Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ЕП започна процедура по отстраняването на зам.-председателката Ева Кайли

Ева Кайли
Снимка: Европейски парламент

Лидерите на всички политически групи в Европейския парламент се споразумяха да отстранят от длъжност заместник-председателката на институцията Ева Кайли, която бе арестувана в рамките на разследване за корупция, предадоха информационните агенции.

Европейският парламент вече замрази пълномощията на 44-годишната Кайли в качеството ѝ на заместник-председателка на институцията.

За да бъде отстранена Кайли от длъжност обаче, е необходимо да има гласуване по този въпрос в пленарната зала и две трети от евродепутатите да подкрепят мярката. Възможно е гласуването да се състои днес.

Кайли, която е представителка на гръцките социалисти, и още трима души бяха арестувани по обвинения в участие в организирана престъпна група, пране на пари и корупция, съобщи белгийската прокуратура.

Четиримата са обвинени, че са оказвали влияние върху процеса по вземане на решения в Европарламента в полза на Катар, като в замяна на това са получавали пари и подаръци. Катар отхвърля тези твърдения, отбелязва БТА.

"Тя (Кайли) казва, че е невинна. Това мога да ви кажа", заяви пред телевизия "Оупън ТВ" Михалис Димитракопулос, адвокат на Кайли, който се намира в Гърция.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В община Велико Търново раздават бюлетините и изборните книжа

В община Велико Търново започна раздаването на бюлетините и изборните книжа на разкритите 142 секции за изборите утре. Изборни състави от селата са притеснени за отчитането на вота, но не смятат, че допълнителните 25 лева на човек за безгрешно попълнен протокол ще подпомогне изборния процес. С полицейски ескорти започна транспортирането на..

публикувано на 08.06.24 в 13:04
Хотел в Кипър

Климатичните условия в Кипър - важен фактор за активността на гласоподавателите

Засилен е напливът в хотелите по крайбрежието и в планинските райони на Кипър в изборния уикенд, съобщиха от Кипърската хотелиерска асоциация. Климатичните условия се смятат за "важен фактор" за активността на гласоподавателите утре. Резервациите са се увеличили значително заради рекордните горещини през тази седмица, които изпратиха кипърците..

публикувано на 08.06.24 в 12:54
Найджъл Фарадж

Найджъл Фарадж смята, че е възможно до 5 години да стане лидер на опозицията във Великобритания

В интервю за вестник "Таймс" Найджъл Фарадж заяви, че е напълно възможно до пет години той да стане лидер на опозицията във Великобритания. През седмицата Фарадж направи рязък завой в политиката си като обяви, че се кандидатира за общите избори на 4 юли. Статистиката показва, че това ще бъде осми опит на новия лидер на партията..

публикувано на 08.06.24 в 12:50

Продължава горещата вълна в Гърция, температурите удрят 44 градуса

Продължава горещата вълна в Гърция. Метеоролозите прогнозират повишение на температурите до 44 градуса. Извънредно съобщение на Гражданска защита и здравните власти предупреждава за температури над 40 градуса в следващите дни. Според метеоролозите от понеделник навлиза много гореща вълна с въздушни маси от Африка придружени с прах...

публикувано на 08.06.24 в 12:49
Десислава Йонкова

203 333 с право на глас в област Велико Търново, сред тях и 14 столетници

В област Велико Търново на изборите утре имат право да гласуват 14 столетници, като най-възрастният е на 103 години. За първи път своя вот може са упражнят 857 младежи, навършили пълнолетие от местните избори миналия октомври до сега.  В област Велико Търново гласоподавателите за Народното събрание са 203 333 или с 2633-а повече от имащите..

публикувано на 08.06.24 в 12:45

Проф. Киран Клаус Пател: Само НАТО може да възпре нова руска агресия

"Не можем да приемаме за даденост основите, върху които сме изградили европейския си начин на живот и ролята си в света". Това написаха в съвместна статия във "Файненшъл таймс" френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц миналата седмица. Войната в Украйна се обърна в полза на Русия. Икономиката на Европа куца зад САЩ...

публикувано на 08.06.24 в 12:25
проф. Здравко Попов

Проф. Здравко Попов: Възобновен е дебатът за това как да изглежда ЕС

Възходът на крайната десница в Европа има много бащи . "Един от тях е левицата", каза наскоро в интервю за "Шпигел" известният френски философ и социолог Дидие Ерибон. Левицата, загърбила през последните десетилетия социалната политика. През 90-те години на миналия век глобализацията изтръгна от ръцете й грижата за традиционния електорат -..

публикувано на 08.06.24 в 12:00