Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Радев: От срещата Байдън - Си най-позитивното послание е самата среща

"Най-добрият избор и за самите тях, и за света е Китай и САЩ да не спират да говорят"

Тодор Радев
Снимка: Личен архив

"Най-позитивното послание от срещата на президентите на САЩ Джо Байдън и на Китай Си Цзинпин, проведена в навечерието на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, е самата среща. Фактът, че разговорът продължи 3 часа, показва, че има желание за комуникация и от двете страни по множество теми, както и че е била подготвена сериозно предварително. ... Срещата не изведе на преден план някакви нови червени линии, освен Тайван и човешките права в Китай. Интензитетът на различните червени линии за двете страни е различен и това създава впечатление за нови проблеми".

Това мнение изказа пред БНР Тодор Радев, журналист от Китайската медийна група.

Според него срещата е внесла известно успокоение по въпроса за Тайван.

"Разбира се, тази среща няма да доведе до бързи и значителни промени в китайско-американските отношения, това е ясно и на двете страни. Най-добрият избор и за тях, и за света е Китай и САЩ да не спират да говорят", подчерта журналистът.

По думите на Тодор Радев през последните години Китай е все по-активен и заявява, че иска да играе по-голяма роля в световните дела и ако САЩ се стремят да запазят доминиращата си позиция в световната политика и икономика, най-очевидно трябва да се притесняват от Пекин:

Китай трябва да се притеснява, че единствено САЩ биха могли да попречат на техните амбиции". 

Радев коментира позицията на Пекин против резолюцията на Общото събрание на ООН, в която се призовава от Русия да бъдат потърсени отговорност за нарушения на международното право с нападението срещу Украйна и репарации:

"Китай разглежда войната в Украйна като регионален европейски проблем, който трябва да остане в Европа и да не се прелива в останалия свят. Според Пекин украинският въпрос не може да бъде свързан с тайванския, каквито опити има на запад. ... До момента Китай не е взел ясна позиция по отношение на войната в Украйна - нито я е осъдил, нито е взе страната на Украйна, не показва и подкрепа за Русия, въпреки добрите отношения с Москва. Китайската дипломация повтаря, че войната може да бъде разрешена единствено на масата на преговорите. Философията, която изповядва Пекин, е за ненамеса във вътрешните работи на която и да е друга страна".

Интервюто на Снежана Иванова с Тодор Радев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестиращи срещу беззаконието по пътищата се срещнаха с общински съветници в София

Участници в шествията, организирани с настояване да спре беззаконието по пътищата се срещнаха с общински съветници пред сградата на Столичната община. Шумно, със сирени, свирки и клаксони пешеходното и автомобилното шествие навлязоха пред сградата на Столична общи на улица "Московска". За среща с протестиращите от сградата на общината излязоха..

публикувано на 23.05.24 в 14:22
Аналена Бербок

Германия разкритикува трите държави, обявили, че ще признаят Палестина

Германското правителство разкритикува самостоятелния ход на Испания, Ирландия и Норвегия, които вчера обявиха, че ще признаят Палестина за държава. Според германската министърка на външните работи Аналена Бербок този ход не води до нищо конкретно и само ще затрудни евентуални мирни преговори.  Норвегия, Испания и Ирландия ще признаят държавата..

публикувано на 23.05.24 в 14:07
Васил Терзиев

Кметът на София предлага временна комисия за лифтовете на Витоша

Временна комисия, в която участие ще вземат общински съветници от всички политически групи и представител на администрацията, ще решава проблема със спрените от движение лифтови съоръжения на Витоша, обяви кметът на София Васил Терзиев. СОС заседава извънредно за лифта до Витоша и организацията на движението в центъра Ще бъдат търсени и..

публикувано на 23.05.24 в 14:07

Проф. Даниела Бобева: Изчезна патосът за еврото и зеления преход

В предизборните програми има повече реализъм и по-малко амбиция , каза пред БНР финансистът проф. Даниела Бобева – икономически вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски. "Големият проблем е, че никой не казва откъде ще дойдат тези пари за по-високите доходи, за по-социална, за по-демографска политика . Има огромен дефицит в това..

публикувано на 23.05.24 в 13:57

Президентът и папата: Предизвикателството пред света е спирането на войните в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев обяви, че по време на днешната му аудиенция пред папа Франциск двамата са се обединили около мнението, че най-голямото предизвикателство пред човечеството е да бъдат спрени кръвопролитните войни в Украйна и в Ивицата Газа. Румен Радев подари на папа Франциск икона на Светите братя Кирил и Методий "Разбира се, това..

публикувано на 23.05.24 в 13:28

770 секции в чужбина, в 1/3 - машини. МВнР изпраща 700 представители

Над 700 представители на държавата ще бъдат командировани за изборите на 9-и юни, за да помагат в работата на секции в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи.  Секциите зад граница са близо 770 в 60 държави. В около една трета от тях ще има и машина за гласуване.  Най-много по традиция ще има в Турция - 166, като в 2/3 от тях..

публикувано на 23.05.24 в 13:17
Министерство на енергетиката

Владимир Малинов и Джеймс О'Брайън обсъдиха във Вашингтон напредъка по общите енергийни проекти

Стратегическото сътрудничество между България и САЩ е потвърдено по време на среща на министъра на енергетиката Владимир Малинов и помощник държавния секретар Джеймс О'Брайън във Вашингтон, са казва в съобщение на Министерството на енергетиката.  Двамата са обсъдили напредъка по общите енергийните проекти, сред които е изграждането на нови мощности в АЕЦ..

публикувано на 23.05.24 в 13:15