Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български писатели разказват коледни истории в нов сборник

Снимка: pixabay.com

"Когато Захари Карабашлиев започна да ни кани в най-горещите летни дни да напишем коледен разказ, всички имахме едно и също затруднение. Ние нямаме българска традиция за коледен разказ. Всички започнахме да се питаме какво е коледен разказ". 

Това сподели пред БНР Веселина Седларска, журналист и писател. Тя е един от авторите в сборника с разкази "Нашата Коледа" със съставител Захари Карабашлиев. Нейният разказ е озаглавен "Мълчанието на егенетата". 

Писателят Захари Карабашлиев събира разкази на любими български творци, за да ни припомни истинското значение на празниците. Сборникът е като жилищна кооперация в студена снежна декемврийска вечер. Отвъд снежинките и меката светлина, която струи от прозорците, ще видите множество неща - семейства, празник, копнежи и надежди. Хора, които просто искат да бъдат заедно. Топлина, която се изправя срещу студа на най-дългата зимна вечер. Коледа е. 

"Първата ми мисъл беше за една ужасна Коледа. За нещо, което се случи на Коледа през 1974 година, част от моята биография. Това беше жестоко убийство на студенти в блок в Студентски град. Един ученик, гледал "Кръстникът", беше решил да възпроизведе 16 изстрела, каквито беше видял във филма. Около 8 души починаха, сред тях и бременна студентка. Това беше най-страшната ми Коледа. Аз бях студент тогава. Но реших да разкажа нещо смешно - за нашето пребиваване в интернет и за неумението да се борави с инструмент, който не е бил част от нашата младост", допълни Седларска в предаването "12+3". И продължи, че за нея Коледа не е време, а място или човек:  

"Коледа е там, където сърцето ти принадлежи, където се изпълва със сила и яснота". 

Сред останалите автори в сборника са Захари Карабашлиев, Йорданка Белева, Тони Николов, Радослав Бимбалов, Теодора Димова, Мария Донева, Михаил Вешим, Николай Терзийски, Иван Ланджев. 

Интервюто с Веселина Седларска можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нощни руски атаки в Киев и Лвов

Украинската столица Киев и западният град Лвов бяха подложени на руски въздушни атаки тази нощ. В ранните часове на нощта украинската армия съобщи за дронове, насочени към Днепропетровска, Полтавска и Виницка област. Тревога беше обявена и в Херсонска и Николаевска област. При въздушен удар срещу енергиен обект в Полтавска област е възникнал..

публикувано на 08.05.24 в 07:56
Изглед към сградата на британския парламент

Британските университети на среща, има 14 студентски лагера за пролалетинска подкрепа

Управителите на британските университетите  ще присъстват на спешна среща на Даунинг Стрийт, за да обсъдят антисемитизма, тъй като пропалестинските протести за солидарност продължават да ескалират в университетите в Обединеното кралство, като 10 студенти се заканиха да започнат гладна стачка. Риши Сунак  заяви по  врeме на среща на неговия..

публикувано на 08.05.24 в 07:56
Арести на пропалестински протест в Чикаго, 15 април 2024 г.

Газа: Американското пристанище е завършено, арести и сблъсъци в Европа

Изграждането на изкуственото временно американско пристанище в Газа, което да улесни доставката на хуманитарна помощ, е завършено. Заради лошите метеорологични условия обаче, не може да бъде придвижено до определеното място, съобщи Пентагонът. Според плана хуманитарната помощ първо ще бъде товарена на кораби в Кипър, а оттам ще бъде доставена в..

публикувано на 08.05.24 в 07:47

Радев на официално посещение в Азербайджан

Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Република Азербайджан, по покана на своя колега президента Илхам Алиев. Укрепването и задълбочаването на двустранното стратегическо партньорство в икономиката, енергетиката, високите технологии, иновациите, транспорта и туризма са във фокуса на посещението на делегацията ни водена от..

публикувано на 08.05.24 в 07:39
Протест срещу изграждането на велоалея

И днес протест в центъра на столицата заради велоалея

Протестите за промените в движението в София се очаква са продължат и днес. Десетки хора се събраха снощи на кръстовището на булевардите "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий". Причината е промяната в паркирането и движението в района, въведена от Столична община - заради изграждане на велоалея. Гергин Борисов: Само с 50 намаляват паркоместата..

публикувано на 08.05.24 в 07:37
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Протест в столицата година след смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Една година след смъртта на Ани и Явор, чийто живот бе отнет на пешеходната пътека при кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе" в София, от Фондация "Ани и Явор: Ключът е любовта" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата“ организират протест тази вечер на мястото на инцидента. В знак на съпричастност след трагедията, при..

публикувано на 08.05.24 в 07:32

Теглят в ЦИК номерата на бюлетините на партиите за изборите на 9 юни

В 16 часа днес Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определи чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите, коалициите и Инициативните комитети за предстоящите избори на 9 юни. Също с теглене на жребий ще бъде определен и редът за представяне на кандидатите, регистрирани от политическите формации и Инициативните комитети, в..

публикувано на 08.05.24 в 07:27