Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Добър вариант ще е третият мандат да дойде в ДБ, но първо да направим максимум за кабинет с втория"

Мартин Димитров: Трудно ще влезем в Шенген и в еврозоната с кабинетите на Радев

"С удължаването на Бюджет 2022 стана по-лошо"

Мартин Димитров
Снимка: БГНЕС

"Добър вариант би бил, ако третият мандат дойде в "Демократична България", но преди да използваме всички възможности за създаване на правителство с втория мандат, въобще не трябва да говорим за третия. ... Трябва да се направи максимум, за да има кабинет с втория мандат, но ще бъде още по-лошо, ако се състави правителство и то не изпълнява това, което сме обещавали - съдебна реформа, върховенство на правото, нисък бюджетен дефицит, запазване на данъците. Категорично искаме кабинет, но той трябва предварително да поеме ангажименти каква работа ще свърши. Иначе би било непочтено".

Това заяви пред БНР депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров, председател на икономическата комисия в 48-ото Народно събрание. 

Той подчерта, че трябва да има шанс кабинет на малцинството на акад. Николай Денков:

"Личността му е адекватна на ситуацията - той е диалогичен човек и работи добре с много парламентарни групи, успява да преодолява различията между тях. Неговата кандидатура е наистина адекватна на ситуацията".

Трябва да се изработи програма по приоритети, посочени от ПП и ДБ, след което да се види кой ще застане зад една такава програма и би подкрепил тези приоритети, подчерта Димитров.

"Очакваме ПП да направят всичко възможно за създаване на правителство, защото трудно ще влезем в Шенген и в еврозоната с кабинетите на Румен Радев".

Председателят на икономическата комисия в парламента изказа притеснение от разходите, които се гласуват в НС, защото могат да формират риск за Бюджета. 

"С удължаването на Бюджет 2022 стана по-лошо, защото се правят допълнителни предложения за разходи и никой не прави сметка за общия дефицит, което е много сериозен риск за следващата година".

Мартин Димитров коментира, че притесненията на българите от въвеждането на еврото са резултат от хибридната война, която се води по темата:

"Вината на всички ни е, че не проведохме адекватна информационна кампания, така че експерти да отговарят на всички важни въпроси, за да се успокоят хората".

Той даде пример с Унгария, която не е въвела еврото и в момента е с най-високата инфлация в ЕС, а в България е била давана за пример от хора, които са против влизането на страната ни в еврозоната. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Демонстрации и състезания с канута в Тревненското езеро

Езерото в Трявна отново ще се оживи, като професионалисти ще демонстрират уменията си по гребане с канута, а зрителите ще могат да получат уроци от тях. Програмата е двудневна и тренировките по вода започват в 10 часa. Такъв тип забавления в Тревненското езеро бяха позабравени от местните хора и гостите на града, но има инициатива за..

публикувано на 28.06.24 в 08:20
Велопарк „Пампорово“

В курорта Пампорово започва активният летен сезон

Активният летен сезон в курорта Пампорово започва от днес с работата на двата основни лифта, водещи до връх Снежанка.  Това са лифтовете от Автогара – Студенец и от Студенец – Снежанка.  От днес отварят и велопарк Пампорово, приключенски парк "Язовира", туристическият център на входа на курорта и на пързалката и велогардероба на ски център..

публикувано на 28.06.24 в 08:14

Президентски избори в Иран

Иранците гласуват днес на предсрочни президентски избори след като президентът Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер миналия месец. Около 61 милиона избиратели са призовани да изберат наследник на Раиси.  Съветът на пазителите, изключително консервативен контролен орган, одобри само шестима кандидати за участие в надпреварата..

публикувано на 28.06.24 в 08:01
Кристалина Георгиева

МВФ призова САЩ да повишат данъците, за да ограничат повишаването на дълга

Международният валутен фонд призова Съединените щати да повишат данъците, за да ограничат нарастващите нива на дълга, като същевременно приветства "стабилния и динамичен" растеж на най-голямата икономика в света и напредъка в контролирането на инфлацията, предадоха агенциите Ройтерс и ДПА. В заключителното си изявление за годишния преглед на..

публикувано на 28.06.24 в 08:00

Дебатът Байдън-Тръмп: Малко политики, много нападки!

В студиото на телевизия CNN в Атланта, щата Джорджия се проведе първия предизборен дебат между настоящия президент на САЩ Джо Байдън и неговия опонент и бивш държавен глава Доналд Тръмп. Продължилият 90 минути дебат беше определен от редица коментатори като ожесточен и изпълнен с лични нападки. Президентът Джо Байдън и Доналд Тръмп изложиха..

публикувано на 28.06.24 в 07:51

Сунак обвини Фарадж, че е "успокоил" Путин с коментарите за нахлуването в Украйна

Британският премиер Риши Сунак обвини Найджъл Фарадж, че е "успокоил" Владимир Путин с коментарите си относно руското нахлуване в Украйна. В интервю за вестник "Дейли телеграф" Сунак направи паралел между лидера на "реформаторите" и онези, които се противопоставиха на твърдата позиция спрямо нацистка Германия на Адолф Хитлер през 30-те години на..

публикувано на 28.06.24 в 07:44

Продължава офанзивата срещу "Хамас" в Ивицата Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на протести в Израел с искания за примирие и размяна на заложници. В същото време експерти предупреждават за опасност от широкомащабна конфронтация между Израел и Ливан.  Израелската армия е нанесла въздушен удар срещу централата на палестинската служба за..

публикувано на 28.06.24 в 07:44