Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко се увеличават вандалските прояви в Благоевград

Снимка: Кети Тренчева

Рязко се увеличават вандалските прояви в Благоевград. Предимно в нощните часове млади хора унищожават парапети, пейки, цветни композиции, а преди ден посегнаха и на коледната украса в центъра на града.


Въпреки системата за видеонаблюдение, обхванала цялата централна част на града, и наличието на денонощни дежурства от служителите в общинския инспекторат, вандалските прояви в областния център рязко се увеличиха, признава кметът на Благоевград Илко Стоянов.

"Притеснява ни. Вандалските прояви са нещо наистина неприятно, което влияе не само на администрацията, а на цялото общество. Като че ли идва време да си плащаме за цялото това време, в което изпуснахме това поколение", споделя той. По думите му вандалите са предимно млади хора.


"Да отидеш да повредиш коледната украса – няма никакъв смисъл от това, нито е геройство. Не разбирам защо го правят. Радвам се, че обществото реагира отрицателно към такъв тип прояви. Радвам се, че малките деца, които растат в момента, като че ли растат с друго възпитание. Сигурен съм, че ще дойде времето, в което обществото отново да си върне това положително отношение към средата", коментира кметът на града.


Преди броени дни отвори врати Коледното градче с красивите дървени къщи, разположени в централния градски парк. Всяка вечер грейват светлините на коледната украса в Благоевград и нищо не подсказва, че се правят икономии. А кметът е категоричен, че няма да пести от коледния дух.


Илко Стоянов обаче признава, че цените на енергоносителите и липсата на бюджет, адекватен на реалността, може да наложи сериозни рестрикции и дори затваряне на учебни заведения. Кметът отправи и откровена критика към силната централизация на управлението в държавата:

"Нещата са толкова централизирани, че всички сме зависими в момента от други фактори, които се намират в София. Всяка община носи отговорност за това да се справи сама със своите проблеми. Това е нормален модел, който съществува в Европа".

Снимки: Кети Тренчева

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Алея на книгата" гостува в Габрово

Най-мащабното пътуващо книжно изложение "Алея на книгата" гостува в Габрово. То ще бъде открито в 17:30 часа и ще продължи до неделя. Шатрите ще бъдат разположени на пешеходната улица "Радецка" Щандовете ще работят до събота от 10 до 19 ч., а в неделя –до 14:00 часа. Тазгодишното издание на книжното изложение ще събере представители на..

публикувано на 13.06.24 в 10:27
Австрийският канцлер Карл Нехамер

Парламентарни избори в Австрия на 29 септември

Австрийското правителство, наближаващо края на петгодишния си мандат, обяви официално, че следващите парламентарни избори в алпийската република ще се произведат на 29 септември, предаде АП, цитирана от БТА. Новината беше съобщена непосредствено след победата със съвсем малка преднина на крайнодясната Партия на свободата над консервативната..

публикувано на 13.06.24 в 10:26

Да обиколиш Европа с колело

Пътешественикът Панайот Изцакирис реши да осъществи една от мечтите си – да обиколи Европа с колело. "Тръгнах от Залцбург, Австрия. Ще продължа през Словения, Хърватия, Босна, Черна гора, Албания и после до Солун, Гърция", посочи той пред БНР, като разказа, че всеки ден кара по 100-120 км. На места пътешественикът е използвал влак заради лошо..

публикувано на 13.06.24 в 10:21

Евроминистри предлагат забрана на свободното движение на руски дипломати в ЕС

В писмо до върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел - 8 външни министри призовават да бъде отнето правото на свободно движение на руски дипломати и членовете на техните семейства в Съюза, пише "Политико". "Тази мярка значително ще намали оперативното пространство за руските агенти", пишат още външните министри, които..

публикувано на 13.06.24 в 10:16
Александър Александров

Директорът на "Топлофикация – София" е подал оставка

Изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Александър Александров освобождава поста си. Това става, след като лидерът на "Спаси София" Борис Бонев изнесе информация, че Александров е подписвал договори за ремонти и други дейности, които след това са се изпълнявали от фирма на жената, с която живее на семейни начала. В лична позиция до..

публикувано на 13.06.24 в 10:05

Кампанията "Пет минути за ЗДРАВЕ" започва от Плевен

От Плевен започва кампанията "Пет минути за ЗДРАВЕ". С безплатни изследвания чрез телемедицина се предлагат проверка на основни здравни показатели на белия дроб. Целта на инициативата е превенция на рака на белия дроб и тютюнопушенето Само за 5 минути, докато седи в специално кресло, всеки може да направи своето високотехнологично..

публикувано на 13.06.24 в 09:51

Летни литературни маршрути в София

Утре, 14 юни, започват новите летни литературни маршрути в София. Литературните разходки се организират от фондация "Прочети София".  Откриващото събитие е приятелски мач с участието на Магдалена Малеева, съчетан с разговор за каузите, политиките и честната игра. Гост ще бъде британският автор Крис Клийв. "Той говори за състезанието,..

публикувано на 13.06.24 в 09:42