Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работи се по всички версии за изчезването на Сашко от Перник

Снимка: Община Перник

Работи се по всички версии, в това число и за отвличане. Разследващите ще проверяват и дали появата на Сашко не е свързана с обявената от баща му награда от 100 000 лв. Това заяви днес прокурор Албена Стоилова, говорител на Окръжната прокуратура в Перник, която информация за разследването по случая с изчезналия Сашко, който беше открит вчера след 9-дневно издирване. Детето беше намерено в дълбоко дере в района на радомирското село Червена могила.

"Това, че детето е оцеляло без вода и храна повече от седмица буди съмнение, че може да е държано насила", каза още Стоилова. 

Предстоят разпити на спасителите на детето, очаква се и разпит на майката, която се очаква в България:

"Ще разпитаме и майката по един или по друг начин. Тя все още не е в България. По нейни данни, има нагласата да дойде. Тя искаше да приключи издирването на детето и се надяваме това да бъде така".

Прокурор Стоилова уточни още, че предстои да бъде възложена съдебно-медицинска експертиза за състоянието на детето след 9 дни в неизвестност: "Все още не е установено как се е движил и дали се е движил. Това ще бъде предмет на разследването. Ние ще проверим включително и това дали детето не е държано някъде, дали това състояние отговаря на такъв дълъг престой на открито, без намеса на друго лице".

Дрехите, с които е било облечено детето, са същите, с които е било в деня на изчезването. Те са иззети от разследващите.

Очаква се резултатът от медицинската експертиза, вчера детето не е говорило, предстои да бъде направен опит за разговор с него. 

От болница "Пирогов", където момчето бе настанено за обстойни медицински прегледи, съобщиха, че нощта за детето е преминала спокойно и то е в добро общо състояние.
То е под 24-часово активно наблюдение от екип детски специалисти

Днес ще бъде направен и детайлен оглед на мястото, където е намерено момчето, каза Албена Стоилова.

Албена Стоилова/Снимка: Елена Тамакярска

Детето е в реанимацията на спешната болница, но само за наблюдение, каза по-рано служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Сашко е без следи от насилие. Според лекарите в "Пирогов" момчето е изкарало нощта спокойно и е в добро общо състояние.

Бащата на момчето - Александър Цветанов благодари и на всички, които се включиха в издирването:

"Добре е Алексчо и това е най-хубавото нещо, което ми се е случвало, благодаря ви!".

В мащабната акция по издирването на 12-годишния Александър се включиха полицаи, планински спасители и над 9000 доброволци, а бащата обяви 100 000 лв. награда за информация.

Спасителите обявиха, че не искат парите.

Александър Цветанов благодари на всички снощи и с емоционален пост във Фейсбук:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент, което се случва за първи път от Ковид пандемията досега. Намаляването на лихвения процент в САЩ е необичайно голямо - с половин процент и е първото от 2020 година насам. Така основната лихва пада до нива между 4,75 и 5 процента, нещо, което американските медии определят..

публикувано на 19.09.24 в 04:24
Йоав Галант

Галант: Израел започва нова фаза от войната, съсредоточена към северната граница

Израел започва нова фаза от войната с изместване на тежестта към северната си граница.  Това обяви тази вечер израелският министър на отбраната Йоав Галант. Изявлението на Галант идва след нова поредица от взривове в различни части на южен и източен Ливан на устройства за комуникации, ползвани от бойци на "Хизбула" - след няколко хиляди пейджъра..

публикувано на 18.09.24 в 21:03
Сесия на Общото събрание на ООН, 10 септември 2024 г.

Общото събрание на ООН подкрепи резолюция с настояване Израел да прекрати окупацията на палестинските територии

Общото събрание на ООН днес категорично подкрепи необвързваща палестинска резолюция, в която се настоява в срок от една година Израел да прекрати "незаконното си присъствие" в ивицата Газа и окупирания Западен бряг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В нея също така се изисква изтеглянето на всички израелски сили и евакуация на заселниците от..

публикувано на 18.09.24 в 20:55
Дефилето Самария е национален парк на Крит и се смята за едно от най-дългите в Европа, с дължина около 16 км - един от най-известните туристически маршрути на острова.

Провеждат техническо проучване на дефилето на о-в Крит, където загина туристка

Дефилето Самария на гръцкия остров Крит ще остане затворено като предпазна мярка до извършването на експертно техническо проучване след фаталния край на 33-годишна туристка от Украйна, затисната от паднали скали. Над 1000 туристи са били в дефилето в този момент, повечето от тях чужденци. Няма пострадали сред тях. Това е една от..

публикувано на 18.09.24 в 20:49

Кабинетът одобри промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините

Служебното правителство одобри поредните промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините.  Прогнозният бюджет на общинските проекти за настоящата година се намалява с 37 милиона лева. Програмата обаче е предвидена до декември 2026 г., а заложената сума до края на периода набъбва с над 1 милиард лева. С утвърденото..

публикувано на 18.09.24 в 20:15
Снимката е илюстративна.

Комисията по демографската политика прие проектопромени в Закона за закрила на детето, внесени от ИТН

Парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството обсъди на първо четене пет проекта за промени в Закона за закрила на детето, внесени от "Има такъв народ" и от "Продължаваме промяната - Демократична България". Четири от проектите бяха отхвърлени. Беше приет единствено внесеният от "Има такъв народ" проект. Според одобрените..

публикувано на 18.09.24 в 20:04

Спор за ръководно място в СИК в село Габровница и квартал "Кошарник" в Монтана

Спор за ръководно място в СИК в село Габровница и квартал "Кошарник" провалиха консултациите за извънредните парламентарни избори на 27 октомври в община Монтана. От "Възраждане" поискаха на 27 октомври да имат заместник-председател в избирателни секции 64-та в Габровница и 55-а в квартал "Кошарник" в Монтана.  Според Александър..

публикувано на 18.09.24 в 19:37