Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС не подкрепи кабинет "Габровски"

Резултатите от прегласуването

Народното събрание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габровски за премиер, издигната с първия мандат на ГЕРБ-СДС. 

По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от Народното събрание, следващите две решения за структура и състав на кабинета не се гласуват.

След 3 часа дебати 238 народни представители дадоха своя глас, "За" - 113, "Против" бяха 125. Своята подкрепа дадоха депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Български възход". Против бяха БСП, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане".  


Изключеният от групата на БСП Явор Божанков също каза, че няма как да подкрепи предложения кабинет, въпреки усилията, които са положили.

По време на дебатите номинираният за премиер проф. Габровски заяви, че предложеното правителство е съставено от експерти в областите, които им се възлагат и те нямат ярка политическа принадлежност. Той допълни, че е поел отговорността, за да бъде прекратена спиралата от последователни предсрочни избори, да бъде възстановено доверието към институциите, както и диалогът между партиите. "България не просто е на кръстопът, а пред пропаст", каза Габровски. 

"Твърденията за голям шанс за съставяне на правителство със следващ мандат са погрешни. Най-голям шанс имаме днес, тук и сега", каза Габровски. 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че изборът на хората за проектокабинета надхвърля политическите пристрастия, тъй като политическият елит не е в състояние да излъчи стандартно коалиционно или еднопартийно правителство.  Според Атанасова това може да е единствената възможност да бъде излъчено работещо правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.  

Председателят на групата на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров обвини ГЕРБ-СДС и ДПС, че са свалили предишното правителство, а половин милион души са ги подкрепили на 2 октомври. 

"За 2 месеца българските граждани очакваха парламентът и служебното правителство очакваха бюджет, решителни действия в посока истинска и дълбока съдебна реформа и усилия за влизане в Шенген. Вместо това парламентът се занимаваше с връщането на хартиената бюлетина. Днес ни предлагате правителство, което не изпълнява най-важното условие - да може да носи политическа отговорност." - каза Андрей Гюров.  

Председателят на групата на ДПС Мустафа Карадайъ определи днешния ден като исторически, съдбоносен за бъдещето на страната, с оглед войната, икономическата криза, липсата на оперативни програми. Това изисква отговорно държавническо мислене и партийни компромиси. Днес можем всички да се обединим с общи приоритети. Най-лесно е да кажем "Не" на правителството на Габровски, каза Карадайъ. "Алтернативата обаче са предсрочни избори, които ще възпроизведат сегашната ситуация, подлагайки на риск бъдещето на държавата". Правим огромен компромис, искаме да дадем шанс кризите да бъдат решени, каза председателят на групата на ДПС.

Председателят на групата на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че в момента българският народ няма доверие на държавата.

"Не чух думата независимост, свобода, демокрация. Когато започна да се развива нашата демокрация 90-те години, това бяха основните думи, които се използваха. 32 години след първите свободни избори в България вече приемаме изборите като заплаха, изборите са риск единствено в тоталитарните общества", заяви Костадинов.

Преди началото на работния ден 4 от 7-те парламентарно представени партии заявиха, че остават на вече заявената категорична позиция "против" кабинета "Габровски" - "Продължаваме промяната", "Възраждане", БСП и "Демократична България". Дебатите в зала не промениха позициите им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски: Има дежурни, които не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред

Постоянно има дежурни, които се занимават с това да не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред . Това заяви пред БНР бившият македонски премиер (1998-2002 г.) Любчо Георгиевски, лидер на ВМРО-Народна партия. " Всеки път, когато отношенията се подобряват, се случва някой да започне да ги влошава . ... Не знам какво в този момент..

публикувано на 27.09.24 в 18:02
Христиана Бацелова

Д-р Христиана Бацелова: Необходимо е и двата пола да бъдат ваксинирани срещу HPV

По данни на Европейската ракова информационна система за 2022 г. България е на второ място в ЕС по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка с 503 смъртни случая. Това е втората водеща причина за смърт от рак при жените от 15 до 45 години в България.   Експерти настояват и момчетата да получават безплатна ваксина срещу човешки..

публикувано на 27.09.24 в 11:17
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

Изследване за образованието: 80% искат повече практически упражнения и формиране на компетентности

" Учителят се е превърнал в плен на документа. Учителят не е момчето за всичко - той не би трябвало да пази в коридора, на двора или в автобусите. Несвойствените дейности претоварват учителя и той не издържа и отива да прави нещо друго или не е ефективен за своите ученици. Тези неща трябва да решим, за да запазим учителите и да задържим младите в..

публикувано на 27.09.24 в 10:14

Маринела Величкова: Сред хората в РСМ няма съвсем ясна картина за това какво е възможно

" Очаквам ясна позиция на албанските партии, за да се опитаме да се ориентираме какво следва оттук нататък ". Това заяви пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова.  Вчера постоянните представители на ЕС единодушно решиха да започнат преговори с Албания за членство в ЕС, но не и с Република Северна Македония. Решението на ЕС..

публикувано на 27.09.24 в 09:00

Радосвета Стаменкова: Не можем да задраскаме интернет, но можем да модерираме

Децата у нас са сред най-пристрастените към социалните мрежи. 34% от подрастващите съобщават, че играят онлайн игри всеки ден . Това е един от тревожните изводи на последното проучване върху зависимостта на децата от социални мрежи. Проучването "Здравно поведение при деца в училищна възраст" изследва около 280 хил. деца на 11, 13 и 15 години в..

публикувано на 26.09.24 в 11:05

Хора с увреждания в планината: Мисия възможна

" Хората с увреждания нямат нужда от съжаление, те имат нужда да се държим с тях като равни, което е проблем в България . Не всеки го разбира. Хората като че ли малко странят, а всъщност те са толкова пълноценни хора, колкото и ние. Това, че имат някакъв двигателен проблем не ги прави по-малко хора от нас ". Това каза пред БНР Вера Асенова..

публикувано на 25.09.24 в 10:47

Росина Тодорова: Младото поколение има твърде ниска здравна култура

Хората подценяват проблемите, които замърсеният въздух създава . Това заяви пред БНР Росина Тодорова - председател на Сдружение "Жените в бизнеса и професиите - София", преди пресконференцията "На въздух: Да седнем заедно и да поговорим за профилактиката преди лечението". Темата е част от по-големия проект "Пейка за здраве"...

публикувано на 25.09.24 в 09:52