Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В новия програмен период към земеделците има по-високи изисквания, свързани с околната среда

Стратегическият план може да се изменя веднъж годишно, но не може да се изтегли обратно за преработка

Снимка: Архив

Брюксел одобри Стратегическия план на България за земеделието за програмния период до 2027 г.

"Говорим за малко над 8 милиарда евро", уточни пред БНР Светлана Боянова, съветник на министъра на земеделието и председател на Института за агростратегии и иновации.

"5 милиарда европейска част – включват 4 милиарда директни плащания, останалите милиард и малко са за развитие на селските райони. Когато добавим към тях и националното финансиране, добавям и преходна национална помощ, тогава сумата е над 8 милиарда", поясни Боянова.

Тя определи преговорите като тежки.

"Новото в следващия програмен период е, че се дава възможност на страните членки според спецификите си, според тяхното земеделие, да направят правилата. Но тъй като сме в рамките на общите европейски цели, на общи интервенции, на някои места беше много трудно да се убеди комисията, че има българска специфика и не можем да го приложим, както в друга държава."

Снимка: БГНЕС

Към земеделските ни стопани вече има по-високи изисквания, свързани с околната среда, подчерта Светлана Боянова.

"Т.нар. завишена екологична условност. За да си вземеш директното плащане на площ, трябва да положиш повече усилия, свързани с околната среда."

Целият Стратегически план може да бъде изменян само един път годишно, включително по искания като тези на животновъдите за ставките, поясни съветникът на земеделския министър.

Боянова обаче е категорична, че не е възможно целият план да се изтегли и да се преразгледа изцяло, за каквото настояват организации в земеделието, заявили готовност за нов протест.

"Вече одобрен стратегически план няма как да се върне."

Светлана Боянова  Снимка: БГНЕС

Светлана Боянова прогнозира, че заради новите моменти всички страни членки ще искат изменения на стратегическите си планове още в първата година. 

Има интервенции, които засилват пазарното място на нашите земеделски производители, посочи още тя.

"За плодове и зеленчуци например. Също има такава интервенция, развита в селските райони, за краен продукт. Намалена употреба на пестициди и нитрати – стимулът ще бъде точно за такива продукти, български."

Затова според нея може да се говори за частични резултати, но не може да очакваме концептуално да решим въпроса за сектор плодове и зеленчуци през Стратегическия план.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни информира и за тази визита. Надявам се следващата седмица да ни каже повече за нея във Вашингтон и да..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се..

публикувано на 05.07.24 в 14:43

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още за "Хоризонт" Асен Александров. Според него учителите трябва да възприемат това не като задължение,..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44