Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армения не е доволна от начина, по който руските миротворци се справят в Нагорни Карабах

Премиерът на Армения Никол Пашинян и президентът на Русия Владимир Путин - Санкт Петербург, 27 декември 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В кулоарите на неформалната среща на върха на лидерите на Общността на независимите държави, повела се в Санкт Петербург, руският президент Владимир Путин е имал вчера тристранен разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян, предаде ТАСС.

Отделно днес е имало и разговор между Путин и Пашинян, допълват ТАСС и Франс прес.

В началото на срещата с Пашинян днес Путин заяви, че главният въпрос е урегулиране на ситуацията в Южен Кавказ като цяло, армено-азербайджанските отношения и всичко свързано с Нагорни Карабах.

На двустранната среща Пашинян е изразил съжаление пред Путин, че руските военни, разположени в Нагорни Карабах не могат да гарантират свободното движение в този регион, предаде "Франс прес".

Ереван обвинява азербайджански екоактивисти, че блокират от средата на декември жизненоважен път, свързващ Армения и Нагорни Карабах. Става дума за Лачинския коридор.

"Блокираният път, Лачинският коридор, трябваше да бъде под контрола на руските миротворци и Република Азербайджан да гарантира свободното движение на хора и стоки по този път", каза Пашинян по време на срещата си с Путин в кулоарите на форума в Санкт Петербург. "Но изгледа, че Лачинският коридор не е под контрола на руските миротворци. И разбира се аз бих искал да обсъдя тази ситуация и опциите, които съществуват", допълни той по време на срещата, предавана  и по руската телевизия.

Путин пък обеща на Пашинян детайлна дискусия по въпроса за Нагорни Карабах.

Същевременно на пресконференция днес в Баку арменският външен министър Джейхун Барамов заяви, че Азербайджан е готов на диалог с Армения на която и да е платформа, предаде ТАСС. "Позицията на азербайджанската страна се състои в това, че за нас главната цел е резултатът, резултатността на преговорите", подчерта Байрамов. (БТА)


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неясен изход от втория тур на изборите във Франция след възход на крайната десница

Френската крайна десница е пред вратата на властта, но изходът от втория тур на 7 юли е неясен. По последни данни на френското вътрешно министерство "Национален сбор" води с 33%, следван от лявата коалиция "Нов народен фронт" с 28%, а президентската партия "Заедно!" е едва трета с 20%. Рекордната избирателна активност вчера, небивала от три..

публикувано на 01.07.24 в 08:59

Стотици миряни поемат от Велико Търново на поклонническия поход "Светият път"

За десета година стотици миряни ще тръгнат от Велико Търново на поклонническия поход "Светият път", който следва пренасянето на мощите на свети Йоан Рилски Чудотворец от Търновград до Рилската света обител през 1469 година. В катедралната църква на Велико Търново "Рождество Богородично" тази сутрин ще бъде отслужена Света литургия, след което..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Лидерът на

Руски дисиденти критикуват Фарадж за коментарите му за Путин

Руски дисиденти, живеещи в Обединеното кралство, включително съпругата на покойния Александър Литвиненко, реагираха на "дълбоко обидните" думи на възхищение към Владимир Путин, изречени от Найджъл Фарадж, лидер на „Реформирай Обединеното кралство". Бивш британски военен аташе в Москва заяви за Найджъл Фаражж и неговата партия, която сега е..

публикувано на 01.07.24 в 08:21
Учения в американската военна база в Германия

Повишено ниво на тревога във военни бази на САЩ в Европа

Армията на САЩ е повишила нивото на тревога до втората най-висока степен в няколко от базите си в Европа, съобщават американски медии като цитират неназовани официални представители. Ниво "Чарли" се прилага, когато има инцидент или е получена разузнавателна информация, че е възможна някаква форма на терористични действия или нападение срещу..

публикувано на 01.07.24 в 08:09
Патриарх Даниил

Първа света литургия ще отслужи новият патриарх Даниил

Новоизбраният български патриарх Даниил ще оглави от 9 ч. първата си света литургия като предстоятел на Българската православна църква в храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще произнесе Патриаршеско слово към клира и миряните. В службата ще участват представители на поместните православни църкви, архиереи и свещенството. Видинският..

публикувано на 01.07.24 в 07:56

КЕВР определя цената на природния газ за юли

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се очаква да поевтинее и синьото гориво за този месец. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно..

публикувано на 01.07.24 в 07:47
Патриарх Даниил

Проф. Д. Попмаринов: Позициите на патриарх Даниил не поставят под риск независмостта на БПЦ

"Дълбоко съм убеден, че БПЦ я чака едно по-добро бъдеще. Тази смяна на поколенията има много важно значение. Това е момент на преход към нещо ново".  Така богословът проф. Димитър Попмаринов коментира избора на новия български патриарх.  Видинският митрополит Даниил оглави БПЦ, след като получи на Патриаршеския църковен събор 69 гласа, а..

публикувано на 01.07.24 в 07:43