Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделски стопани от Силистренско с мълчалив протест срещу решение за ресорното министерство

3
Снимка: Незабравка Кирова

Земеделски производители от Силистренско излязоха на мълчалив протест срещу решението на Министерството на земеделието да бъде анулиран проведен през лятото търг за отдаването на близо 20 000 дка земя от Държавния поземлен фонд (ДПФ) в региона.

Стопаните до момента нямат информация, няма сключени договори, няма споразумения за комасиране и очертаване и така ще се стигне до загуба на стопанската година.

Според Министерството има нарушение на тръжната процедура и опорочаване. Правят се проверки, води се разследване.

В края на юли и началото на август т.г. земеделци от региона участват в търг за отдаване под наем и аренда на свободните имоти от ДПФ. Някои печелят, други са в резервите. Към днешна дата обаче няма сключени споразумения, няма договори. Макар да са налице платени депозити, а някои дори да са внесли вече и дължимите суми за наеми. Все още обаче не са пуснали машините в нивите, за да орат и сеят, защото са в неведение какво ги очаква. Венцислав Костадинов от 30 години участва в подобни търгове и за настоящия твърди, че е бил редовен.


Атанас Атанасов протестира срещу бездействието – било то с основание или - не. Според него не е случайно, че все още няма издадени никакви документи.

Средната наемна цена на декар земя от ДПФ в Силистренско е 100 лв. Има стопани, които, въпреки че липсват документи, вече са засели. Най-страшното за земеделците дори не е в това дали ще загубят, ако не ги обработват тези земи.

Опасенията на Иван Берберов са, че втора тръжна процедура може да се проточи до март месец догодина.

Директорът на Областна дирекция "Земеделие", Гинка Катева, заяви пред БНР, че до края на месеца ще има яснота по въпроса. Ще има проверка на терен. Очаква се и официална заповед за анулиране на търга.

За последните 11 години за първи път в региона се стига до спиране на тръжна процедура.

Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 


Снимки: Незабравка Кирова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване

Отказ на аптеки да работят с НЗОК ще се отрази върху доста до лекарства в малките населени места

Ако аптеки откажат да изпълняват рецепти по Здравна каса (НЗОК), част от пациентите ще изберат да си заплащат изцяло лекарствата за сърце и кръвно, които не са скъпи. Това ще обезсмисли решението на Касата за 100-процентова реимбурсация на над 50 такива медикамента, заяви пред БНР Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на..

публикувано на 01.07.24 в 11:16

Съдът отхвърли жалба срещу заповед на МОСВ за забрана на развъждане на норки

Състав на Административния съд в София-град отхвърли със свое решение от 27 юни жалбата на фермата за норки, собственост на Иван Ангелов с прякор Пилето, срещу издадената от екоминистреството Заповед за забрана на вноса и развъждането на вида “Американска норка” в България. Отворено писмо до премиера Николай Денков за забрана на фермите..

публикувано на 01.07.24 в 11:07

Гръцки медии: Ружа Игнатова се издирва в Атина

Медиите в Гърция публикуват обширни материали по повод обявената от САЩ награда от 5 милиона долара за откриването на българката Ружа Игнатова, издирвана за участие в една от най-мащабните схеми за измами в света. "Ружа Игнатова се издирва в Атина" – под това заглавие няколко централни гръцки издания публикуват днес пълна информация за..

публикувано на 01.07.24 в 10:50

ГДБОП откриха база за производство за фалшиви пари в провадийско село

Служители на ГДБОП откриха база за производство за неистински парични знаци в провадийско село. В хода на предприетите действия по неотложност са открити заготовки, материали, техника, като двама са задържани по случая, съобщават от пресцентъра на МВР. Специализираната операция е проведена от служители на ГДБОП на 30 юни на територията на с...

публикувано на 01.07.24 в 10:49

Искат 1 млн. куб. м вода за общините Рила, Кочериново и Бобошево

1 млн. куб. метра вода искат кметовете на трите съседни общини Рила, Кочериново и Бобошево, където от 10 ч. днес е обявено частично бедствено положение със заповед на областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. 180 л в секунда са необходими за нормалното водоподаване за трите общини. На първо време е необходим спешен ремонт на..

публикувано на 01.07.24 в 10:33
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил: Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени

"Задачите са много. Главата на Българската православна църква е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия Синод и на народа ни, защото призванието на църквата е именно това да събира тези, които са разделени", заяви днес новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. Патриархът отбеляза, че е..

публикувано на 01.07.24 в 10:21

"Възраждане" няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС"

След като ГЕРБ-СДС предложи кабинет с първия мандат и премиер Росен Желязков от партия "Възраждане" казаха за БНР, че позицията им остава непроменена и те няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС". По-рано и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че "няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае..

публикувано на 01.07.24 в 10:06