Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на НЗОК с БЛС на 15 ноември

Нарушена ли е комуникацията между БЛС и НЗОК?

Д-р Иван Маджаров и д-р Александър Златанов пред БНР

Снимка: pixabay

"Законодателят е казал, че към 30 септември наблюдението на бюджета на отделните пера на НЗОК трябва да бъде съвместно с Лекарския съюз и решението какво да се прави с тези средства след 30 септември трябва да бъде взето заедно с БЛС. Но това не се случи и нямат намерение да се случва. Надзорният съвет на НЗОК взема решения, разпределят се средствата до края на годината само с техни решения. Понякога ни изпращат писма, понякога научаваме от медиите". 

Това заяви пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Д-р Иван Маджаров - председател на БЛС

Той подчерта, че икономии от 200 млн. лева, ако не стигнат до лечебните заведения, не е ясно за какво ще бъдат използвани от НЗОК:

"Могат да ги върнат в Държавния бюджет, могат да платят други неща. ... Още към 30 юни ние имаме представа каква ще бъде икономията или какъв ще бъде преразходът, разбира се, с допустимата грешка. Затова законодателят е посочил датата 30 септември, когато решенията трябва да се вземат заедно".

БЛС настоява тези средствата от икономията в бюджета на НЗОК (200 млн. лева) да бъдат разпределени според извършената дейност от лечебните заведения.

"Всеки, който е работил повече, ще получи. Парите да бъдат похарчени, а не да се връщат в Държавния бюджет", уточни д-р Иван Маджаров.

Д-р Александър Златанов

В предаването "Неделя 150" д-р Александър Златанов, председател на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването, заяви, че няма нарушена комуникация между НЗОК и БЛС:

"Във вторник, 15 ноември, на поредното заседание на Надзорния съвет на НЗОК искам доклад от Петко Салчев, председател на НЗОК, поканил съм целия Надзорен съвет, ще се запознае с доклада. По график, предложен от БЛС, ще се включи в продължаването на преговорите по Националния рамков договор. Процесът продължава, той по никакъв начин не е затруднен дотук".

Д-р Златанов съобщи, че преди заседанието на Надзорния съвет на НЗОК е поканил писмено представители на БЛС и управителя на НЗОК за предварителни разговори, след което ще стартира вторият етап от преговорния процес по Националния рамков договор. 

По думите на д-р Александър Златанов решеното увеличение с 8% на клиничните пътеки и процедури в болничната помощ - от 1 септември до края на годината, ще продължи и през следващата.

"Имаме методика, предложена от БЛС, на заседанието на 15 ноември ще се разглежда предложението на тази методика за разпределение на средствата, икономисани от бюджета на НЗОК през 2022 г., да бъдат разпределени към изпълнителите на медицинска помощ. Начинът, по който ще се разпределят, е въпрос на тази методика и тя ще бъде обсъждана. ... През тази методика могат да се направят политики, като приоритетно се разпределят парите за сектори, които бяха много натоварени през годината - Covid звената и структурите. ... Надявам се още на заседанието във вторник да се вземе решение и още в рамките на тази година средствата да отидат в здравните заведения, а те да ги разпределят към медиците. ... Няма вариант, при който парите от икономиите да бъдат върнати в Държавния бюджет, те ще отидат при изпълнителите на болнична помощ", заяви Златанов и добави, че всички средства досега на хората, изпълняващи лекарска помощ, са разплатени към този момент.

Д-р Иван Маджаров заяви, че това решение няма да има никакво значение, ако на срещата на 15 ноември не бъде подписано от БЛС. По неговите думи в НЗОК не са чували за тази методика.

Според него всички предложения от председателя на Надзорния съвет на НЗОК идват, защото от БЛС са обявили, че ще се срещнат с всички парламентарни групи и ще огласят какво се случва в НЗОК. 

Интервюто на Диана Янкулова с д-р Иван Маджаров и д-р Александър Златанов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зам.-министър на образованието Наталия Митева

Наталия Митева: Медийната грамотност влиза в нови учебни програми за учениците от тази есен

Нов модел на учебните програми в училище ще има от тази есен, а медийната грамотност сред подрастващите ще бъде заложена като основополагаща и ключова. Това съобщи в интервю пред БНР зам.-министърът на образованието Наталия Митева. В новия проект за медийната грамотност на младежи и ученици БНР е партньор на МОН. "Всяка инициатива,..

публикувано на 18.06.24 в 15:09

Любчо Нешков: В РСМ имат ясна програма за отдалечаване от ЕС и приобщаване в т.нар. Сръбски свят

Да не бъде маргинализирана българската външна политика от следващото правителство . Това пожелание изказа пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на агенция БГНЕС. Според сближаването между България и Република Северна Македония е неизбежно : " Не е историята проблем между двете страни , както искат да го внушат. Ние не се занимаваме с..

публикувано на 18.06.24 в 14:23
Павела Митова, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН (отляво надясно) дават брифинг след срещата с контактната група от ГЕРБ-СДС.

Тошко Йорданов: Чухме идеите на ГЕРБ, ние сме за експертен кабинет

Ако очаквате някаква конкретика, трудно мога да ви дам такава, защото просто изслушахме техните идеи, заяви на брифинг в парламента Тошко Йорданов от "Има такъв народ"  (ИТН)  след среща с ГЕРБ-СДС в  парламента . Оттук нататък ще трябва да обсъдим с колегите, да помислим, казахме нашите приоритети, запознахме ги с тях. Ако има конкретика оттук..

публикувано на 18.06.24 в 14:23

Дискусия: ЕРП-тата могат да обновят системите си само чрез промяна в тарифите

Електроразпределителните дружества ще могат да обновят системите си само чрез промяна в тарифите на тока или чрез европейски фондове за модернизация. Около това мнение се обединиха представителите на компаниите на дискусия, организирана от Центъра за изследване на демокрацията. Карел Крал от "Електрохолд" обясни, че в момента българските цени на..

публикувано на 18.06.24 в 14:11

Силвия Великова: Съдии си дават отвод и от февруари не тръгва делото за отнетия лиценз на КТБ

Ние ще си платим освен фалита на КТБ и лукса да разследваме фалита на КТБ. Това коментира журналистката на БНР Силвия Великова в предаването "12+3" за 10-годишнината от "Мегаделото за грабежа на века" - фалита на банката на Цветан Василев. И прогнозира, че скоро ще започне още едно подобно дело, това на Васил Божков с много..

публикувано на 18.06.24 в 13:57

Съдът: "Пирогов" да даде подробна информация за заседанието на Медицинския съвет по казуса "Даная"

Болница "Пирогов" е осъдена на последна инстанция да даде подробна информация за заседанието на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи, от което изтече аудиозапис с изказвания и заплахи срещу членове на фондация "Даная". Заплахи: Казусът "Пирогов" продължава Ръководството на болницата трябва да плати и над 1000 лева за разноски по делото,..

публикувано на 18.06.24 в 13:55
Емил Бранчевски

Кметът на столичния район "Илинден" отрече да има фирма в Англия

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София предупредиха, че кметът на столичния район "Илинден" Емил Бранчевски, избран от листата на "Спаси София", може да бъде освободен от поста заради регистрирана на негово име фирма.  В понеделник в администрацията на столичния район "Илинден" е постъпило уведомление от Общинската избирателна комисия -..

публикувано на 18.06.24 в 13:38