Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малкият бизнес масово не знае, че Министерството на икономиката го пита за еврото. Онлайн анкетата приключва днес

Снимка: Pixabay

Днес изтича срокът, в който от малките и средни предприятия могат да се включат в анонимна онлайн анкета на Министерството на икономиката за предизвикателствата пред тях по пътя към еврозоната. Проучването протича на доброволен принцип.

Масово малкият бизнес не знае за анкетата, алармира пред БНР Елеонора Негулова, председател на УС на Националното сдружение на малкия и среден бизнес. Същевременно тя напомни, че 99,2% от бизнеса попада в категорията микро, малки и средни предприятия.

Системен проблем през последните над 30 години е липсата на национална мрежа от центрове по местно развитие. Министерството на икономиката е приело стратегическо решение още през 2016 г., но нищо не е направено, така че "обратната връзка от бизнеса е много трудна и опосредствана", поясни Негулова.

В Националното сдружение на малкия и среден бизнес членуват 3600 фирми на фона на 360 000 предприятия. Затова сдружението членува и в по-големи бизнес организации, но по думите на Негулова не могат да покрият "този системен дефицит".

"Трябва да има таргетирана информационна кампания – отделните сегменти на българското общество да бъдат запознавани, всички тези промени да им бъдат превеждани на разбираем език", категорична е Елеонора Негулова.

Негулова е инвеститор в Криводол и отчита трудностите за малките предприемачи в малките населени места, включително по предстоящото въвеждане на еврото.

"Трябва да се опознаят механизмите на еврото и как то работи. Когато не знаеш за какво става въпрос, ти всъщност вървиш на автопилот."

За малкия бизнес е важно да се случи масова дигитализация, смята още Елеонора Негулова.

"Да имат възможност да придобият базови дигитални умения."

Относно последните промени по ДДС ставките, които оставят предимство за ресторантьорите спрямо други сектори, Негулова коментира:

"Най-вероятно имат добра комуникация техните организации с депутатите. Има и други сектори, които биха могли да бъдат подкрепени. Други браншове на хранително-вкусовата промишленост биха могли да бъдат подкрепени."

Според нея е необходим по-стратегически подход и да има оценка на въздействието на подобни мерки.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пред рисковите секции във Велико Търново и региона полицейското присъствие се засилва

В област Велико Търново избирателната активност към 11 часа е 10,78 процента и е с едно на сто по-висока от изборите през юни. От десетте общини в региона най-висока е активността в община Сухиндол – 17,6 %, а най-ниска от 7,8 % е в община Горна Оряховица. 6 машини са спрели работа. От тях не се разпечатва вота на избирателите, а само номера на..

публикувано на 27.10.24 в 12:31

Информационните магистрали, от които вече зависи (почти) всичко

През последните години някои развития в технологиите се превърнаха в повод за прогнози за крах на човешката цивилизация. Алгоритмите в социалните мрежи са обвинени за убийството на понятието "истина". Видимите скокове на изкуствения интелект са вече инструмент и за постигането на зловредни цели и създават допълнително притеснение заради..

публикувано на 26.10.24 в 14:05
Татяна Викторова

Кампанията "Родители с тийнейджъри" на Асоциацията на козметиците в България започва на 28 октомври

От 28.10. до 03.11.24 г. (включително) ще се проведе поредното издание на кампанията " Родители с тийнейджъри"  по инициатива на Асоциация на козметиците в България . В рамките на една седмица членове на организацията – козметици ще организират ден на отворени врати в салоните си за красота и ще проведат безплатни..

публикувано на 20.10.24 в 08:32

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки. Целта е децата да получат повече информация за правилата за движение и управление на електрически превозни средства, посочени в общинската Наредба № 3. Знаят ли децата ни къде и как да се движат с тротинетки, така че да не застрашават другите, а..

публикувано на 20.10.24 в 07:34

С обичая Пануда се въвежда бебето в общността

Обичаят Пануда е предложението от област Добрич за попълването на Националната система „Живи човешки съкровища - България“ за 2024 година. Кандидатурата е подготвена от Народното читалище „Свобода - 1897“ в село Гурково, община Балчик. Предложението е в категорията „Социални обичаи, обреди и празнични събития“.  През месец ноември..

публикувано на 20.10.24 в 07:23

Община Русе не пуска представителен ансамбъл на престижен форум

Покана за участие в концерт по повод Деня на народните будители разбуни духовете в Русе и се стигна до протест на родители срещу ръководството на Общинския детски център за култура и изкуство . България ще бъде домакин на 53-тия Световен конгрес на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства . Това събитие е от..

публикувано на 18.10.24 в 06:32

За войната като "лейкопласт върху отворена рана"

Йосефа Орел е екскурзоводка, която показва графити из яфенските и телавивски улици. Тя не ги нарича изкуство, а визуален език за комуникация.  Може да се видят графити с вградени в него лицата на отвлечените на 7.10.2023 израелски и чужди граждани , много приличащ на популярния постер, станал символ на войната, която сега се води...

публикувано на 14.10.24 в 11:33