Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университетският преподавател Росица Симеонова е заминала за САЩ през 2010

Тя е впечатлена от природните забележителности на щата Юта

Росица Симеонова с приятели
Снимка: личен архив

"Приятно ми е. Казвам се Росица Симеонова. Преподавател съм във Факултета по педагогика на Софийски университет", каза за БНР Симеонова в рубриката "Първи стъпки в Америка". Тази поредица от интервюта осъществява кореспондентът на БНР в САЩ Младен Петков. 

Росица е пристигнала в САЩ през 2010, тогава е имала възможност да бъде гост-лектор в Университета на Юта  в Солт Лейк Сити по програма на американското правителство. Някои от най-ярките й впечатления са свързани със сблъсък с неочакваното. "Човек никога не е подготвен за това, което ще види на място, защото неговите впечатления или очаквания се базират на това, което вижда в медиите, във филмите, музиката".  

Заедно с преподаването, разговорите със студенти и участие в полезни академични беседи,  събеседникът ми намира време и за по-неформални срещи с колеги, които помагат за по-лесното протичане на гостуването й в напълно непознато място.

"Имахме възможност да пеем заедно кънтри песни - тези известни песни, например "О, Сузана", българският вариант, който ние пеем. Един от колегите ми ме покани в дома си и се срещнах с неговото семейство, с жена му, с двете му дъщери. Той свиреше на китара и заедно пеехме тези известни класически кънтри песни".

Юта е планински щат в западната част на Съединените Щати. Колорадо, Аризона и Уайоминг са някои от щатите, с които граничи. Известен е с магнетичната си планинска природа изобилстваща от неустоими пейзажи с върхове, ручейчета, езера. Едно от местата в Щатите, където може да се докоснете до красотата на майката природа и да повдигнете духа си. Неслучайно именно там са заснети много филми като "Индиана Джоунс" и "Последният Кръстоносен поход", "Телма и Луис" и "Форест Гъмп". Юта и конкретно Солт Лейк Сити е познат и като центъра на религиозната общност на мормоните.  

"При първата възможност, когато имах свободно време да се разходя в центъра, видях как те стоят пред тази църква и съвсем спокойно и така добронамерено да приканват хората да влязат в църквата и разговарят с всеки, който проявява интерес към каква е философията на този религиозен религиозен орган".

Първите впечатления в Щатите на госта ми са позитивни. Освен религиозните общности, тя отбелязва и сблъсъка си с нови технологии, както и с гостоприемни домакини, завели я на ключови места.  

"Езерото Солт Лейк, което наистина е уникално да се види. Природата в Юта също е много интересна. Имах възможност да се докосна до планините. Там са разположени част от Скалистите планини. Професорката в университета, знаейки моите интереси и хоби към киното, ме заведе през един от уикендите в мястото в планината, където се провежда Сънданс фестивала. Това за мен беше страхотно преживяване!"

Като стана дума за филми ще е добре да посочим културния шок, изпитан при показването на филми по телевизията.  

"Гледах американските телевизии, които бяха налични. Тогава нещо, което все още го нямаше в България. Нали тези реклами, които вървяха през 10 минути. Ти почваш да гледаш един филм на всеки 10 минути имаме 5 минути реклама. И си спомням, че ето това беше някакъв шок като различие, ако сравним с нашите телевизии тогава. Само няколко години по-късно при нас това стана практика по нашите телевизии".


Многото реклами, обаче не остават основният отпечатък за усещането за Америка.

"Имах свободно време да прекарам в центъра на града, където има един голям мол, но не е като нашите молове, а има различни магазини, разположени на огромно пространство стъпаловидно и по средата на това открито пространство има много градинки, такива малки площадчета, фонтани. И така, седейки в една от тези зелени площи и по средата имаше един фонтан, а тези фонтани, които вече можем да видим и у нас - водата излиза директно от земята от определени места. Голямо забавление беше за децата, които играеха в този момент там. А какво ме впечатли най много? По същото време, докато децата играеха и хората релаксират в това пространство през цялото време звучаха като фонова музика патриотични американски песни. И аз в този момент, седейки в тази градинка в Щатите, за първи път, посещавайки тази страна, за която всички асоциираме с американската мечта, с американския начин на живот, седейки в тази градинка пред тези фонтани, слушайки американските патриотични песни и гледайки децата как се забавляват пред този фонтан, аз някак си усетих тази емоция, това чувство на американската мечта, на американската култура.
Росица Симеонова с приятели  Снимка: личен архив

И какво е това чувство за американската мечта? Може ли да го опишеш?

"Усетих го като някакво безгранично чувство на свобода, на безгранични възможности. Имаш чувството така, както казват американците, че имаш неограничени възможности да сбъднеш мечтите си, да направиш това в тази страна, което имаш като мечти. Наистина го усетих като някакво чувство, само попивайки от тази атмосфера в този в този уикенд, в който наблюдавах децата как си играят на този фонтан и хората как релаксират".

Ако и вие искате да разкажете за вашите първи преживявания в Америка, за сблъсъка ви от първо лице с непознати места и култури, пишете ми на имейл mladen.petkov@bnr.bg.

В следващата рубрика "Първи стъпки в Америка" ще чуете интервю с български студент, който разказва за посещението на една от първите си лекции в Щатите, когато той се е снимал с Бил Клинтън.

"И след лекцията му той дойде да каже здравей на тези на първия ред и аз успях да си направя снимка с Бил Клинтън през 2008 година.  И това все още ми е един от спомените от първите ми години в Щатите", каза за БНР Свилен.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59

В Павликенско: Села на драстичен воден режим, поредно лято на протести

Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието . Половината села са на воден режим . През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците. Частично решение за пет от селата е да бъде пусната вода по каналите на "Напоителни системи" , която да вдигне нивото..

публикувано на 18.06.24 в 06:52