Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Ананиев: Има шанс за предоговаряне на ПВУ

Народните представители от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев (вляво) и Христина Георгиева
Снимка: Елена Тамакярска

Има шанс да бъдат предоговорени поетите от България ангажименти в Плана за възстановяване и устойчивост за ускорено намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2025 г., смята народният представител от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев.

На брифинг в Перник Кирил Ананиев посочи, че на този етап няма официално становище на Европейската комисия и вратата за преговори не е затворена. По думите му аргументите, с които страната ни ще иска предоговаряне, са сериозни и обективни.

„Едно добро, успешно правителство би могло да убеди Европейската комисия. Ние няма да се откажем и ще се борим докрай, защото става въпрос за производства, които са стратегически за нашата енергетика и не бихме искали първо да станем от износител на вносител на електроенергия от една страна и второ да поставим под риск живота и работата на хората в нашата област и икономиката и на нашия регион и на страната като цяло”, каза Ананиев.

По отношение на връчения мандат на БСП за съставяне на правителство Ананиев заяви.

„Ако ни поканят, ще участваме в разговори, не в преговори, а в разговори, според мен, в оформянето на един национален документ, който да отчита всички онези приоритети, които ще се поемат като ангажименти от политическите сили, които ще подкрепят едно такова бъдещо правителство и ще държат и ще носят политическата отговорност за това.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Калин Стоянов открива две възстановени полицейски управления в страната

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще открие днес възстановените полицейски управления в Полски Тръмбеш и в Стражица. Те бяха закрити и преструктурирани в участъци в средата на 2022-а година заради реформи и оптимизации в сектор "Сигурност“. Това породи остро недоволство на местните власти и жителите на двете общини, които на няколко..

публикувано на 14.05.24 в 07:33

Протест на таксита в София заради закриване на стоянки

Националният таксиметров синдикат организира днес протест в знак на несъгласие със закриване на таксиметрови стоянки в София. Демонстрацията започва в 10 часа пред Националния стадион "Васил Левски". Тя ще продължи до 12 часа, след което автомобилите ще се придвижат до Столична община. В хода на протеста автомобилите ще обикалят..

публикувано на 14.05.24 в 07:29

Надзорният съвет на НОИ решава за 11% увеличение на пенсиите

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) ще вземе решение за увеличението на пенсиите от първи юли. В Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година е заложен ръст с 11 процента. В края на миналата седмица обаче стана ясно, че експертните сметки на Националния осигурителен институт (НОИ) сочат, че..

публикувано на 14.05.24 в 07:24

Планова техническа профилактика на предаватели

На 14 май  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни: ВЕЛИНГРАД 4  на честота 89.8 MHz, ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 4 на честота 100.3 MHz,ГЪМЗОВО 4 на честота 100 MHz, които излъчват програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта..

публикувано на 14.05.24 в 07:00
Британският крал Чарлз III

Чарлз Трети предаде ролята на главнокомандващ на армейския въздушен корпус на принц Уилям

Британският крал Чарлз Трети официално предаде ролята на главнокомандващ на армейския въздушен корпус на  големия си син  принц Уилям. Кралят е станал главнокомандващ на армейския въздушен корпус преди 32 години, но с оглед на продължаващото му лечение от рак, той ограничи своите функции. "Това е страхотно решение, Уилям наистина е много добър..

публикувано на 14.05.24 в 04:01
Грант Шапс

Грант Шапс: Следващият министър на отбраната на Русия ще бъде "поредната марионетка" на Путин

Британският министър на отбраната Грант Шапс прогнозира, че следващият министър на отбраната на Русия ще бъде "поредната марионетка" на руския президент Владимир Путин, на фона на съобщенията за смяна на Сергей Шойгу.  След новината, че руският президент премества дългогодишния си съюзник Шойгу на друга роля и предложи назначаването на бившия..

публикувано на 14.05.24 в 03:46
Кириакос Мицотакис и Реджеп Ердоган

Ердоган заяви пред Мицотакис, че не вижда "неразрешими проблеми" в двустранните отношения

Турският президент Реджеп Ердоган заяви пред гръцки премиер Кириакос Мицотакис по време на разговори в Анкара в понеделник, че няма "неразрешими проблеми" между техните две държави, повтаряйки същите думи от посещението му в Атина през декември миналата година, съобщава Ройтерс. "Въпреки разногласията, ние се фокусираме върху положителен..

публикувано на 13.05.24 в 23:51