълвайки, че "руснаците са майстори на измамата и камуфлажа".

Според Данат решението за изтегляне от Херсон е в най-добър интерес на руснаците , но той смята, че има и друго решение Русия да излезе от трудната ситуация, в която се намира.

"Ако аз бях на мястото на генерал Валерий Герасимов, началник-щаба на руската армия, щях сериозно да помисля да спретна преврат в Кремъл, за да се отърва от неудобния Владимир Путин”.

Междувременно бе съобщено, че британец е загинал в Украйа, където е пристигнал да помогне в сраженията срещу руснаците. Това е Саймън Лингард, който е бил убит на 7 ноември, сочат данни на неговото семейство. Предполага се, че това е трети британец, загинал от началото на конфликта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Руски военни в района на Херсон, септември 2022 г.

Ожесточени боеве в Донецка област на Украйна

В Донецка област на Украйна се водят ожесточени боеве около градовете Бахмут, Соледар и Авдеевка, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. "Няма да отстъпим нито сантиметър от нашата територия", категоричен е той. Украински военни..

публикувано на 09.11.22 в 09:23

Русия за военната помощ за Украйна: Пореден неприятелски акт, влошаващ още двустранните отношения

Русия разглежда решението на България да предостави военна помощ на Украйна като пореден неприятелски акт, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на двустранните отношения. Това заяви днес говорителката на руското министерство на външните работи..

публикувано на 09.11.22 в 16:11
Мария Захарова

Кремъл: Предоставянето на оръжия на Украйна е пореден неприятелски акт

"Пореден неприятелски акт" – така Русия определи решението на страната ни да  предостави военна помощ на Украйна . Според  говорителката на руското външно министерство Мария Захарова  това ще доведе  до по-нататъшно влошаване на намиращите се и без..

публикувано на 09.11.22 в 18:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Говорителката на ЦИК Росица Матева

Росица Матева коментира грешките при попълване на протоколите от изборите

Говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева коментира във връзка с грешките в протоколите, че много от членовете на секционни комисии, преминали обучение, са били сменени преди изборния ден: "Това е въпрос на анализ и предприемане на..

публикувано на 10.06.24 в 15:48
В 27 избирателни секции, разкрити в цяла Италия, се гласува на избори за Народно събрание и за български депутати в Европейския парламент.

В Италия и Малта българите са предпочели "Възраждане"

В 27 секции в 25 населени места в Италия на изборите 2 в 1 са гласували 2200 души. Дали са най-много гласове за партията "Възраждане" както за Народно събрание, така и за европейски депутати съответно с 25% и 27%. Следват ПП-ДБ с над 20% и  ГЕРБ-СДС с..

публикувано на 10.06.24 в 15:28

На какво се дължи възходът на ДПС в Пазарджик?

За първи път от началото на прехода ДПС може да стане първа политическа сила в област Пазарджик. Междинните резултати показват, че Движението и ГЕРБ са с близки резултати. До последно няма да е ясно кой ще е победител в 13-и многомандатен район...

публикувано на 10.06.24 в 14:56
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов, "Величие": Няма как да сме трета партия в коалиция на ГЕРБ и ДПС

Няма как да сме трета партия в коалиция на ГЕРБ и ДПС. Ценностните ни системи са различни с тези партии . Това заяви пред БНР Ивелин Михайлов от партия "Величие". Той посочи, че оценката му за всички партии, участвали в управлението на страната, е..

публикувано на 10.06.24 в 14:37

ГЕРБ-СДС печелят изборите в Габровско

В Габровския избирателен район, според окончателните данни от 100% обработени протоколи, коалицията ГЕРБ-СДС е първа по резултат от вота за НС и постига подкрепа от 31,2% от гласовете на избирателите. Втори по резултат са "Възраждане" с 18,1 на сто, на..

публикувано на 10.06.24 в 14:26
Росица Матева

ЦИК: Ще спазим законовите срокове

Независимо от постъпилите сигнали и жалби, смятаме, че комисиите осигуриха възможност на всички български граждани, които желаят да гласуват, да упражнят правото си на глас. Това каза заместник-председателят  на Централната избирателна комисия Росица..

публикувано на 10.06.24 в 14:17