Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристина Ташева: Ние сме професионалисти като работа и аматьори като заплащане

Снимка: Владислав Стоянов



Световните титли са все по-рядко явление в българския спорт. На пръсти се броят през последните години, така беше и през 2022-ра. Сред отбраната група, която го постигна, е и женският ансамбъл по естетическа гимнастика - спорт, в който страната ни направи исторически пробив със златото на световното в австрийския град Грац. 

Постигна го сплотен колектив - момичета, които се отличават от своите връстнички като манталитет, отношение и като добродетели. На тях спортът им отнема свободното време и забавленията, а им дава дисциплина и изгражда манталитет. Те са около границата на пълнолетието - някои са я прекрачили, на други предстои - Карина Нейкова, Сияна Табакова, Сибила Кърпачева, Виктория Берова, Яна Стайкова, Христиана Ковачева, Дария Капсъзова, Мария Мехлемова и Рада Куатли. Треньор е Кристина Ташева, бивш състезател по художествена гимнастика.

Австрийският град Грац, в който беше спечелена титлата, е исторически свързан с нашата естетическа гимнастика, "защото първото състезание на България се е провело там, припомня Ташева. - Там президентът на нашата федерация Мариета Дукова е видяла за пръв път състезание и е попитала какъв е този спорт. Оттам тръгва нашият път. А нашата титла е плод на петгодишен труд."

Как се изгражда колективът? "Трудно е да се напаснат толкова много характери и да се превърнат в едно цяло. По едно време бяха 18 момичета, на различни възрасти и различни характери", допълва тя. 

Според треньора, най-сложният елемент при изпълненията е постигането на синхрон: "Много е трудно да накараш 8 момичета да се движат като една. Рисковите моменти са много. Казвала съм си, че като няма уреди, няма от какво да се притесняваш, но разбирам, че една стъпка в погрешна посока може да е фатална."

Колко трае един поколенчески цикъл? Догодина предстои ново световно първенство, а шампионките все още са на линия. "Тук по-дълго време успяват да се съхранят. А и за да покажеш най-доброто от себе си, трябва да узрееш като жена. Те вече доста време са заедно и доколкото искат и могат, ние ще ги подкрепим да се съхранят като отбор. Това е по-лесно и за мен. Техните конкурентки от Финландия са на доста по-сериозна възраст и това е плюс. Често се получават травми и е важно да имат условия за възстановяване. Трудно задържаме отбори, защото не сме толкова популярни като спорт. Това са момичета, които не са получавали почти нищо, за да тренират. Професионалистки като в работата и аматьори като заплащане", допълва Кристина Ташева.

Силен фактор ли е съдийството? "Разбира се, че е силен! Нашият спорт е толкова субективен, колкото и художествената гимнастика. Сядат около 15 съдийки, всяка с нейния вкус."

По въпроса с лакомствата и лишенията "не се стремим към изтезания, но когато излизаш с трико по теб, е нормално да имаш спортен вид", уверява Ташева.

ДУМАТА ИМАТ МОМИЧЕТАТА 

КАРИНА НЕЙКОВА: Честно казано, усещам разлика между нас и нашите връстнички, които не спортуват. Ние сме с различни принципи и виждания като дисциплина, като физическа култура - това ни изгражда като личности. Извън тренировките и състезанията не танцувам толкова често, защото в тях изразходваме много енергия и ми е нужна почивка. В бъдеще искам да продължа за тренирам, не мога да си представя, че ще се откъсна от тази реалност.


СИЯНА ТАБАКОВА: Нямаме капитан и лидер, нашият лидер е треньорът. Иначе много си помагаме помежду си. След 5 години си се представям добре завършила образованието си и да продължа да тренирам.

ВИКТОРИЯ БЕРОВА: Мисля, че популярността ми след световната титла се увеличи, имаме профил и чрез него се опитваме да развивавем спорта. Трудно ми е да кажа как си се представям след 5 години, но се надявам бъдещето да ми предложи нещо хубаво и да продължа спортната си кариера.

СИБИЛА КЪРПАЧЕВА: Като отбор се популяризирахме доста в социалните мрежи след световното. Индивидуално - не толкова. След 5 години мисля, че ще съм треньор в залата, защото това ще е втората ми специалност в Националната спортна академия.

ХРИСТИЯНА КОВАЧЕВА: Като отбор популярността помага доста за нашето развитие - хубаво е хората да ни знаят. В лично отношение не мисля, че имаме нужда от известност, защото сме отбор. След време със сигурност ще работя в сферата на спорта.

