Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министри Демерджиев и Милков на визита в Хага заради присъединяването на България към Шенген

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че в понеделник и вторник ще бъде на визита в Хага заедно с министъра на външните работи Николай Милков, където ще проведе двустранни срещи във връзка с присъединяването на България към Шенген.

Той говори пред журналисти преди началото на заседанието на министрите на вътрешните работи и правосъдието в Брюксел.

В програмата са предвидени и срещи с министъра на вътрешните работи на Нидерландия, която е най-категорично противопоставящата се държава на присъединяването ни към пространството за свободно движение.

"Каквото има да се случва, ще се случва до 8-и декември", каза министър Демерджиев, визирайки предвидения за тази дата Съвет "Правосъдие и вътрешен ред".

Днес той е провел предварителни разговори с министъра на вътрешните работи на Австрия, представителката на Швеция и с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

На въпрос на "Хоризонт" за резервите на втората по големина партия в Швеция към нашето присъединяване, той отговори:

"Нито Австрия, нито Швеция заявиха категорични позиции срещу присъединяването ни в момента, но те имат своите изисквания -искат информация, искат време, искат дебат. Трябва решение на съответните органи в Швеция - в случая парламента. Така, че работим, позитивни сме и трябва максимално да използваме времето си до 8-и декември".

Нидерландия в момента не посочва конкретни резерви, а ще изчака доклада на мисията на ЕС от проверката по външните граници, каза министър Демерджиев и припомни, че той е положителен.

За опазването на външните граници България ще поиска финансова помощ, както и помощ от ФРОНТЕКС, а и сили от страните членки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

657 нови случая на морбили през последната седмица в Румъния

В Румъния са регистрирани 657 нови случая на морбили през последната седмица, съобщи Националният институт за обществено здраве, цитиран от Аджерпрес. 18 са смъртните случаи в резултат на заболяването в северната ни съседка от 1 януари 2023 г. За този период са потвърдени близо 20 хиляди случая на морбили във всички региони на страната. Най-много..

публикувано на 26.06.24 в 20:11
Президентът на Кения Уилям Руто

Президентът на Кения оттегля закона за повишаване на данъците

Президентът на Кения Уилям Руто обяви, че ще оттегли новоприетия закон за повишаване на данъците, който предизвика масови протести в цялата страна. По последни данни, при безредиците до момента са загинали най-малко 23 души. В обръщение към нацията президентът Уилям Руто заяви, че няма да подпише законопроекта - ден, след като беше одобрен от кенийския..

публикувано на 26.06.24 в 20:02

Втори случай на лаймска болест в Монтанска област

Жена от ломското село Ковачица се лекува от лаймска болест. Случаят е втори за годината в област Монтана.  През изминалата седмица има и двама болни от хепатит . Жената, разболяла се от лаймска болест, е на 90 години, уточниха от хигиенната инспекция в Монтана. Заболяването се получава след ухапване от кърлеж.  Това е вторият случай на..

публикувано на 26.06.24 в 19:22
Милена Милотинова

Милена Милотинова: Евроинтеграцията на Северна Македония зависи от самата нея

Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи от самата нея .  Коментара направи пред БНР журналистката Милена Милотинова, автор и водещ на предаването "Брюксел 1" по телевизия "България Он еър". " Има Преговорна рамка, с която РСМ трябва да се съобрази и трябва да изпълнява . Има договори с България и Гърция, както и протоколи към тях,..

публикувано на 26.06.24 в 19:03

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници в неравностойно социално положение, завършили с отличен успех. Подкрепа получиха шестима абитуриенти. Пет еднократни стипендии по 500 лева и две по 400 лева връчиха дамите от женското благотворително дружество в Габрово на шестима зрелостници в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

Рекордни горещини в Пакистан, десетки жертви

Рекордни горещини в Пакистан създадоха проблеми на хиляди и взеха десетки жертви. В болници в най-големия пакистански град Карачи се лекуват хиляди хора, получили топлинен удар, след като поредна гореща вълна засегна уязвимата от климатичните промени страна, съобщиха местните власти. Повече от 1700 души са получили медицинска помощ в южната провинция..

публикувано на 26.06.24 в 18:52

Code for Romania - най-голямата организация за граждански технологии в света

За постиженията на неправителствения сектор в Румъния и по-конкретно - на общността за цифрови решения в полза на обществото, Владимир Митев от Румънската редакция на Радио България разговаря с Ана Блидару - директор гражданска инфраструктура на Code for Romania - най-голямата организация за граждански технологии в света. Каква е..

публикувано на 26.06.24 в 18:47