Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариян Събев: Целта на граничната ограда е не да спре, а да забави нарушителите

"Финансирането и начинът на прилагането на закона са най-важните неща"

Снимка: БГНЕС

"Факт е, че недокомплектът в ГД "Гранична полиция" поражда ситуация, в която неподготвени служители се насочват към българо-турската граница, където работата е доста специфична и не всеки полицай може да я изпълнява. Друг проблем е състоянието на материалната база и защитните средства, с които ГД "Гранична полиция" разполага. Там са основните слаби моменти, както и т.нар. ограда, т.е. защитното съоръжение. Нейната цел е не да възпрепятства напълно, а просто да забави нарушителите".

Това каза пред БНР Мариян Събев от Програма "Сигурност" на Центъра за изследване на демокрацията.

Събев подчерта, че около оградата има изградена система със сензори, камери за нощно виждане и термо камери:

Мариян Събев"Нейната цел е засичането на незаконно преминаващи по-дълбоко в територията на Турция и сигнализиране чрез диспечери в наблюдателния център на патрулите, които обхождат. Както и сигнализиране на турските служби, чиято отговорност е да пресекат пътя на незаконно преминаващите". 

По думите му е важен въпросът дали финансовата натовареност, която оградата поражда, би могла да бъде пренасочена там, където в момента средствата са по-необходими.

"Финансирането и начинът на прилагането на закона са най-важните неща", обобщи той.

Събев заяви, че охраната на границата е категорично по силите на българската полиция, особено, когато е подкрепена от армията, но добави, че е нужна и техника, защото има голям недостиг на съвременна техника

"Не трябва да забравяме ролята на Фронтекс в охраната на външната граница на ЕС. През годините получихме не малко подкрепа, вероятно никога няма да е достатъчна. Фронтекс осигури голям брой подвижна техника - 50-ина джипа. Но тази техника има живот и е необходима постоянна поддръжка", припомни експертът от ЦИД.

Интервюто на Георги Марков с Мариян Събев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вицепрезидентът на България Илияна Йотова

Вицепрезидентът:Тревожна амалгама от умора, апатия и протестен вот

Отговорност на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е да предложи нова формула за управление, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в първия си коментар след неделния предсрочен парламентарен вот. При обработени 100% протоколи: ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС - 17,07%, ПП-ДБ - 14,33% Тя направи изявление пред журналисти преди откриването на временната изложба..

публикувано на 11.06.24 в 19:52

Работници от "Солвей соди" в Девня събират подписи за ефективен стачен протест

Работници от технологичния персонал на завода за калцинирана сода "Солвей соди" в Девня излязоха на протест пред сградата на дружеството заради подценяване на труда им от работодателя, те събират подписи за обявяване на ефективен стачен протест в работно време. Днешният протест е предупредителен, посочи Даниел Куюмджиев, председател на КНСБ в..

публикувано на 11.06.24 в 19:49
Пастор Даниел Хъл в съда в Сливен

Делото срещу пастора Даниел Хъл отново не тръгна

За пореден път не бе даден ход на делото срещу британския пастор Даниел Хъл, обвинен в педофилия и блудствени действия с 14 деца от кв. „Надежда“ в Сливен. Причината за това стана нов отвод на съдебния състав на Районния съд. Преди заседанието съда ограничи работата на медиите, като не позволи доближаването до вратата на съдебната зала,..

публикувано на 11.06.24 в 19:10

Събират средства за възстановяване на 120-годишна църква в берковското с. Мездрея

В берковското село Мездрея искат да възстановяват църква на над 120 години. Местните жители вече са събрали 10 000 лева Църквата "Света Троица" в Мездрея е построена през 1902 година и оттогава не е реконструирана. Преди време жителите на берковското село направили освежителен ремонт. Покривът обаче протекъл и вече 15 години е затворена, разказа..

публикувано на 11.06.24 в 19:05
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев: България ще подпомогне Украйна с износ на ток и на оборудване за енергодружествата ѝ

България ще подпомогне Украйна с износ на ток и на оборудване за енергодружествата ѝ, заяви служебният премиер Димитър Главчев, който представлява страната ни на конференцията в Берлин. Български фирми могат да помогнат и за възстановяване на жилищния фонд и пътищата в страната. Още две села в Източна Украйна са паднали в руски ръце, заявиха днес..

публикувано на 11.06.24 в 18:53
Хънтър Байдън напуска федералния съд  в Уилмингтън, Делауеър, 11 юни 2024 г.

Хънтър Байдън е признат за виновен по 3 обвинения за незаконно притежание на огнестрелно оръжие

Синът на американския президент Джо Байдън - Хънтър Байдън, беше признат за виновен от съдебни заседатели в Уилмингтън, щата Делауер, по всички три обвинения срещу него за незаконно притежание на огнестрелно оръжие.  Според прокурорите п рез 2018 година Хънтър Байдън е прикрил от властите, че употребява наркотици, за да закупи револвер. Това е..

публикувано на 11.06.24 в 18:51

Кметът на Берковица: Преминаването на тирове през Петрохан не е добро решение

Кметът на община Берковица Радослав Найденов е категоричен, че пускането на тежкотоварни автомобили през Петрохан не е добро решение. Очаква се от понеделник тировете за София да минават през прохода.  На среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството кметове и превозвачи обсъдиха вариантите на обходни пътища във връзка с..

публикувано на 11.06.24 в 18:47