ДАРИЯ КАПСЪЗОВА: Повечето от нас тренират и художествена гимнастика. Опитваме се да ги съчетаваме в един ден - сутрин повечето от нас идват за индивидуална подготовка по художествена, а вечер се събираме като отбор. След 5 години смятам, че все още ще съм в залата и ще правя това, което обичам.

РАДА КУАТЛИ: За последен път почивахме цял уикенд преди лятото. След световното първенство имахме един ден почивка и се разхождахме във Виена. Аз също не мога да си представя живота си без спорт.

ЯНА СТАЙКОВА: Предстои ми абитуриентски бал след година и половина, но все още нямам кавалер. Моите планове са да завдърша образованието си, да продължа да тренирам и ще видим какво ще ми предложи животът.
Чуйте още в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Груев-младши

Илия Груев и Лийдс на един мач от завръщане във Висшата лига

Лийдс разгроми Норич с 4:0 в среща-реванш от полуфиналните плейофи на английската Чемпиъншип и е само на крачка от завръщане във Висшата лига.  Първата среща завърши 0:0 Илия Груев отбеляза първото попадение за Лийдс от пряк свободен удар още в 7-та минута. Съперникът на Лийдс във финала на "Уембли" ще стане ясен днес, когато Саутхемптън посреща Уест..

публикувано на 17.05.24 в 06:46
Ботев отпразнува Купата на България с шествие

Ботев отпразнува Купата на България с шествие

Футболният Ботев (Пловдив) отпразнува спечелената Купа на България с празнично шествие и церемония в Община Пловдив, където носителите на трофея бяха приети от кмета на града Костадин Димитров.  Вчера „канарчетата“ надделяха с 3:2 над Лудогорец във финала на Националния стадион „Васил Левски“ и така завоюваха четвърта Купа на страната в..

публикувано на 16.05.24 в 20:55
Швеция надигра Казахстан с 3:1

Швеция продължава без загуба на световното по хокей

Отборите на Швеция и Австрия постигнаха победи в първите мачове от днешната програма на Световното първенство по хокей на лед за мъже, което продължава до 26 май в Чехия. Съставът на Швеция надигра Казахстан с 3:1 (1:0, 1:0, 1:1) в Острава и остава непобеден след четири срещи от началото на шампионата. Шведските хокеисти оглавяват временното..

публикувано на 16.05.24 в 20:20
Български клубове участваха в среща с УЕФА в Белград

Български клубове участваха в среща с УЕФА в Белград

Заместник-генералният секретар на УЕФА Джорджо Маркети и ръководителят на сектора за клубни състезания и календари на eвропейската централа Тобиас Хедщук се срещнаха в Белград с клубове от Сърбия, Румъния, България, Унгария и Черна гора. На въпросната дискусия, която беше домакинствана от Футбония съюз на Сърбия (ФСС), двамата ръководители на..

публикувано на 16.05.24 в 20:05
Диа Евтимова

Победи за наши тенисисти в Анталия и Куршумлийска баня

Диа Евтимова се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнир по тенис на клей в турския курорт Анталия с награден фонд 15 хиляди долара. Евтимова надигра във втория кръг Лиза Клайс от Белгия със 7:6(3), 6:3. Срещата продължи 2 часа и 2 минути. За място на полуфиналите българката ще играе срещу японката Ринон Окуваки. Габриел Донев се..

публикувано на 16.05.24 в 19:12
Жулиен Алафилип

Французин спечели 12-ия етап от обиколката на Италия

Французинът Жулиен Алафилип спечели 12-ия етап от колоездачната Обиколка на Италия, който беше с дължина 193 километра от Мартинсикуро до Фано. Времето на Алафилип е 4:07:44 секунди, като изпревари с 31 секунди Джонатан Нарваес от Еквадор и с 32 Кантен Ерман от Белгия. Ранният аванс, който Алафилип си направи, реално се оказа ключов за..

публикувано на 16.05.24 в 18:55
Левски подписа с бразилеца Майкон за 3 години

Левски подписа с бразилеца Майкон за 3 години

Футболният Левски представи първото си ново попълнение за новия сезон и това е бразилският защитник Майкон. Левият бранител подписа със "сините" за срок от 3 години. „ПФК Левски подписа договор със защитника Майкон Араужо Дос Сантос. Контрактът с бразилския футболист е до 2027 година. Майкон е роден на 26 април 2000 година в Итабуна..

публикувано на 16.05.24 в 18:51