Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Николов: Често подвеждащите материали претоплят стара дезинформационна манджа

Георги Николов
Снимка: Ирина Недева

Публикация за филм, внушаващ пряка връзка между Covid ваксините и случаите на внезапна смърт, предизвика огромен интерес сред читателите на сайта на БНР. Тя е част от материалите, разработени от специалния ни отдел за проверка на факти. Дори авторът ѝ Георги Николов, остава изненадан от вниманието към темата за Covid-19, която вече не е толкава актуална.

Сюжетът се появява под формата на филм, обясни журналистът в предаването „Хоризонт до обед“.  

Наричам го псевдодокументален. Авторите му са работили и друг път в сферата на дезинформацията. Не препоръчвам гледането на продукцията. Този филм не иска да правите собствено проучване, той ви поднася „факти“ и не чака да се замисляте“.

Едно от основните твърдения в лентата е, че случаите на внезапна смърт се дължат на кръвни съсиреци, образувани в резултат на ваксината, разказа той.

„Има такива случаи. Те са документирани, но са от порядъка на 3 на милион, дори по-малко. Става въпрос за една определена ваксина, която не се използва в САЩ, а във филма очевидно се говори за нея“.

Автор на лентата, разпространяваща фалшива информация, е Стю Питърс, чийто акаунт в Туитър е премахнат, посочи още Николов.

„Той е известен с разпространението на дезинформация. Разпознаваем е в САЩ. В Европа не е толкова популярен“

Журналистът посочи още, че като част от разпространението на невярна информация, е било посочено, че лентата е дело на  популярната платформа „Нетфликс“.

Филмът е въздействащ и човек може лесно да се подведе, обясни той.

„Но в случай, че някой реши да се разрови и да потърси зададени резултати за внезапна смърт в Гугъл, ще установи, че не става въпрос нито за Covid-19, нито за ваксини“.

Често подвеждащите материали претоплят стара дезинформационна манджа, обясни още журналистът.

„Случва се да се сблъскаме и с публикации, произлизащи от сатирични сайтове, но „препирани“ от влиятелни хора през акаунтите им в социалните мрежи или в по-сериозни медии. Така се завърта една абсолютна измишльотина и достига до аудиторията като истина“.

Бил Гейтс е основен герой в тези теории на конспирацията, има го и във филма, отбеляза той.

Повечето хора дълбоко в себе си осъзнават, когато четат дезинформация, че са попаднали именно на това, смята Николов.

„Но тези новини, в които има дълбока конспирация, изглеждат по-интересни. Затова хората им се връзват“.

За малко повече от година има около 100 публикации в специалната секция за проверка на факти на БНР, посочи журналистът.  

Чуйте подробности в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама пострадали полицаи при безредици в края на мача между ЦСКА-София и ЦСКА 1948

Безредици възникнаха на Националния стадион "Васил Левски" и по-рано тази вечер, след като   фенове на ЦСКА-София, недоволни от очертаващата се загуба от ЦСКА 1948, нахлуха на терена малко преди изтичането на редовното време и се опитаха да се саморазправят с играчите. Три минути преди края на редовното време запалянковци на домакините от..

публикувано на 31.05.24 в 23:31
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Израелското предложение позволява връщане на всички заложници, премахване на "Хамас"

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху съобщи в петък, че Израел е упълномощил преговарящите да представят споразумение за примирие в Газа, след като президентът на САЩ Джо Байдън разкри подробности за триетапен план за прекратяване на огъня, който, според него, е предложен от Израел. Джо Байдън представи ново израелско предложение за..

публикувано на 31.05.24 в 22:55

Стотици деца от цялата страна се събраха във В.Търново за фестивала "Отворено сърце"

Стотици деца от цялата страна се събраха във Велико Търново за фестивала "Отворено сърце" за толерантност между различните етноси. Двудневният форум се организира за 19-а година от център "Амалипе". Езикът на омразата постепенно става език на толерантността и за това активно работят младите хора, а фестивалът е платформа за това, казва Елиза..

публикувано на 31.05.24 в 22:48
Президентът на САЩ Джо Байдън прави изявление в президентската резиденция в Йерусалим, 14 юли 2022 г.

Джо Байдън представи ново израелско предложение за прекратяване на огъня в Газа

Президентът на съединените щати Джо Байдън представи ново израелско предложение за прекратяване на войната с "Хамас" в Ивицата Газа. Израел го е представил на палестинската групировка чрез Катар. Става въпрос за триетапна пътна карта, включваща 6-седмично прекратяване на огъня, което да стане постоянно и след това възстановяване на Ивицата..

публикувано на 31.05.24 в 22:35

Във ВиК-Дупница не са получени заплатите за април и май

Заплатите за април и май не са получили във ВиК-Дупница, казаха от синдикалната организация в дружеството. На последното си заседание Общинският съвет гласува 200 хиляди лева да бъдат отпуснати от бюджета, за да могат работещите към 80 души в аварийните и поддържащите екипи, администрацията да получат възнагражденията си. Освен гласуваната..

публикувано на 31.05.24 в 22:19
Джо Байдън и Доналд Тръмп

Reuters/Ipsos: 10% от републиканците е малко вероятно да гласуват за Тръмп след осъдителна присъда

Десет процента от регистрираните избиратели на републиканците заявяват, че е по-малко вероятно да гласуват за Доналд Тръмп на президентските избори през ноември, след като бившият президент беше признат за виновен за фалшифициране на документи с цел да прикрие плащането на пари срещу мълчание на порнозвездата Сторми Даниелс, сочи анкета на..

публикувано на 31.05.24 в 21:57

Константин Mравов с наградa от конкурса Web Report 2024

Журналистът от програма "Хоризонт" на Българското национално радио Константин Мравов стана носител на специалната награда "Подкаст"   на годишните награди за чиста журналистика Web Report 2024. Той получи приза за подкаста "Попкултура" и серията, в която представя фрагменти от историята на може би най-значимите улични артисти сред децата на..

публикувано на 31.05.24 в 21:34