Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава ли се вероятността за грипна ваканция в цялата страна?

Снимка: Архив

Твърде вероятно е след няколко седмици всички ученици в страната да излязат в грипна ваканция, предупреди пред "БНР проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Дотогава обаче мерките срещу вируса ще са на регионално ниво, тъй като заболеваемостта варира в отделните области. 

Училищни директори от дни настояват преминаването към грипна ваканция в дадена област да става при достигане на 30% отсъстващи ученици, с наваксване на пропуснатия учебен материал след това, като по време на грипна ваканция, според тях, не трябва да се учи онлайн

Заболеваемостта от грип се повишава с бързи крачки, но все още пикът не е достигнат, обясни проф. Ива Христова: 

"Очакваме тепърва да се разрази грипната вълна и вероятно до края на януари случаите ще се повишават на седмична база".

Тя посочи областите с най-много заболели в момента - Габрово, Ловеч, Пазарджик, Силистра, Шумен и Ямбол.

При какви стойности учениците преминават към грипна ваканция

"Това се решава по области - спрямо броя заболели и спрямо процента отсъстващи. На първо време ще се решава на регионално ниво с данни от училищата", обясни проф. Христова.

Към настоящия момент около 20 на сто от възпитаниците на столичното 119 училище отсъстват, сподели директорът Диян Стаматов, който е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Той е категоричен, че при висока заболеваемост на учители и ученици и отсъствието им за лечение - онлайн обучението не е вариант.

Между 10 и 12% са отсъстващите ученици в основните училища в Кюстендил, по данни от вчера, съобщи Валери Стоилов – регионален представител за Кюстендил на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на Основно училище "Христо Ботев" в село Невестино.

Министърът на образованието и науката Сашо Пенов от своя страна вчера коментира, че здравното министерство следва да сезира МОН за грипна ваканция. Когато това се случи, всички – родители, деца, учители и директори, ще бъдат уведомени как ще бъде организиран учебният процес. Пенов обаче не уточни ще се учи ли онлайн при евентуална грипна ваканция.

Репортаж на Андрей Борисов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Един загинал и двама ранени при руска атака над Харковска област

Украинските власти съобщиха за един загинал и двама ранени при руска атака през изминалата нощ в Харковска област. Твърди се, че е ударен почивен комплекс в централната част на региона. През нощта имаше въздушна тревога в няколко области в Източна Украйна заради опасност от нападение с балистични ракети. В руската Белгородска..

публикувано на 03.06.24 в 09:15

Мащабни ВВС учения на НАТО започват в Германия

Около 60 изтребителя и други бойни самолети ще участват в тактически учения на военновъздушните сили на НАТО, които започват днес във военновъздушна база в Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА. В маневрите "Тайгър мийт" (Tiger Meet) в Ягел, в северната провинция Шлезвиг-Холщайн, ще се включат около 1100 военнослужещи от 11 държави от..

публикувано на 03.06.24 в 08:56

Райна Асенова за казуса "Сребреница": Щяхме да понесем голяма щета за нашия авторитет

" Позицията ни по темата "Сребреница" винаги е била еднозначна и ясна. Нещо повече - нашата дипломация е работила заедно с международните си колеги по темата и никога не е било поставяно под въпрос това, което е станало там ".  Това коментира пред БНР журналистът Райна Асенова относно публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния..

публикувано на 03.06.24 в 08:49

Спецоперация на полицията във Великотърновско

Специализирана полицейска операция се провежда във Великотърновска област. На много места има контролно-пропускателни пунктове. Проверяват се хора и автомобили. Работи се по сигнали за нарушения на политическите права на гражданите в последната седмица преди изборите. По неофициална информация в Горна Оряховица има задържани за грабежи,..

публикувано на 03.06.24 в 08:32
Антъни Блинкън

Блинкън проведе телефонни разговори с израелските министри Галант и Ганц относно предложения мирен план

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън проведе отделни телефонни разговори с израелския министър на отбраната Йоав Галант и министъра без портфейл Бени Ганц, за да обсъдят последното предложение за споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, представено преди дни от президента Джо Байдън, съобщи Държавният департамент, цитиран от..

публикувано на 03.06.24 в 08:29
Белодробна болница в Троян

Белодробната болница в Троян обяви месец на сънната апнея

Белодробната болница в Троян обяви месец на сънната апнея, като до края на юни предлага безплатни диагностични прегледи за това заболяване от което страда всеки пети мъж в България според статистиката. На пациентите със съмнения за сънна апнея ще бъде направен алгоритъм за диагностика и ако се налага, пациентът може да бъде хоспитализиран за..

публикувано на 03.06.24 в 08:13
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

Среща на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването

Служебният здравен министър Галя Кондева събира днес Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването. На заседанието се очаква да бъде обсъдено сключването на нов колективен трудов договор. От Национален синдикат "Защита" обаче, настояват за незабавна оставка на министър Кондева и нейния екип. Според тях това е..

публикувано на 03.06.24 в 08:11