Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре се подписва споразумение с Фраматом за свежо ядрено гориво за 6 блок на "АЕЦ Козлодуй"

АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

На 30 декември 2022 г. ще бъде подписано споразумение между "АЕЦ Козлодуй” ЕАД и компанията Фраматом GmbH АВ за свежо ядрено гориво за 6 блок на атомната централа, съобщава пресцентърът на Министерството на енергетиката.

След сключения с Уестингхаус Електрик Швеция АВ договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5 блок на ядрената ни централа, с новия документ, който предстои да бъде подписан, се прави следващата практическа стъпка за осигуряване на диверсифицирано портфолио на доставките на гориво за ядрените енергоблокове на централата, посочват още от министерството.

Споразумението ще бъде подписано от Георги Кирков – изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, и Лионел Геф – старши вицепрезидент по горивото на Фраматом GmbH, в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
резидентът Радев дава изявление в президентския дворец в Рига, 11 юни 2024 г.

Румен Радев: Обща декларация на Б9 няма да има, всяка страна решава сама за помощта за Украйна

Държавни ръководители на 8 страни на НАТО от Централна и Източна Европа и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обсъждат в Рига напредъка по засилване на отбраната на Източния фланг на Алианса и ситуацията в Украйна преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли. Президентът Румен Радев участва в срещата на върха на..

публикувано на 11.06.24 в 12:35
Кирил Петков гласува в 133 СУ

Ръководството на ПП се събира, анализира резултатите от изборите

Ръководството на ПП се събира, за да направи анализ на ситуацията след официалното обявяване на резултатите от проведените в неделя избори за ЕП и НС. Това става ясно от пост на Кирил Петков във Facebook. "Днес се събираме да осмислим новата ситуация в дълбочина. Три неща са ясни: ще бъдем силна и градивна опозиция, ще сме най-твърдите..

публикувано на 11.06.24 в 12:30
Д-р Валентин Димитров

Д-р Валентин Димитров - единствен кандидат, допуснат до финала на конкурса за ръководител на "Пирогов"

Сегашният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е единственият кандидат, допуснат до финалния етап на конкурса за нов ръководител на университетската спешна болница.  Това става ясно от информация, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. Другият кандидат - ортопедът д-р Атанас Андреев, не продължава в последния етап на..

публикувано на 11.06.24 в 12:22
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от членовете и симпатизантите на ДСБ

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от членовете и симпатизантите на формацията. Това стана ясно от разпространена до медиите позиция. Атанасов заявява, че според него ДСБ показват запазване на парламентарното си представителство и представителството в Европейския парламент, но предстои вътрешен анализ в партията...

публикувано на 11.06.24 в 12:04
Президентът на Русия Владимир Путин

"В очакване на Путин" - задълбочен поглед към Русия от 90-те

Книгата на Асен Игнатов "В очакване на Путин" ще бъде представена на 13 юни, от 18.00 ч. в "НБУ в Центъра". Игнатов е политически емигрант. Роден е през 1935 г. в Шумен, следва философия, работи в Софийския университет, а впоследствие го спират от преподаване. През 1972 г. отива на международен конгрес и иска политическо убежище в Белгия...

публикувано на 11.06.24 в 11:54
Димитър Главчев

Премиерът отчете провеждането на честни и прозрачни избори

Изборите протекоха честно и прозрачно, каквато беше и основната задача на служебното правителство, заяви министър-председателят Димитър Главчев пред медии в Берлин, съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът отбеляза, че потвърждение за добрата организация има и от мисията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която..

публикувано на 11.06.24 в 11:50
Александър Джартов

Джартов: Най-вероятната причина за пожара в болница "Свети Георги " е незагасена цигара

Най-вероятната причина за пожара в пловдивската болница "Свети Георги " е незагасена цигара. Това съобщи пред БНР директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов. "Малко след 21:00 часа е получено съобщение при нас за пожар на 11-ия етаж в болницата "Свети Георги" в Пловдив. Изпратени са 10 автомобила, като впоследствие се оказва,..

публикувано на 11.06.24 в 11:48