Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва обмисля 3 варианта за отговор на тавана на цените за руски петрол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Русия обмислят три варианта за отговор на въвеждането от страните от Г-7 и ЕС на таван на цените за вноса на руски петрол, съобщава сайтът на вестник "Ведомости".

Първият вариант е пълна забрана за продажба на петрол на държави, подкрепили ограничението, включително ако купуват суровини от Русия не директно, а чрез страни посредници.

Вторият - забрана за износ по договори, които включват условие за таван на цената, независимо коя страна е получател. Третият вариант, който се разглежда, е въвеждането на така наречената индикативна цена, т.е. определяне на максимална отстъпка за руския петрол Urals спрямо референтния сорт Brent, като с увеличаване на отстъпката продажбите ще бъдат забранени.

Според източник на "Ведомости" към момента нито един от тези варианти не е одобрен, възможни са други алтернативи или комбинация от тях.

Агенция Блумбърг пък съобщи, че Русия също така обмисля определянето на долна гранична цена за своите международни продажби на петрол. Москва може или да наложи фиксирана цена за руските барели суров петрол, или да определи максимални отстъпки спрямо международните показатели, на които те могат да бъдат продадени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хор

Празничен концерт на абитуриентите от хор "Звъника" в Плевен

Стотици песни, десетки пълни зали с почитатели на детското хорово изкуство и първото излизане на сцени. Това отново си припомниха абитуриентите от хор "Звъника", една от емблемите на Плевен. Създател и ръководител е Ваня Делийска. Заради големите си заслуги към развитието на детското творчество е удостоена с най-високото звание "Почетен гражданин"...

публикувано на 17.06.24 в 11:21

Автобус на водород тръгва по маршрута на тролейбус №9 в София

Автобус, задвижван с произведен у нас водород, ще се движи по тролейбусна линия номер 9 в София, а возенето в него ще е безплатно. Той е част от започващите тази седмица "Български водородни дни". Целта е БАН да представят ползите и потенциала на чистия водород. Задвижваният с водород автобус ще е по улиците на София до 20 юни. След това..

публикувано на 17.06.24 в 11:17
Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда да бъде възстановен политическият диалог в България

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда да бъде възстановен политическият диалог в България. Според Йотова "търпението на българските граждани се изчерпва" и скоро трябва "да се поздравим със стабилно правителство". Вицепрезидентът за пореден път потвърди тезата си, че отговорността сега се носи от първата политическа сила и нейния..

публикувано на 17.06.24 в 10:40

Пияни и дрогирани шофьори са задържали през почивните дни полицаите в Свищов и Велико Търново

Пияни и дрогирани водачи са задържали през почивните дни полицаите в Свищов и Велико Търново. В крайдунавския град при един от шофьорите дрегерът е отчел над 3 промила алкохол. 60-годишинят свищовлия е спрян при специализирана полицейска операция, а апаратът е отчел 3,16 промила алкохол в издишания въздух. Водачът е отказал кръвна..

публикувано на 17.06.24 в 10:32
Рая Назарян, Теменужка Петкова, Деница Сачева

Разговорите за кабинет започват още днес, ГЕРБ-СДС изпратиха покани до парламентарните формации

ГЕРБ-СДС изпрати покани до политическите сили в Народното събрание за обсъждане на възможностите за съставяне на експертно правителство. Въпреки първоначалните очаквания разговорите да започват в утрешния ден - преговорите са насрочени още за днес.   Първата среща ще е с ДПС в 13 часа в сградата на Народното събрание. Следват срещи с ПП-ДБ и..

публикувано на 17.06.24 в 10:24

Забраната за износ на инсулини и лекарства за понижаване на кръвната захар се удължава с още месец

Забраната за износ на инсулини и лекарства за понижаване на кръвната захар се удължава с още месец, считано от днес. Това предвижда заповед на здравния министър Галя Кондева. Заповедта обхваща и антибиотиците за деца. Според мотивите за издаването ѝ има нови данни от извършени проверки, които установяват нередовни доставки, забавяне или..

публикувано на 17.06.24 в 10:09

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От днес до 21 юни ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Те ще се провеждат в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове. Инициативата е част от кампанията "Седмица на отворените врати", която се организира в изпълнение..

публикувано на 17.06.24 в 10:05