Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурно заседание на Общинския съвет в Пловдив на фона на протест

Със силно гражданско присъствие започна работа Общинският съвет на Пловдив. Първа точка е упълномощаване на представителя на Община Пловдив как да гласува на Общото събрание на "Пълдин Туринвест", на който трябва да се реши дали да се приемат акциите на община Варна.

В началото Филип Доминов, представител на гражданите, присъстващи на сесията, припомни, че пловдивският панаир е най-големият в Югоизточна Европа и призова общината да използва блокиращата си квота. „Днес е единственият шанс пловдивският панаир да не стане герговски панаир“, каза той.

Адв. Николай Василев призова ОбС да запази за поколенията Пловдивския панаир, тъй като е сред символите на Пловдив.

Председателят на групата общински съветници на ДБ Веселина Александрова обясни, че ОбС трябва да упълномощи представителят на община Пловдив Ясен Михайлов да гласува против увеличаването на капитала, като използва механизма за защита на общините в смесени дружества. Ако все пак се приемат, кметът Здравко Димитров да обжалва решението. Да спрем апорта на акциите на община Варна, защото иначе делът на Пловдив ще спадне до 22,9 %, призова тя.

Независимият общински съветник Георги Величков припомни, че Пловдив има 2 стратегически обекта – летището и Панаира, като и двата се водят умишлено към унищожаване. „Панаирът гине сега, идеята е да се даде без пари на частни лица“, каза той.

Председателят на групата „Автентична лява БСП“ Николай Радев заяви, че ако не апортира акциите си в "Пълдин Туринвест", община Варна ще ги продаде на друг инвеститор, затова преложеният вариант е „най-малкото зло“.

Дебатите в залата продължават под бурните реакции на присъстващите десетки граждани.

Пропомням, че извънредното общо събрание на "Пълдин туринвест" е насрочено за по - късно днес и на него трябва да се приемат дяловете на община Варна, представляващи 29% от собствеността на панаира. Очаква се след прехвърлянето им делът на бизнесмена Георги Гергов в изложбения център да нарасне на 79%, а община Пловдив да стопи своите 25% участие.

Според кмета Здравко Димитров акционерното събрание ще се проведе в противоречие със закона, защото все още не е изтекъл едномесечният срок от изпращането на поканата до общината като акционер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трамвай дерайлира в София

Трамвай е дерайлирал в София.  Инцидентът е станал във вторник вечерта на булевард "Константин Величков" и за малко не ударил уличен стълб.  "Пред мен стана и такъв трясък се чу и се вдигна прахоляк", сподели очевидец на случката.  За щастие при инцидента няма пострадали.  Кадри от местопроизшествието показват, че релсовият път е в много..

публикувано на 11.06.24 в 21:55
Снимката е илюстративна

Голям пожар бушува на западното крайбрежие на Кипър в област Пафос

Голям пожар бушува извън контрол на западното крайбрежие на Кипър, в област Пафос. Кипър активизира Националния план за действие при изключително сериозни инциденти и поиска международна помощ по Европейския механизъм за гражданска защита /RescEU/ за осигуряване на допълнителни въздушни средства за гасене на огъня. Пожарът е избухнал в ранния следобяд,..

публикувано на 11.06.24 в 20:24
Маргаритис Схинас

Маргаритис Схинас е уверен за втори мандат на Урсула фон дер Лайен

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас е оптимист за резултатите от изборите за Европейски парламент.  В интервю за гръцките медии Маргаритис Схинас заяви, че както десните, така и левите партии, които влизат със свои депутати в Европарламента, са политически сили, които гарантират успешно развитие на Евросъюза в..

публикувано на 11.06.24 в 20:15

Красимир Събев от ГЕРБ-СДС е с най-много преференции за народен представител от Смолян

Доктор Красимир Събев от ГЕРБ-СДС е с най-много преференции от кандидатите за народни представители на поредните избори за НС от Смолян. Той ще бъде за пети път депутат от 22-ри МИР - Смолян. Д-р Красимир Събев е получил 3018 преференции, а вторият в листата на ГЕРБ-СДС, Тодор Батков – син е с лична подкрепа от 2177 избиратели. Трети по..

публикувано на 11.06.24 в 20:13
Вицепрезидентът на България Илияна Йотова

Вицепрезидентът: Тревожна амалгама от умора, апатия и протестен вот

Отговорност на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е да предложи нова формула за управление, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в първия си коментар след неделния предсрочен парламентарен вот. При обработени 100% протоколи: ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС - 17,07%, ПП-ДБ - 14,33% Тя направи изявление пред журналисти преди откриването на временната изложба..

публикувано на 11.06.24 в 19:52

Работници от "Солвей соди" в Девня събират подписи за ефективен стачен протест

Работници от технологичния персонал на завода за калцинирана сода "Солвей соди" в Девня излязоха на протест пред сградата на дружеството заради подценяване на труда им от работодателя, те събират подписи за обявяване на ефективен стачен протест в работно време. Днешният протест е предупредителен, посочи Даниел Куюмджиев, председател на КНСБ в..

публикувано на 11.06.24 в 19:49
Пастор Даниел Хъл в съда в Сливен

Делото срещу пастора Даниел Хъл отново не тръгна

За пореден път не бе даден ход на делото срещу британския пастор Даниел Хъл, обвинен в педофилия и блудствени действия с 14 деца от кв. „Надежда“ в Сливен. Причината за това стана нов отвод на съдебния състав на Районния съд. Преди заседанието съда ограничи работата на медиите, като не позволи доближаването до вратата на съдебната зала,..

публикувано на 11.06.24 в 19:10