Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят се промени в Наредбата за командировките

Преобладава мнението за фиксиран размер

Снимка: Ани Петрова

Междуведомствена работна група с участието на бизнеса, синдикатите, социалното и финансовото министерства подготвя промени в Наредбата за командировките в страната. Предвижда се увеличение на дневните пари, които сега са 20 лева, ако командированият остане да нощува в мястото на командировката, и 10 лева – ако е без нощувка. Тези размери не са променяни от 15 години.

КНСБ настоява за двойно увеличение на дневните пари за командировка и те да станат 40 лева, когато е с нощувка, и 20 лева – когато е без.

Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ:

"За близо 23 години Наредбата е променяна само два пъти. КНСБ предлага да се създаде методика, която да бъде обвързана с размера на средната работна заплата при допускане на възможност за договаряне в Колективния трудов договор на по-висок от законоустановения процент на съотношение със средна работна заплата". 

Според една от работодателските организации - Българската стопанска камара, има нужда от преразглеждане на Наредбата, тъй като размерът на командировъчните пари не е променян от 2008 година. Жасмина Саръиванова: 

"От тогава има много промени. Но когато се определят командировъчните, те трябва да бъдат като една сума, а не като процент от минималната работна заплата. При наличието на една конкретна сума работодателите ще могат да направят разчет на бюджетите си". 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите

Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите както от християни, така и от мюсюлмани, известен сред тях като Едерлез. След сутрешното измиване с роса по поляните родове и приятели се събират на обща трапеза, на която задължително присъства гергьовденско печено агне. На Гергьовден обредността е съсредоточена около няколко основни..

публикувано на 06.05.24 в 16:58
Ивайло Вълчев

Ивайло Вълчев води листата на ИТН за европейските избори

Сценаристът Ивайло Вълчев води листата на ИТН за европейските избори. Втори е имунологът проф. Андрей Чорбанов. Днес от партията регистрираха кандидатите си за Европейския парламент в ЦИК. Вълчев обяви, че възнамеряват да се присъединят към семейството на европейските консерватори. Вълчев и Чорбанов са начело на по две листи и в изборите за..

публикувано на 06.05.24 в 16:09

Доц. Владислав Миланов: Учебниците по български език са написани свръхакадемично

Имаме грях към преподаването на българския език и това е моя позиция като преподавател в средното училище. Виждам, че децата се стремят да усвоят правилата, но не могат да ги превърнат в убедителна реч. Учебниците са написани свръхакадемично.  Това каза в интервю пред БНР доц. Владислав Миланов, преподавател в Софийския университет..

публикувано на 06.05.24 в 16:04
Снимката е илюстративна, архив.

Войнишки паметници в Кюстендилско ще бъдат ремонтирани и реставрирани

Войнишки паметници в Кюстендилско ще бъдат ремонтирани, реставрирани и освежени, информират от общинските управи. Според областния управител инж. Александър Пандурски, който е и председател на комисията по поддържането на монументите и паметните композиции, свързани с войните и с участници в тях от региона, войнишките паметници са близо 150..

публикувано на 06.05.24 в 15:56

Вълна от съпричастност във Велико Търново за лечението на 11-годишно момче

Вълна от съпричастност обхвана за Великден и Гергьовден великотърновци и за два дена беше събрана сумата за лечението и рехабилитацията на 11-годишно момче в турска клиника.  Денислав Петров от Велико Търново се нуждае от спешна операция на киста на мозъка.  Интервенцията ще се извърши на 16 май в турска клиника, а за лечението са нужни..

публикувано на 06.05.24 в 15:38

С 900 великденски яйца и 150 козунака почерпи Община Кюстендил

Два часа продължи празничното веселие на централния пл. "Велбъжд" в Кюстендил за Великден и Гергьовден, организиран от Общината. Бяха раздадени 900 великденски яйца и 150 козунака, осигурени от дарители и спонсори.  Поднасяха ги момичета, участвали в конкурса за мис "Кюстендилска пролет". Гергьовденско веселие на пл. "Велбъжд" в Кюстендил..

публикувано на 06.05.24 в 14:58
Симеон Караколев

Симеон Караколев: Имаме шанс у нас да ядем месо и мляко от животни, гледани по пасища

България е единствената държава в ЕС, която толкова пъти е намалила поголовието на овцете си за 40 години.  Смело можем  да поведем една класация, но така или иначе овцевъдството си остава . Въпреки всичко е един традиционен български отрасъл. Това заяви председателят на Националната асоциация на овцевъдите в България Симеон..

публикувано на 06.05.24 в 14:57