Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова: БСП започва разговори с всички партии, ще поканим лидерите на среща

От БСП проведоха пресконференция в централата на партията - 18 януари 2023 г. На снимката: Корнелия Нинова и Кристиан Вигенин.
Снимка: БГНЕС

С 94 гласа  "за" и 3 "против" Пленумът на БСП  подкрепи намерението на Корнелия Нинова да организира лидерска среща с всички парламентарни партии, за да решат какво ще правят с третия мандат. Няма фиксирана дата за тези срещи, като е възможно те да са и в двустранен формат.
Обединителните линии са  съдебната реформа, приемане на бюджета, Планът за възстановяване и устойчивост и присъединяване към Шенген. Нинова обяви, че е важен председателският разговор. Име на премиер и срок на работа на правителството не са обсъждани. 

Така БСП започва разговори с всички партии в опит за съставяне на редовно правителство. "Ще поканим лидерите на среща. Първо ще ги попитаме има ли воля за съставяне на правителство или само се демонстрира такава", заяви Корнелия Нинова:

"Ще поканим лидерите на лидерска среща. Ще поставим 5 въпроса за обсъждане: има ли политическа воля и желание за съставяне на редовно правителство или просто се демонстрира такова, за да се прехвърли отговорността на един или друг. Ние не бихме искали това да се случва.

Искаме честен и открит разговор и представяне пред обществото на фактите. Ако имаме различия и не можем да се съберем, да ги обявим. Ако можем, да продължим със следващите стъпки - а те са: какви задачи да възложим на това правителство, с какъв срок да бъде то, политическо, експертно или смесено и формат за вземане на политическите решения в една такава сложна конфигурация, каквато би се очертала, ако стигнем до правителство".

Нямаме фиксирана дата за лидерски срещи. Не можем да кажем в кой ден ще върнем мандата, но няма да злоупотребяваме с времето, допълни Корнелия Нинова:

"Няма да бавим този процес. Чакахме решението на Националния съвет. В следващите дни ще стартираме. Ще ви държим в течение за всичко, което се случва по време на тези срещи и разговори".

Нинова посочи, че е чула председатели на други партии да заявяват, че биха се явили на разговори в двустранен формат. Тепърва ще се уточнява дали срещата ще бъде двустранна или обща, каза тя.

"Ще търсим обединяващото, а не разделящото".

"Никога с ГЕРБ" – ние сме удържали на това, което казваме. За мандат на ГЕРБ ще важи. Оставете ни да разговаряме, следващите седмици ще разберете. Колективният орган на партията е казал "разговаряйте с всички", коментира Нинова.
Лидерът на БСП отново подчерта, че оръжие за Украйна не е изнасяно. 

Изнасяме над 10 години оръжие за над 60 държави, какво правят те с това оръжие, ние не можем да контролираме, каза още лидерът на левицата и добави: "Който казва обратното, да го направи с документи".

По думите ѝ тези твърдения са абсолютно целенасочени и манипулативни, като ги определи за политически.

България директно за Украйна не е изнасяла оръжие, който твърди обратното - лъже, добави Нинова. 



По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължават масовите смени в съставите на СИК в Благоевградска област

Продължават масовите смени в съставите на секционните избирателни комисии в Благоевградска област, алармират от Районната избирателна комисия. Колкото до изборните материали - те бяха извозени от Общината до автобусите с пазарски колички на голяма търговска верига. Заради обема и тежестта на изборните книжа община Благоевград беше предвидила метални..

публикувано на 08.06.24 в 14:42
Мете Фредериксен

Мъжът, арестуван за нападението срещу премиера на Дания се изправя пред съда

Премиерът на Дания Мете Фредериксен, която снощи бе нападната по време на предизборно събитие в центъра на Копенхаген, е получила леко нараняване в следствие на камшичен удар. Това се казва в съобщение на датския кабинет. Датският премиер беше нападнат в центъра на Копенхаген, нападателят е арестуван Министър-председталеката е жива и здрава,..

публикувано на 08.06.24 в 14:29
Председателката на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова

Камелия Нейкова, ЦИК: Всичко е наред с машинното гласуване

ЦИК не подготвя отмяна на машинното гласуване. Това заяви пред Би Ти Ви председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова по повод твърдения на политически партии от последните дни: "Всичко е наред с машинното гласуване. Ще се обърна отново към тези, които смятат, че ЦИК подготвя отмяна на машинното гласуване. Това категорично не е..

публикувано на 08.06.24 в 14:04

Израел освободи четирима заложници, отвлечени от "Хамас" през октомври

Четирима заложници от пленените от "Хамас" на 7 октомври са били освободени, предаде Би Би Си. Това е станало по време на съвместна акция на израелските сили за сигурност и израелската полиция на две места в Нусейрат  в централната част на Газа.  Акцията е определяна като най-мащабната от началото на продължаващата вече осем месеца война...

публикувано на 08.06.24 в 14:02

В община Велико Търново раздават бюлетините и изборните книжа

В община Велико Търново започна раздаването на бюлетините и изборните книжа на разкритите 142 секции за изборите утре. Изборни състави от селата са притеснени за отчитането на вота, но не смятат, че допълнителните 25 лева на човек за безгрешно попълнен протокол ще подпомогне изборния процес. С полицейски ескорти започна транспортирането на..

публикувано на 08.06.24 в 13:04
Хотел в Кипър

Климатичните условия в Кипър - важен фактор за активността на гласоподавателите

Засилен е напливът в хотелите по крайбрежието и в планинските райони на Кипър в изборния уикенд, съобщиха от Кипърската хотелиерска асоциация. Климатичните условия се смятат за "важен фактор" за активността на гласоподавателите утре. Резервациите са се увеличили значително заради рекордните горещини през тази седмица, които изпратиха кипърците..

публикувано на 08.06.24 в 12:54
Найджъл Фарадж

Найджъл Фарадж смята, че е възможно до 5 години да стане лидер на опозицията във Великобритания

В интервю за вестник "Таймс" Найджъл Фарадж заяви, че е напълно възможно до пет години той да стане лидер на опозицията във Великобритания. През седмицата Фарадж направи рязък завой в политиката си като обяви, че се кандидатира за общите избори на 4 юли. Статистиката показва, че това ще бъде осми опит на новия лидер на партията..

публикувано на 08.06.24 в 12:50