Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел пази ритуали от миналото, свързани с Нова година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Израел Нова година се нарича Силвестър и официално не е празничен ден. Това е времето на приключване на данъчната, административната и календарна година. Но за много религиозни общности и за преселниците от Европа е празнична нощ, след която са на работа... Но все пак са останали ритуали, свързани с този ден, а също по-нови празници, които съвпадат с последния ден на отминаващата календарна година. 

Бой с швабри (мопове) на стълбите на катедралата "Рождество Господне" във Витлеем е спомен от наистина сериозен сблъсък в миналото за надмощие между арменски и гръцки духовници за господство над тази църква. И до ден днешен групи от ученици в арменската семинария в Йерусалим и млади послушници в гръцките манастири из цял Израел се ступват пред смаяните очи на миряните, дошли да се поклонят пред втората по важност християнска светиня по Светите земи. Но и сега боевете не са "наужким" - понякога свършват със счупена глава или крайник на някой от участниците. По-често побеждават арменските ученици, които са по-млади и с повече опит в ступванията. Победителите с гордост изваждат кофи с вода и започват да мият стълбите към Катедралата и коридорите й. Битката е била за това кой да ги хигиенизира между двата големи празника - католическата Коледа - 24 декември, и православната - 6-и януари и най-вече на 31 декември - отбелязан в църковния календар като "Обрезание Господне".

С не по-малка страст се включват в борбата за надмощие и двата хора - католическият и православният. Под покрива на уж една катедрала се скрият две църкви - православната, под която се смята, че е пещерата и мястото на яслата, където се е родил Христос, и католическата, чието име е Св. Катерина, но също има място, където почитат Рождеството. И в двете има прекрасни хорове от монаси, които пеят не само в църквата, а правят шествия из площада пред нея. И точно по време на тези шествия се случват надпявания (или надвиквания). Всеки от хоровете се старае да привлече повече от многобройните паломници, дошли да се поклонят на свещеното място.

Успоредно с религиозните празници, в навечерието на новата календарна година в Тел Авив се чества 90-годишнината на един от знаковите за Израел музеи. За него разказва Шула Дрор:

"Един от известните художници на Израел Нахум Гутман разказва как Музеят на изкуствата в Тел Авив е създаден преди новата 1932 г. в частния дом на тогавашния кмет на Тел Авив Меир Дизенгоф. Инициативата е на съпругата му Цина. 16 години по-късно на същото място се случва един от ключовите исторически моменти в страната - Държавата Израел обявява своята независимост. И до днес Израел е единствената страна, която е била провъзгласена за суверенна държава в музей за изящно изкуството. Сложната история на музея в Тел Авив включва събития, случили се зад стените му и извън него, от дните на британския мандат в Израел до днес. През 1933 г. немският изкуствовед д-р Карл Шварц е поканен от Меир Дизенгоф да ръководи първия музей на изкуството на Светите земи – Музея на Тел Авив.

Д-р Шварц напуска културния свят на Берлин, пристига в Тел Авив и за своя изненада открива, че въпросният музей се намира в три малки стаи в личния дом на кмета. Решава да отиде в Париж, тогавашния център на културата и лично да купи творби от съвременните художници, а някои от тях да убеди да подарят картини за музея, който сега е един от водещите в Близкия Изток. Така музеят се сдобива с картини на Пикасо, Модиляни, Климт, много от импресионистите. Марк Шагал подарява няколко свои творби. По това време в Париж са били и Руските сезони. Освен балет, на тях са били показвани и творби на изобразителното изкуство. Д-р Шварц се е сдобил и с някои от тях. Така в галерията е представено и руско изкуство.

В съвременния музей има и зали, дадени под наем за личните колекции на видни жители на Тел Авив. Наемите не са малки, но да създадеш надеждна защита от крадци и постоянна температура, за да не се повредят картините, е още по-трудно. Освен това, така на творбите могат да се радват всички, които влязат в музея. По традиция, в дните преди Нова година входът е свободен не само за експозициите, но и за концертните и кино залите, където има празнични концерти и прожекции".

Репортажа чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любчо Нешков: В РСМ имат ясна програма за отдалечаване от ЕС и приобщаване в т.нар. Сръбски свят

Да не бъде маргинализирана българската външна политика от следващото правителство . Това пожелание изказа пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на агенция БГНЕС. Според сближаването между България и Република Северна Македония е неизбежно : " Не е историята проблем между двете страни , както искат да го внушат. Ние не се занимаваме с..

публикувано на 18.06.24 в 14:23
Павела Митова, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН (отляво надясно) дават брифинг след срещата с контактната група от ГЕРБ-СДС.

Тошко Йорданов: Чухме идеите на ГЕРБ, ние сме за експертен кабинет

Ако очаквате някаква конкретика, трудно мога да ви дам такава, защото просто изслушахме техните идеи, заяви на брифинг в парламента Тошко Йорданов от "Има такъв народ"  (ИТН)  след среща с ГЕРБ-СДС в  парламента . Оттук нататък ще трябва да обсъдим с колегите, да помислим, казахме нашите приоритети, запознахме ги с тях. Ако има конкретика оттук..

публикувано на 18.06.24 в 14:23

Дискусия: ЕРП-тата могат да обновят системите си само чрез промяна в тарифите

Електроразпределителните дружества ще могат да обновят системите си само чрез промяна в тарифите на тока или чрез европейски фондове за модернизация. Около това мнение се обединиха представителите на компаниите на дискусия, организирана от Центъра за изследване на демокрацията. Карел Крал от "Електрохолд" обясни, че в момента българските цени на..

публикувано на 18.06.24 в 14:11

Силвия Великова: Съдии си дават отвод и от февруари не тръгва делото за отнетия лиценз на КТБ

Ние ще си платим освен фалита на КТБ и лукса да разследваме фалита на КТБ. Това коментира журналистката на БНР Силвия Великова в предаването "12+3" за 10-годишнината от "Мегаделото за грабежа на века" - фалита на банката на Цветан Василев. И прогнозира, че скоро ще започне още едно подобно дело, това на Васил Божков с много..

публикувано на 18.06.24 в 13:57

Съдът: "Пирогов" да даде подробна информация за заседанието на Медицинския съвет по казуса "Даная"

Болница "Пирогов" е осъдена на последна инстанция да даде подробна информация за заседанието на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи, от което изтече аудиозапис с изказвания и заплахи срещу членове на фондация "Даная". Заплахи: Казусът "Пирогов" продължава Ръководството на болницата трябва да плати и над 1000 лева за разноски по делото,..

публикувано на 18.06.24 в 13:55
Емил Бранчевски

Кметът на столичния район "Илинден" отрече да има фирма в Англия

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София предупредиха, че кметът на столичния район "Илинден" Емил Бранчевски, избран от листата на "Спаси София", може да бъде освободен от поста заради регистрирана на негово име фирма.  В понеделник в администрацията на столичния район "Илинден" е постъпило уведомление от Общинската избирателна комисия -..

публикувано на 18.06.24 в 13:38

ИТН на разговор за кабинет с ГЕРБ-СДС

Започват преговорите на ГЕРБ-СДС с партия "Има такъв народ".  На срещата от страна на ИТН участват Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова. И БСП не се отзова на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС В очакване на преговори за кабинет по покана на ГЕРБ-СДС. Кои ще се отзоват? ИТН са втората парламентарна формация след ДПС, която..

публикувано на 18.06.24 в 13:06